Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Baltijas pērle. Pirmā diena

Ar kino mūzikas koncertu, arī Glena Millera džeza melodijām, ko izpildīs orķestris no Diseldorfas, šovakar Dailes teātrī tiek atklāta Baltijas pērle. Festivāls no 10. līdz 20.septembrim piedāvās 49 filmas — gan šā gada Eiropas festivālu aktualitātes un laureātus, gan klasikas vienības. Kāpēc tieši Glena Millera orķestris? Atbilde jāmeklē programmā — šodien plkst.17.30 Kongresu nama Lielajā zālē tiek rādīta filma Saules ielejas serenāde — amizants "retro", kurā Glena Millera orķestrim un tā izpildītajai mūzikai ir principiāla vieta gluži tāpat kā pašam Milleram — viņš filmā tēlo "otrā plāna lomu" — mūziķi. (Tā ir viena no trim komponista kinolomām, viņš gāja bojā aviokatastrofā 1944.gadā.) Atminos, jūsmīgas atmiņas/atsauksmes par šo filmu dzirdēju jau bērnībā — 1941. gadā tapusī muzikālā amerikāņu melodrāma ar tā laika daiļslidošanas sensāciju norvēģieti Sonju Heniji bija kļuvusi par vienu no spilgtākajiem pēckara iespaidiem kādai manai radiniecei — acīmredzot filma pēc kara bija nonākusi Rīgas ķinīšos. Stāsts par bēgli no Eiropas, kuru kolektīvi (protams, mārketinga nolūkā!) nolemj adoptēt mazpazīstams amerikāņu orķestris, izvēršas aizkustinoši naivā melodrāmā. Bēgle no Norvēģijas nav vis mazulīte, kurai orķestranti jau sapirkuši rotaļlietas un nolīguši aukli, bet gan jaunkundze precību gados, kura pat negrasās slēpt savu mērķi — apprecēt glītāko puisi — un tā sasniegšanā prasmīgi izmanto kalnu slēpošanas un slidošanas prasmes. Mazliet greizsirdības, daudz mūzikas, smieklu un apburoša naivuma, kas lieliski raksturo Holivudas indevi — dāvāt saldās aizmiršanās iespēju. Saules ielejas serenāde ir viena no filmām, kas veido Baltijas pērles piedāvāto Holivudas leģendu jeb Lielās depresijas laika filmu programmu un kam ar depresīvām sajūtām nav nekā kopīga.

Šodien plkst.17.15 Kongresu nama Mazajā zālē tiek pieteikts vēl viens BP cikls — klasisko gangsterfilmu izlase, filmu vidū ir žanra šedevrs Vētrainie divdesmitie (1939) ar kanonisko gangsterfilmu aktieri Džeimsu Kegniju galvenajā lomā. Pierādījums gangsterfilmu ilgmūžībai ir arī ar romāna vērienu veidotā Reiz Amerikā (1984; rež. S.Leone, galvenajās lomās Dž.Vudss un R.de Niro). Protams, BP nav tikai klasika, bet arī aktuālais kino process — pirmās Kongresu nama Mazajā zālē startē filmas Sirds plaukstā (19.45) — poļu klasiķa Kšištofa Zanusi stāsts par oligarha sastapšanos ar eksistenciālām problēmām — un bulgāru filma Dzifts (21.45) — tā nominēta Oskaram kā labākā ārzemju filma un piedāvā stilistiski perfektu, biedējošu stāstu par kāda nepatiesi slepkavībā apsūdzēta cilvēka atgriešanos brīvībā — 60.gadu Bulgārijā.

Rīt BP filmu izrādīšanas vietai Kongresu namam pievienosies arī kino Rīga. Ja nepieciešams filmu tulkojums, neaizmirstiet paņemt līdzi austiņas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja