Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Šogad Infektoloģijas centrā ārstējās 106 ērču pārnēsāto slimību pacienti

Šogad Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ārstējās 106 pacienti, kas slimojuši ar ērču encefalītu vai Laima slimību, liecina LIC dati.

No LIC stacionāra jau ir izrakstīts 81 pacients, kas slimojis ar ērču encefalītu, un 13 cilvēki, kam bija konstatēta Laima slimība. Pašlaik vēl desmit ērču encefalīta slimnieki un divi Laima slimības pacienti turpina ārstēšanos slimnīcā. Turklāt vēl 558 cilvēki ar Laima slimību pēc palīdzības vērsās ambulatori.

Kopumā no šogad LIC laboratorijā pārbaudītajām 3376 ērcēm 117 jeb 3,5% bija inficētas ar encefalītu. Savukārt LIC vakcinācijas kabinetā un Uzņemšanas nodaļā piesūkušas ērces šogad noņemtas 1847 cilvēkiem.

Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: jāģērbjas gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu gali jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusa nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var nonākt Laima slimības baktērijas.

Infektoloģijas centra vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus vakcinācijas kabineta darbalaika to var izdarīt centra Uzņemšanas nodaļā.

Latvijā ērču aktivitātes sezona ilgst no marta līdz oktobra beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko