Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vai vientuļām mātēm pienākas īpašs atbalsts no valsts?

"Esmu vientuļā māte, kas audzina dēlu viena (bērna dzimšanas apliecībā tēva vietā ir svītriņa). Vai man pienākas kādi papildus pabalsti vai palīdzība? Var būt ir kādas atlaides, piemēram, bērnam pusdienas bērnudārzā, vai kāds atbalsts no Sarkanā krusta?" nesapratnē ir kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Informējam, ka Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos nav noteikts īpašs statuss un valsts sociālais pabalsts bērnu vecākiem, kuri par bērnu rūpējas vieni. Valsts politika ģimenes jomā ir vērsta uz aizsardzību un atbalsta sniegšanu jebkurai ģimenei, neatkarīgi no tā vai par bērnu  rūpējas viens vai abi vecāki.
Gadījumā, ja personai/ģimenei ir grūtības atrisināt materiāla vai sociāla rakstura grūtības, tai ir tiesības vērsties pašvaldības sociālajā dienestā, kura pienākums saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto ir sniegt personai psihosociālu vai materiālu vai psihosociālu un materiālu palīdzību, lai sekmētu krīzes situācijas pārvarēšanu un veicinātu šīs personas iekļaušanos sabiedrībā.
Ņemot vērā minēto, lai saņemtu ģimenes vajadzībām nepieciešamo palīdzību un atbalstu, Jums ir tiesības vērsties Jūsu dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā.

Papildus vēlamies vērst uzmanību, ka bērna interesēs, kā arī viņa materiālās atbalstīšanas nolūkā, ir noteikt paternitāti. Paternitāti var noteikt labprātīgi atzīstot vai konstatējot tiesas ceļā, neatkarīgi no tā, kad bērns dzimis un kad reģistrēta viņa dzimšana.
Lai labprātīgi atzītu paternitāti, saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma (turpmāk- Civillikums) 155.panta pirmajā  un septītajā daļā noteikto, bērna tēvam un mātei personiski ir jāiesniedz kopīgs iesniegums dzimtsarakstu nodaļai. Pamatojoties uz minēto iesniegumu, bērna izcelšanās no tēva tiks ierakstīta dzimšanas reģistrā. Paternitātes atzīšanai bērnam no divpadsmit gadu vecuma (gan labprātīgai paternitātes atzīšanai, gan tiesas ceļā) ir nepieciešama viņa piekrišana. Gadījumā, ja bērna tēvs labprātīgi neatzīst paternitāti, bērna mātei  ir tiesības celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu bērnam. Šajā gadījumā paternitātes noteikšanas pamats ir bērna bioloģiskās  izcelšanās  pierādīšana. (Civillikuma 157.pants).

Līdz ar to, ja bērna tēvs nesniedz materiālu atbalstu bērna audzināšanā un Jūs nespējat bērnu pietiekoši nodrošināt, Jūsu un Jūsu bērna interesēs ir vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Turklāt lietās par uzturlīdzekļu piedziņu prasītāji ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas, tas nozīmē, ka papildus izmaksas tas neradīs.
Ministru kabinets saskaņā ar Civillikuma 179.pantu ir noteicis minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērniem nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa – bērniem no piedzimšanas līdz 7 gadu vecumam – 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 50 lati) un bērniem no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 60 lati).


Gadījumā, ja tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu izpilde ir atzīta par neiespējamu, ko apliecina tiesu izpildītāja izsniegta izziņa par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību, vecāks, kuram par labu taisīts spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, ir tiesīgs vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā (Pulkveža Brieža iela 15, Rīga, LV–1010, kontakttālrunis: 67830626; interneta vietne: www.ugf.gov.lv), lūdzot tiesas piespriestos uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā apmērā izmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem.


Atbildi sagatavoja: Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta speciālisti

Top komentāri

vēl viens aspekts
v
kāds precīzi ir definējums vientuļajai mātei? vai tā ir tāda, kura bērnam dzimšanas apliecībā strīpiņu ievilkusi tāpēc, ka negribēja dalīties ar vīrieti bērnā (zinu konkrēti tādu gadījumu, tepat latvijā) vai tāda, kura dabūjusi bērnu no precēta, un strīpiņa ir ievilkta, lai izvairītos no ģimenes skandāla, bet vīrietis slepeni sievieti atbalsta? beigu galā strīpiņas ievilkšana ir tikai un vienīgi sievietes izvēle, tā kā nu nezinu, vai valstij tas būtu kaut kā jāveicina un jāatbalsta.....
mamma
m
svītriņa pasē nav vienīgais variants. arī šķīrusies mamma audzina bērnu bez īpašas bieži oficiālā tēva piedalīšanās. paldies,ka tika nodibināts Uzturlīdzekļu fonds!!!!! Tāda attieksme nav nekur citur pasaulē......Tēvi mierīgi neliekas ne zinis,jo latviešu sieviete ,tāpat galā tiks.......
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko