Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Rudens deserti

Āboli un šokolāde slapjdraņķa oktobra vakariem.

Ir jāpielieto ļoti radoša kulinārā izdoma, lai šoruden spētu tikt galā ar ābolu ražu. Mēs lietas labā piedāvājam divas receptes. 

Ceptie āboli ļoti labi garšos ar vaniļas saldējumu vai putukrējuma piciņu. Ja negaršo rozīnes, tās receptē var aizstāt ar jebkuriem citiem žāvētajiem augļiem. Kā arī cukura un garšvielu maisījumam var pievienot saldo vai skābo krējumu.

Ābolu pīrāgam neko nevajag pievienot – smaržīgs un gards tas iepriecinās ikvienā aukstā vakarā. Savukārt šokolāde vienkārši piestāv vēlam rudenim, turklāt deserts ir ļoti gards, vienkārši pagatavojams. 


Cepti āboli ar brendija piešprici

Sastāvdaļas: 5–6 palieli, stingri un skābeni āboli, paliela šļuka brendija vai ruma, 1 citrona miza, sarīvēta 1/2 tējk. malta kanēļa, 3–4 ēd. k. tumšā cukura, sauja rozīņu

1. Rozīnes aplej ar brendiju un mērcē visu nakti.
2. Nākamajā dienā samaisa cukuru, citrona mizu, kanēli un rozīnes (var pievienot brendiju, bet jāskatās, lai šķidruma nav par daudz).
3. Saliek ābolus karstumizturīgā traukā, pārber ar garšvielu un cukura maisījumu, pārkaisa ar rozīnēm brendijā.
5. Cep iepriekš līdz 150–160 grādiem sakarsētā krāsnī aptuveni stundu, līdz āboli ir mīksti. Pasniedz ar vaniļas saldējumu.


Ābolu un mannas pīrāgs ar drumstalām

Sastāvdaļas: pamatnei: 100 g sviesta, 1 ola, 200 g cukura, 300 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera; pildījumam: 750 g skābu ābolu, 300 g cukura, 100 g mannas; drumstalām: 80 g cukura, 80 g sviesta, 160 g miltu

1. Vispirms gatavo mīklu pamatnei. Cukuru sajauc ar sviestu un olu viendabīgā masā.
2. Pievieno miltus un cepamo pulveri, samīca visu kopā mīklā. 
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
4. Mīklu atpūtina apmēram pusstundu, izveltnē, liek cepamtraukā, rūpīgi piespiežot pie maliņām un pamatnes.
5. Liek cepeškrāsnī 180˚C un cep 12 minūtes.
6. Pa to laiku gatavo pildījumu un drumstalas.
7. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež daiviņās. Liek katliņā un uzvāra kopā ar 1/2 cukura.
8. Pievieno mannu ar otru pusi cukura. Piecas minūtes vāra, tad noņem no plīts un noliek malā.
9. Pagatavo drumstalas – visas sastāvdaļas sajauc kopā un berž rokās līdz drumstalu konsistencei.
10. Izņem apcepto smilšu mīklu, pārlej pāri ābolu un mannas pildījumu, uzber virsū drumstalas un cep divdesmit minūtes 200˚C. Pasniedz siltu vai atdzisušu. 


Šokolādes deserts

Sastāvdaļas: 120 g melnās šokolādes + 8 šokolādes gabaliņi, 3 olas, 80 g pūdercukura, 35 g mīksta sviesta, 1 ēdamkarote miltu

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Katliņā izkausē šokolādi un sviestu, nepārtraukti maisa, līdz masa kļūst viendabīga un gluda.
2. Tikmēr citā bļodā samaisa kopā olas, pūdercukuru un miltus.
3. Šokolādes un sviesta masu pielej pie miltainās masas un kārtīgi samaisa.
4. Sagatavo karstumizturīgos trauciņus. Sākumā tos apslaka ar eļļu, pēc tam ieber miltus un tos izviļā tā, lai trauciņš ir ar tiem nosegts.
5. Kad trauciņi sagatavoti, katrā no tiem iepilda vienu trešdaļu šokolādes masas, ieliek divus šokolādes gabaliņus katrā un pārklāj ar atlikušajām divām trešdaļām šokolādes masas. Liek cepties aptuveni 12 minūtes (kad masa sāk piepūsties), ne ilgāk, citādi vidus būs sauss, bet tam jābūt mitram, tādam, kas iztek ārā.
6. Izņemot ārā no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē un tad var ņemt no trauciņa ārā, bet var arī tajā atstāt un pasniegt ar visu trauciņu. 
7. Šo desertu var ēst gan siltu, gan aukstu – pēc izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko