Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zīmējošie pērtiķi un izsalkušie lauvas

Vīnes zooloģiskais dārzs ir vecākais pasaulē, to atvēra jau 1752.gadā. Salīdzinājumam — Rīgas zoodārzs atklāts 1912.gadā


Vīnes zooloģiskais dārzs var lepoties ne tikai, ka ir vecākais pasaulē, bet arī, ka atrodas brīnišķīgā un vēsturiskā vietā — Šēnbrunnas pils parkā. Dodoties ciemos pie dzīvniekiem, pie viena var aplūkot arī dārgumus, kas glabājas lepnajā baroka pilī, — tur gadsimtiem ilgi mājojusi Hābsburgu dinastija un savu pirmo klavierkoncertu sniedzis sešgadīgais brīnumbērns Volfgangs Amadejs Mocarts.


Pēc pieredzes varu teikt, ka visvieglāk Šēnbrunnas pils parku un zooloģisko dārzu, īpaši, ja turp dodaties pirmo reizi, atrast no Vīnes dzelceļa stacijas puses. Ja esat stacijā Wien Meidling, līdz zooloģiskajam dārzam būs, ilgākais, 15 minūšu gājiens kājām. Protams, turp iespējams nokļūt arī ar autobusu, vienreiz pārsēžoties.


Ja paredzēts apmeklēt Šēnbrunnu, neiesaku tajā pašā dienā ieplānot arī Vīnes centra un vecpilsētas apmeklējumu kaut vai to dažādo atrašanās vietu dēļ. Šēnbrunna no galvaspilsētas centra ar iecienītajām tūristu vietām atrodas stipri atstatu.


Gan rādīt, gan sargāt


Paejot gabaliņu pa skaisto Šēnbrunnas pils parku, kurā daudzo informācijas stendu un karšu dēļ apmaldīties faktiski nav iespējams, nokļūsiet pie nelielas mājiņas — biļešu kases. Pēc tam, izejot cauri smalkai elektroniskai ierīcei, pēkšņi nokļūsiet pavisam citā pasaulē!


Zooloģiskais dārzs sākas ar divām senlaicīgām koka celtnēm, kas atgādina gluži vai brīvdabas muzeja eksponātus un no kurām viena, kā rakstīts uz izkārtnes, ir vilku māja. Un nezinu — tīši vai netīši — pirmais savvaļas dzīvnieks, kas mūs zvēru dārzā sagaida, ir pelēcis. Jāpiebilst, ka relatīvi netālu no ieejas, aplūkojami arī mājdzīvnieki — kaziņas, cūkas un citi. Savukārt reto un aizsargājamo sugu pārstāvji aplūkojami, paejot krietnu gabaliņu nostāk.


Šoreiz gribas oponēt cilvēkiem, kas zooloģiskos dārzus uzskata par mocību vietu dzīvajai radībai. Ja nebūtu šī paša Vīnes zvērudārza, nekur vairs nevarētu redzēt vairāku savvaļā sen neeksistējošu, precīzāk izsakoties, iznīcinātu putnu un zīdītāju sugu pārstāvjus, piemēram, kādas gandrīz izmirušas sugas pūces.


Uz izkārtnes to mājvietas priekšā skaidrā vācu valodā arī rakstīts — šīs sugas pūces savvaļā nav sastopamas, tā ir izmirusi suga. Tādēļ dabas pētnieka un populāru grāmatu autora Džeralda Darela ideja, ka zooloģiskajos dārzos jāizmitina un jāsargā apdraudētu sugu putni un zvēri, ir tikai atbalstāma.


Uzteicami, ka šeit ikviens, kas to vēlas, par kādu konkrētu dzīvnieku var uzzināt samērā daudz. Izkārtnē pie katras mājvietas norādīts ne tikai sugas nosaukums latīņu, vācu, angļu, franču valodā, dzīvnieka vārds, dzimšanas laiks un vieta, maksimālais svars un ierastā maltīte, bet uz mazas ģeogrāfiskās kartes ar sarkanu krāsu norādīts reģions, kur šīs sugas pārstāvji dzīvo dabiskajos apstākļos. Uz informatīvā satura plāksnītes minēti arī šo dzīvnieku kopēju vārdi un sponsori. Savukārt, piemēram, polārijā mājā, kas ir mājvieta roņiem un pingvīniem, pie sienas piekārts liels pulkstenis ar norādītu laiku, cikos būs nākamā šo dzīvnieku barošanas reize.


Dienā, kad ciemojos zoodārzā, ronīši, pāros sastājušies, gozējās siltajā pavasara saulē un nemaz nejutās apmulsuši no lielā cilvēku bara, kas par viņiem sajūsminājās. Taču, ja nonākat pie plēsīgo kaķu mājvietām, ko nekādā gadījumā nevar nodēvēt par krātiņiem, paveras vienkārši satriecoša aina.


Pārsvarā šie dzīvnieki — tīģeri, lauvas, jaguāri un citi — izmitināti pāros. Visierastākais skats tur ir tāds: viens nepārtraukti drasē apkārt, kamēr otrs nepārtraukti ēd. Tāpēc man radās priekšstats, ka Vīnes lauvas ir ļoti izsalkušas.


Visu zooloģiskajā dārzā mītošo dzīvnieku sugu mājvietas mēģināts iekārtot maksimāli atbilsoši tiem apstākļiem, kādi ir dabā. Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā apmeklētāji var izstaigāt tropu māju. Vīnē šādu, dabiskajiem apstākļiem piemērotu ēku ar speciālo klimatu to telpās, ir patiešām daudz — tuksneša māja ar bruņurupučiem, savannas māja, mūžamežu māja, palmu māja, akvārijs un citas.


Visiespaidīgākā šķiet mūžamežu māja, kur var aplūkot ne tikai tauriņus un krāšņus, eksotiskus putnus, bet arī fantastisko floru.


Fanija un citi talanti


Līdzīgi kā citos zooloģiskajos dārzos, arī Vīnē visilgāk apmeklētāji drūzmējas pie pērtiķu mītnēm. Nav svarīgi, vai dārza apmeklētājs ir mazs bērns, kas īstus pērtiķīšus redz pirmo reizi mūžā, vai sirmgalvis, priecājas visi. Un kā nu ne — šie akrobāti patiešām prot pārsteigt.


Taču šī dārza pērtiķi vēl izceļas ar to, ka prot gleznot! Protams, ne visi, bet tieši cilvēka tuvākie senči, piemēram, orangutani jeb, tulkojot no malaiziešu valodas, "meža cilvēki". Viņi patiešām prot darboties ar otiņu, zīmuli vai krītiņiem.


Pirmie, kas apmeklētājus sajūsmināja ar prasmi zīmēt, bija šimpanzu pāris Džonijs un Fanija. Fanija priekšroku deva krāsainajiem zīmuļiem un savus darbiņus uzreiz pēc zīmēšanas bieži vien pati saplosīja, savukārt Džonijam vislabāk patika darboties ar vienu grafīta zīmulīti. Viņš vilcis slaidas, vieglas līnijas, kas daļēji atgādināja čūsku attēlus. Džonijs nomira 1992.gadā 46 gadu vecumā, bet viņa mākslas darbi zooloģiskajā dārzā saglabājušies līdz mūsdienām.


Savukārt mūsdienās apmeklētājus ar savu talantu priecē orangutanu mātīte Nonja, kas pasaulē nākusi turpat Vīnē 1976.gadā. Nonja ir sabiedriska, nebaidās cilvēku klātbūtnes un saviem kopējiem ļoti uzticas. 250 no Nonjas zīmējumiem jau sešas reizes pabijuši izstādēs, savukārt divi pat pārdoti izsolē. Tos nopirka Losandželosas viesnīca Regent Beverly Wilshire Hotel.


Otrs mākslinieks zooloģiskajā dārzā šobrīd ir orangutanu tēviņš Vladimirs, ar kuru nodibināt kontaktu pērtiķu kopējiem nav izdevies. Viņš gan tēlotājā mākslā spēris tikai pašus pirmos solīšus un aprobežojies ar krītiņu un citu materiālu saplosīšanu pirms zīmēšanas procesa sākuma.


Lai pasargātu pērtiķus no to dzīvībai bīstamiem riskiem, visiem zīmēšanas procesā izmantojamajiem materiāliem jābūt dabīgiem un absolūti nekaitīgiem, bez ķīmiskā piejaukuma. Turot pirkstos krītiņu, pērtiķis ne tikai kaut ko uzkleksē uz biezas papīra lapas vai baltā, gruntētā linaudekla, bet arī pamēģina šo krāsaino darba rīku pagaršot. Jāpiebilst, ka cilvēkveidīgo pērtiķu zīmēšanas nodarbības notiek tikai agrās rīta stundās.


***


Vīnes zoo


Biļete maksā 12 eiro, taču ir iespējams iegādāties arī biļeti "365 atvaļinājuma dienas zvēru dārzā", kas maksā 29 eiro un ir derīga veselu gadu


Bērnus līdz 14 gadu vecumam zooloģiskajā dārzā ielaiž tikai pieauguša cilvēka pavadībā


Pēdējie apmeklētāji dārza teritorijā tiek ielaisti stundu pirms tā slēgšanas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko