Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ogu laika deserti

Šobrīd, kad dārzā visas ogas ienākas vienlaikus, jāgatavo gardas kūkas un deserti

Rauga mīklas ķiršu pīrāgs ir viena no daudzajām ķiršu kūkām vācu stilā, kā arī sens un klasisks britu deserts. Angliski to sauc Trifle jeb sīkumu deserts. Ja desertu ēd tikai pieaugušie, cepumus iepriekš var izmērcēt saldā vīnā vai liķierī.

Vasaras ogu deserts ar bezē ir vēl viens tradicionāls britu vasaras deserts – Eton Mess. Tradicionāli to gatavo no zemenēm, putukrējuma un bezē. Taču var izmantot jebkuras vasaras ogas. Pirmoreiz Eton Mess esot pasniegts Ītonas koledžā (tur studē gan britu karaļnama atvases, gan mācījies Boriss Džonsons) gadskārtējā kriketa spēlē 1893. gadā. Vārds mess (‘juceklis, nekārtība’) raksturo to, kā deserts izskatās.

 

Vasaras ogu deserts ar bezē

Sastāvdaļas: 500 g vasaras ogu (pēc izvēles), 500 ml saldā krējuma, 50 g cukura, 200 g bezē cepumu, 2–3 pilieni vaniļas ekstrakta

Pagatavošana:

1. Ogas notīra. Lielākās sagriež gabaliņos. Bezē cepumus viegli sadrupina.

2. Bļodā liek saldo krējumu un puto. Kad sāk veidoties mīkstas putas, pievieno cukuru un vaniļas ekstraktu un saputo putukrējumu līdz galam.

3. Deserta traukā kārto ogas, viegli sadrupinātus bezē cepumus un izvēlētās ogas.


Rauga mīklas ķiršu pīrāgs

Sastāvdaļas: 

mīklai – 160 g miltu, 1 ēdamk. cukura, 1,5 tējk. sausā rauga, 4 ēdamk. remdena piena, 1 ēdamk. izkausēta sviesta, 1 vidēja ola;

virsiņai – 500–600 g ķiršu ar izņemtiem kauliņiem, 3 vidējas olas, 50 g cukura + mazliet pārkaisīšanai, 100 g skābā krējuma, 100 ml saldā krējuma, 2 tējk. vaniļas ekstrakta, 1 tējk. rīvētas citrona miziņas, 2–3 ēdamk. mandeļu skaidiņu

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā kopā sajauc miltus, cukuru un sauso raugu. Pakāpeniski pievieno pienu, izkausētu sviestu, olas un mīca mīklu apmēram 5–6 minūtes, līdz tā vienmērīgi gluda. Pārsedz ar dvielīti un noliek uz apmēram stundu siltā vietā, lai mīkla uzrūgtu.

2. Ietauko formu (26 cm diametrā) vai izklāj formā cepampapīru.

3. Uzrūgušo mīklu izrullē cepamformas izmērā. Ieklāj formā, rūpīgi izspaidot pa visu formas dibenu un izveidojot 2–3 cm augstas maliņas. Atstāj uz 30 minūtēm, lai tā formā vēlreiz uzrūgtu.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

5. Sakuļ kopā visas pildījuma sastāvdaļas, izņemot ķiršus un mandeļu skaidiņas.

6. Ķiršus izliek vienmērīgā kārtā pāri uzrūgušajai mīklai. Pārlej sakulto pildījumu. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām un cukuru.

7. Cep cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes, līdz mīklas maliņas zeltainas un pildījums gatavs, stingrs. Atdzesē un pasniedz.


Vasaras ogu deserts ar vārīto krēmu

Sastāvdaļas: 800 g ogu, augļu pēc izvēles (zemenes, avenes, kazenes, mellenes, persiki), 400–500 g trauslu cepumu (smilšu, auzu pārslu, dāmu pirkstiņi), drupačām – auzu pārslas, 50 g cukura vai medus, 1 ēdamk. sviesta; krēmam – 250 ml saldā krējuma, 300 ml piena, 5 olu dzeltenumi, 100 g cukura, 1 ēdamk. vaniļas cukura, 30 g cietes

Pagatavošana:

1. Vispirms pagatavo vārīto krēmu. Katliņā lej saldo krējumu, pienu. Uz lēnas uguns uzvāra, līdz šķidrums uzmet pirmo burbuli, tad liesmu nogriež.

2. Olu dzeltenumus saputo kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa kļūst gaiša, gaisīga un apjomā dubultojusies. Pievieno cieti un vēlreiz saputo.

3. Turpinot putot, lēnām pa porcijām lej klāt uzkarsēto pienu.

4. Visu masu lej atpakaļ katlā, liek uz lēnas uguns un maisot karsē, līdz krēms sabiezē. Tam vajadzētu būt tik biezam, ka, paņemot karotē, tas nelīst ārā.

5. Krēmu atdzesē, līdz tas ir pilnībā auksts.

6. Gatavo drupačas. Pannā izkausē sviestu, sajauc auzu pārslas ar medu vai pārkaisa ar cukuru un liek izkausētajā sviestā. Uz lēnas uguns apcep, līdz auzu pārslas zeltaini brūnas. Atdzesē.

7. Deserta trauciņos kārto ogas, sadrupinātos cepumus, vārīto krēmu un apgrauzdētās auzu pārslas. Pasniedz nekavējoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko