Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Imants Ziedonis. Mūžības temperaments

Apgāds Mansards izdevis Imanta Ziedoņa eseju krājuma Mūžības temperaments. Studijas par Raini jauno, papildināto izdevumu, informēja izdevniecības pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Maģiska ir divu lielu personību sastapšanās tad, kad tas notiek patiesā vēlmē atklāt un saprast. Imanta Ziedoņa grāmata Mūžības temperaments ar apakšvirsrakstu Studijas par Raini ir literatūras vēsturē neparasts gadījums, kā viens dzejnieks tuvojas otram un izceļ mums viņa domas.

"Ziedoņa Mūžības temperamenta virsuzdevums ir Raiņa reabilitācija, atbrīvošana no padomju ideoloģiski estētiskajā mītā kanonizētā proletariāta dzejnieka, sociālistiskā reālisma ideologa un praktiķa. Akcentējot Raiņa daiļrades laikmetīgo un pārlaicīgo satvaru, dzejnieks raksta: "Rainis nekļuva vecs. Veca kļuva patiesība ap viņu. Ja mēs būtu mazliet jaunāki garā, mēs redzētu, ka Rainis vēl iet. (..) Tai Tagadnē, kurā (..) ir mūžība pašlaik." Meklējot Raiņa darbu filozofisko centru un atbildes uz sev būtiskiem jautājumiem, Ziedoņa uzmanību saista galvenokārt Raiņa drāmas Spēlēju, dancoju, Zelta zirgs, Uguns un nakts un Jāzeps un viņa brāļi, to simbolisko tēlu un dramatiskā konflikta filozofiskie aspekti, cēloņsakarības un mistiskā ambivalence, arī Gals un sākums un Radāmās domas. Ziedoni nodarbina un iedvesmo gan Raiņa dzejas motīvi, gan drāmu personāži, sevišķi garīgā un intelektuālā spēka raksturi Tots un Spīdola," grāmatas priekšvārdā raksta literatūrzinātniece profesore Ausma Cimdiņa.

Eseju krājuma jauno izdevumu sakārtojusi literatūrzinātniece Andra Konste. Grāmatā publicēti Gunāra Janaiša veidoti unikāli Imanta Ziedoņa portretējumi no Dzejas dienām, autorvakariem, lasījumiem un ceļojumiem 20. gadsimta 60.–80. gados.

Imanta Ziedoņa eseju krājuma Mūžības temperaments. Studijas par Raini jaunais, papildinātais izdevums tiks atvērts 23. septembrī plkst. 19 Dubultu stacijas mākslas telpā. To translēs Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Rīgā notikumam līdzi varēs sekot grāmatu un kultūrpreču mājas NicePlace Mansards telpās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja