Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Stirnas skaita pavasarī

Tik bargu ziemu kā šī stirnas Latvijā nav piedzīvojušas kopš Bankas Baltija krišanas gada. Toreiz garajā un sniegainajā 1995.—1996.gada ziemā, kā liecina Valsts meža dienesta dati, mūsu biežāk sastopamo pārnadžu skaits strauji samazinājās, un 1997.gadā tika uzskaitīts vairs tikai 38 419 stirnu. VMD Medību daļas vadītāja vietnieks zoologs Jānis Ozoliņš atceras, ka toziem vēl dzīvajām stirnām cilvēks varējis mierīgi pieslēpot klāt — novārgušie dzīvnieki nebija spējīgi bēgt.

Pēc 1997.gada stirnām ir klājies arvien labāk, to skaits pārliecinoši audzis, bet nu atkal pienākusi ziema, kas daudzām šīs graciozās sugas pārstāvēm kļūs liktenīga. Cik no pērn uzskaitītajām 240 204 stirnām sagaidīs pavasari, nav zināms, bet, ja vēl turpinās snigt, nekas labs nebūs. Visticamāk, tā arī būs, jo, cik var spriest pēc ziemas sākumā nošauto mežacūku garās liesas, ziema būs gara un vienmērīga. Pašlaik jau ir sācies kritiskākais periods stirnas dzīvē — sniegiem bagātas ziemas otrā puse un pavasara sākums.


Kā pa viļņiem
Līdz savam dabiskajam mūža ilgumam 12—15 gadu vecumam nodzīvo ne tuvu ne katra stirna. Latvijas ziemā kāds daudzums stirnu krīt ik gadu, tomēr šis daudzums stipri atšķiras. Bezsniega ziema stirnas izdzīvošanai īpaši daudz problēmu nerada, bet biezā sniegā tā netiek pie nozīmīgām savas barības sastāvdaļām un novārgst, kas, protams, iespēju izkašņāt barību vai aizbēgt no plēsējiem tikai samazina. Lapu koku mežos stirnu krišana sākas jau tad, kad sniega segas biezums pārsniedz 15 centimetrus, bet jauktajos un skuju koku mežos — 20 centimetrus. Tā kā stirnas nadziņš ir mazs, dziļš sniegs nav tai piemērotākais pamats iešanai, bet 35—40 centimetru biezs sniegs jau var kļūt liktenīgs. Pārāk biezā sniegā stirnām grūtāka arī gulēšana. Uz sniega stirna cenšas negulēt, ja vien var, nokasa zemi līdz nedzīvajai zemsedzei.
Stirnas dzīvei piemērotākie ir platlapju meži un mežastepes (apmēram no Lietuvas uz dienvidiem), taču tā ir samērā sekmīgi pielāgojusies dzīvei arī tālāk ziemeļos. Latvijā stirna ir sens iemītnieks, ienākusi te reizē ar citiem platlapju mežu faunas elementiem jau akmens laikmetā.
Taču līdzās labiem gadiem ir bijuši arī pavisam slikti. XVII un XVIII gadsimtā stirnu Latvijā faktiski vairs nebija. Izskaidrojums — ziemas kļuva bargākas, pieauga vilku skaits, XVIII gadsimta 60.gados Vidzemē plosījās mājdzīvnieku mēris, kas arī varēja veicināt stirnu izmiršanu. Tikai XIX gadsimta otrajā pusē, kad klimats atkal kļuva siltāks, stirnu skaits sāka pieaugt, un XX gadsimta sākumā to areāls sasniedza Somu līci. 30.gados stirnas Latvijā strauji savairojās, un 1938.gadā to jau bija 63 tūkstoši. Tad nāca bargās kara gadu ziemas un lēna atkopšanās (1954.gadā tika reģistrēti tikai 15 tūkstoši stirnu), bet pēc tām stirnu skaits atkal pieauga straujāk un 1969.gadā sasniedza pirmskara līmeni. Divās bargajās 70.gadu beigu ziemās stirnu skaits samazinājās uz pusi.


Ar krūmiem nepietiks
Pirmajā brīdī varētu domāt, ka stirnai ziemā gluži badu mirt nevajadzētu. Ar krūmu pēdējā gada dzinumiem, ko stirna ziemā ēd, ir, tā sakot, pilns mežs. Taču, stāsta Slīteres Nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja, dzīvnieks nekad nenoēd visu pa tīro vienā vietā, bet gan drusku ieēd labāko, kas tur atrodams, un tad dodas tālāk, lai vēlāk atkal atgrieztos: "Varbūt tas ir mehānisms, kas nodrošina nenoplicināšanu. Lai noēstu gandrīz visu, kas ēdams, ir jābūt patiešām ļoti lielam dzīvnieku blīvumam." Krūmu dzinumi stirnai ziemā ir nepietiekama barība. "Galvenais — cik ilgi viņai jāpārtiek tikai no tiem," saka V.Skuja. Ja bieza sniega periods ievelkas, stirna novārgst arvien straujāk. Stirnu barībā liela nozīme ir sīkkrūmiem — mellenājiem, viršiem. Bargā un sniegainā ziemā šī smalkā barība ir dziļi zem sniega.
Tā kā mednieki stirnas piebaro ar visu ko, apelsīnus ieskaitot, mūsu mežos šo dzīvnieku ir daudz vairāk, nekā būtu normālā mežā. Šādā "fermā", kur stirna pieradusi tikai ņemt no barotavas, nevis pati meklēt, ir svarīgi piebarošanu turpināt. Tikai jāņem vērā, ka ir barība, kas stirnai nekaitē, ja tā to ēd īsu brīdi, bet ilgā laikā sabojā stirnas zarnu mikrofloru.
Kritiskākais brīdis stirnām šoziem iestāsies februāra beigās, lēš V.Skuja un piebilst: siltajos gados mūsu mežos ir "iekrājies" tas, kam mūsu platuma grādos nevajadzēja izdzīvot. Tagad arī stirnu "treknajiem gadiem" tiks pielikts punkts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko