Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Visdrošākais ceļš uz brīnišķīgu noskaņojumu esot smaga fiziska slodze

Stāsti par skriešanas izraisīto īpašo, baudpilno sajūtu, kas stiprina atkarību no šīs fiziskās aktivitātes, dzirdēti jau pasen. Daudzi sportisti tam tic un daži pat apgalvo, ka paši izbaudījuši "prāta aizlidošanas" stāvokli. Tagad zinātnieki var pierādīt, ka tā tiešām ir - skriešana ved uz eiforiju.

Sportisti stāsta, ka neparasti patīkamā sajūta piemeklē pēc ļoti nogurdinošām sacensībām vai to laikā. Parasti tā izpaužas sakāpinātu emociju formā. Amerikāņu maratoniste Marianna Vestlija laikrakstam The New York Times apgalvo, ka retajos gadījumos, kad pēc finiša viņu piemeklē eiforiskās sajūtas, viņa var apraudāties no kucēna skumja skatiena.

Līdz šim zinātnieki nespēja pateikt, vai emocijas izraisa atvieglojums pēc grūtās distances, vai arī smadzenēs notiek ķīmiska reakcija, kas maina noskaņojumu. Tagad Vācijas neirologiem izdevies noskaidrot, ka skriešana rada endorfīna "plūdus" smadzenēs. To dēvē arī par laimes hormonu, jo endorfīns ir saistīts ar noskaņojuma maiņu. Jo vairāk šā hormona organisms saražo, jo lielāks efekts.

Pētījuma autors Henings Bēkers no Bonnas universitātes strādāja ar desmit skrējējiem, kuriem izmērīja hormona daudzumu smadzenēs pirms un pēc divu stundu ilgas fiziskas slodzes. Atklājās, ka treniņa laikā endorfīns ievērojami palielinās un tas koncentrējas smadzeņu apvidū, kas saistīts ar emocijām. "Jo vairāk endorfīna bija skrējēju smadzenēs, jo par lielāku eiforiju viņš ziņoja," secināja vācu zinātnieks.

Tas izskaidro, kādēļ ne tikai skrējēji, bet arī citu fizisko sporta veidu atlēti treniņos un sacensībās strādā līdz spēku izsīkumam. Nogurumu kompensē pacilātības un pat laimes sajūta.

"Daži cilvēki piedzīvo šīs izjūtas pēc ārkārtīgi ilga vai intensīva treniņa. Šo atšķirību var redzēt jau pēc divām stundām. Tā atspoguļojas pat sportistu sejā," H.Bēkers The New York Times uzsvēra, ka jau pēc ārējā izskata varējis noteikt, kura brīvprātīgā smadzenēs uzkrājies pietiekami daudz laimes hormona.

Papildu pētījumā vācieši noskaidroja, ka eiforijas sajūta paaugstina sāpju slieksni. Kamēr smadzenēs "vārās" laimes hormons, cilvēks vieglāk pārcieš sasitumus un pat asiņojošas brūces.

Ar projektu nesaistītais nervu pētnieks Zālamans Snaiders, kurš 70.gados atklāja endorfīnu, atklājumu komentēja vienā vārdā: "Iespaidīgi.".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko