Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kā Cahors kļuva par kagoru

Melnais vīns – tā savulaik dēvēja vīnu no Kaoras (Cahors) Francijā. XIV gadsimtā Kaorā dzimušais pāvests Jānis XXII to padarīja par baznīcas sakramenta dzērienu, kas simbolizē Kristus asinis. Vēlāk to pārņēma pareizticīgo baznīca Krievijā, tad tam parādījās nosaukums Kagor.

Melnais vīns (tā to sauca tumšās, gandrīz melnās krāsas dēļ) tika pasniegts jau Romas imperatoru valdīšanas laikā. Īpašu popularitāti tas ieguva viduslaikos, aizēnodams slavenos Bordo Claret vīnus. Krievijā tas parādījās Pētera I valdīšanas laikā, kad arī krievu pareizticīgo baznīca to pieņēma par savu sakramenta dzērienu. Taču krievi neuzrunā H burtu, tāpēc dzērienam radās krieviskā izruna Kagor.

Gan sauss, gan salds

Slavenie Bordo vīni tajos laikos nevarēja lepoties ar pilnīgu miesasbūvi un bieži vien slikti pārcieta garos transportēšanas ceļus pār jūru.

Tāpēc melnajam vīnam no Kaoras bija "visi trumpji rokās" – vīna dārzi atradās netālu no tirdzniecības upes Žirondas, kas veda uz Bordo, tālāk uz Angliju un citām vīna baudītāju zemēm.

Vīna izteiktais raksturs, pateicoties tā uzkarsēšanai līdz 70 grādu temperatūrai nogatavināšanas procesā un pat tā stiprināšanai, iemantoja pasaules slavu. Vīna darināšanai par pamatu izmantoja Malbec šķirnes vīnogas jeb, kā tās dēvē Kaorā, Auxerrois sajaukumā ar Merlot un Tannat šķirnes ogām. Oriģinālais Cahors var būt gan salds, gan sauss. Tam ir dziļi sarkana vai tumša rubīna krāsa. Jaunībā tas ir biezs, augļains vīns, kas ar gadiem iegūst noapaļotu, samtainu garšu. Sader ar sēņu ēdieniem, zoss un pīles gaļu, nogatavinātiem sieriem.

Vīnu saturošie, lētie kagori

Vairums mūsu veikalos pieejamo kagoru ar Kristus un baznīcas simbolu attēliem uz etiķetēm visbiežāk ir gatavoti no vīnu saturošiem dzērieniem vai Eiropas Savienībā novāktu vīnogu maisījuma, kas papildināti ar dažādu ogu garšām. Parasti tie ir cenas ziņā lēti, saldināti, aromatizēti dzērieni. Ar iepriekš minēto Cahors tiem nav nekāda sakara.

Moldovas, Krimas, Ukrainas kagori

Šajos dzērienos (protams, ne visos, tāpēc lasiet etiķetes) kā pamatmateriāls izmantots nevis vīnu saturošs dzēriens, bet vīns, visbiežāk no Cabernet Sauvignon, Merlot un Bastardo šķirnes vīnogām. Arī cenas ziņā šie kagori ir dārgāki.

Īstā kagora autentiskums slēpjas izmantoto vīnogu šķirnēs un vīna karsēšanā, kas Moldovas, Ukrainas, Krimas vīniem netiek izmantots. Tomēr tas, ka daudziem šiem vīniem izmantots kvalitatīvs vīna materiāls – īstas vīnogas, padara tos nesalīdzināmi baudāmākus par aromatizētajiem dzērieniem ar sintētiskajām ogu garšām. Īpaši labi Moldovas un citu iepriekšminēto zemju kagori saderēs ar Lieldienu laika desertiem

Top komentāri

smits
s
Nu neesmu nekāds tur vīnu pārzinātājs un speciālists, bet vienīgo, ko par garšīgu atzīstu, tas ir moldāvu kagors.
Nākas secnāt,
N
ka raksta autoram nav ne mazākās sajēgas, kas ir labs vīns, jo Dievs SVĒTĪ nabaga ļaužu mantu, un šo rindu autoram ir gadījies nogaršot ļoti dārgu vīnu, bet, kas pēc sastav, ir drīzāk kā samazgas definējams, savukārt, reiz izdevās nopirkt izcilas kvalitātes lētu Maķedonijā ražotu Kagoru, ko autors nemaz nepiemin.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko