Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Vecāki padara bērnus par savu konfliktu lieciniekiem

Gribētos domāt, ka esmu laba māte. Bērns taču ir paēdis un apkopts, viņam ir daudz grāmatu, ģimene vienmēr vakariņo kopā, mēs ejam pastaigās, apmeklējam muzejus, dziedam, zīmējam un parka kafejnīcā ēdam melleņu kēksus. Bet vai es varu, liekot roku uz sirds, teikt, ka nekad neesmu izmantojusi datoru kā "bērna pieskatītāju"? Ka mēs ar otro pusi nekad neesam apmainījušies asiem vārdiem, bērnam dzirdot? Un ka nekad neesmu nopirkusi pilnīgi nevajadzīgu rotaļlietu, lai iegūtu laiku sev? Esmu, protams.

Lielbritānijā šomēnes publicētais pētījums A Good Childhood nesaudzīgi iesit vecākiem pliķi - jūs nepavadāt ar bērniem pietiekami daudz laika, dodat viņiem mantas mīlestības vietā un laupāt drošības sajūtu, ļaudami būt par konfliktu liecinieku. Pētījumā piedalījās britu ģimenes, bet citās Eiropas valstīs problēmas ir līdzīgas, arī Latvijā.

Televizors pasakas vietā

Pētījuma pasūtītājs ir ietekmīgā bērnu tiesību organizācija Children"s Society, bet izpildītāji - ekspertu grupa, kuru vidū ir arī labklājības pētnieks, Londonas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Ričards Leiards. Pamatojoties uz datiem, kas iegūti no 35 000 ģimenēm, pētnieki secināja, ka, no vienas puses, šodienas bērni daudzējādā ziņā dzīvo labāk par saviem priekštečiem. Viņiem ir labāki dzīves apstākļi, viņi ir izglītotāki, atklātāk runā par sevi, ir tolerantāki pret dažādību. Bet, no otras puses, par arvien aktuālākām problēmām kļūst pusaudžu grūtniecība, pusaudžu agresivitāte, alkohols, narkotikas un arī liekais svars. Lielai daļai šo problēmu saknes meklējamas ģimenē.

Galveno secinājumu var aprakstīt trīs vārdos - bērniem pietrūkst mīlestības. "Bērniem par visu vairāk vajadzīga beznosacījuma mīlestība. Ja viņi netiek mīlēti, viņiem būs grūti mīlēt citus," saka R.Leiards. Kas tad mūsdienu bērnos rada sajūtu, ka viņi nav mīlēti? Pētnieku atklāto problēmu virkne ir šāda - vecāki ar bērniem pavada pārāk maz laika un laiku kopā pavada nekvalitatīvi - nosēdina bērnu televizora priekšā, bet kopīgu vakariņu vietā katrs pagrābj kaut ko no ledusskapja. Vecāki bērniem nenosaka stingras uzvedības robežas, ignorē bērniem svarīgus rituālus - piemēram, ļauj iet gulēt, kad bērnam ienāk prātā, un izlaiž vakara pasaciņu, - un, kas ir pats bīstamākais, padara viņus par savu konfliktu lieciniekiem.

Pētījumā izmantoto datu vidū ir arī bērnu zīmējumi, ar kuriem bērni ilustrēja atbildes uz pētnieku jautājumiem. Kāda desmit gadu veca meitene, atbildot uz jautājumu "Kas tavā dzīvē ir visjaukākais?", uzzīmējusi divus smaidošus cilvēkus, kas sadevušies rokās, bet viņiem blakus - lielu sirdi, kurā ierakstīts love (mīlestība). Tā pati meitene, jautāta, kas viņas dzīvē ir vissliktākais, zīmējumā attēlojusi divas figūriņas, kas stāv viena otrai pretī, - lūpas sakniebtas, piere saraukta - un virs viņu galvām sarkaniem burtiem rakstīts arguments (strīdi).

R.Leiards uzsver, ka vecāki bieži nesaprot, cik svarīgi bērnam ir tas, lai viņi labi satiktu. Pētījums atklāja, ka septiņi no desmit pusaudžiem piekrīt apgalvojumam - "labas attiecības vecāku starpā ir viens no svarīgākajiem laimīgas bērnības priekšnosacījumiem". Vecāku konfliktam vienmēr ir nelabvēlīga ietekme - pat šķietami ikdienišķs strīds par neiznestu atkritumu spaini rada bērnā nedrošības sajūtu. Savukārt, ja vecāki šķiras un izmanto bērnu, lai sariebtu otrai pusei, tad sekas var būt postošas. "Bērns ir samulsis un jūtas nodots," saka pētījuma autors un piebilst, ka šķirtu vecāku bērniem ir par 50% lielāka varbūtība vēlāk piedzīvot psiholoģiskus traucējumus - viņiem ir sliktākas sekmes, uzvedības traucējumi, depresija, zems pašvērtējums.

Nešņākt un mācīties

Citiem vārdiem, multivitamīni nepalīdzēs bērna attīstībai, ja vecāki viens uz otru kliegs. Mēs visi reizumis šņācam un temperamentīgākie varbūt saplēš kādu šķīvi, un diezin vai iespējams apņemties nekad nestrīdēties. Taču pētījuma autori iesaka to darīt iespējami diskrēti, un sargāt no konfliktiem bērnus. Viņuprāt, valdībai būtu jānodrošina vecākiem bezmaksas psiholoģiskā palīdzība, lai palīdzētu konfliktu atrisināt. Ja tomēr laulību nākas šķirt, ir svarīgi ieklausīties bērnu viedoklī par to, ar ko un cik lielās devās viņi vēlas pavadīt laiku. Vēl viens ieteikums - vajadzētu ievest bezmaksas mācību programmu Saproti savu bērnu, kurā topošie vecāki tiktu sagatavoti vecāku lomas emocionālajiem, psiholoģiskajiem un arī finansiālajiem aspektiem.

Ironiskā kārtā par pētījumu A Good Childhood uzzināju tajā pašā dienā, kad biju nopirkusi bērnam multfilmu Postman Pat. Zināju, protams, ka puikam DVD vāciņos ir jau kādas 60 filmas un viņš gluži mierīgi varētu iztikt bez multfilmas par pastnieku Petu. Bet zināju arī, ka, atgriežoties no Londonas lielveikala, būšu kā izspiests citrons un gribēsies mirklīti miera. Nevaru sev apsolīt, ka līdzīgi nerīkošos arī nākotnē, bet, iespējams, pie filmu plaukta pastāvēšu ilgāk un padomāšu, vai tomēr nav veida, kā mēs pēc nogurdinošās iepirkšanās varētu atpūsties kopā. Varbūt labāk aiziet uz parku ar suni?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko