Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

"Ģimenes lietas" iegūst balvu Čehijā

Poētiski - Sudraba acs/Silver Eye – sauc balvas, ko 27.oktobrī jau 14-to reizi pasniedza Jihlavas dokumentālo filmu festivālā. Andra Gaujas režisētā un par "skandalozu" Latvijā nodēvētā dokumentālā drāma Ģimenes lietas (pasaulē - ar anglisko titulu Family Instinct, 65 min.) Jihlavā ieguva savu pirmo starptautisko atzinību – galveno balvu "vidēja garuma" filmu grupā.

Abu pārējo konkursantu grupās - starp īsfilmām un pilnmetrāžu - uzvarētājos ir Polijas un Austrijas dokumentālisti (darbi _Tāda ir dzīve_, Polija, kurā fiksētas dēla un viņa slimās mātes attiecības un _Krievijas gals_, Polija, Austrija – par Krievijas armijas ikdienu Tālajos ziemeļos).

Uzvara Jihlavas festivālā  ir būtiska jaunam kinematogrāfistam, jo pats šis festivāls ir daļa no apjomīga Eiropas Savienības dokumentālā kinematogrāfa stimulēšanas projekta, kas saucas Eiropas dokumentālistu darbnīca jeb EDN (European Documentary Network) un notiek divu finansiāla atbalsta programmu East Silver/Austrumu sudrabs un Silver Market/Sudraba tirgus ietvaros, kas Austrumeiropas filmām palīdz nokļūt pie "vecās" Eiropas valstu skatītāju auditorijām – TV, 45 prestižākajos šī filmžanra festivālos, dokfilmu speciālās programmās visā pasaulē, kā arī ir Eiropā lielākā datu bāze par to, kas notiek Austrumeiropas un Centrāleiropas dokumentālo un televīzijas filmu laukā, kā arī iegulda naudu topošās filmās un interesantos projektos.

Režisora Andra Gaujas komentārs Dienai: "Silver Eye ir industrijas balva, kur žūrijās ierasti strādā lielo festivālu (šai gadījumā - Berlinales) un pasaules dokfilmu distributoru/izplatītāju pārstāvji, Viņi sola uzvarējušās filmas promotēt tālāk festivālos un tirgos, un, protams, neiztiek bez "savtīgajām interesēm"- jo atlasa filmas nākamā gada Berlīnes kinofestivāla programmām. Kaut gan mūsu Ģimenes lietām jau tas sales agent/tirgaģents ir, un tā ir austriešu Autlook Filmsales, nopietns spēlētājs pasaules kinotirgos, protams, ka Jihlavas balva ir lieliska publicitāte."

Vakarpusē savā  sociālajā tīklā saņemu no režisora elektronisku papildinājumu šim rakstam: "Vispār kaut kāds trakums ar tiem festiem pēkšņi. Nākamnedēļ filma Viktors un es būsim Minskā – dokfilmu festivāla Listapad, konkursā. Un tad vēl pēc pāris nedēļām ar Ģimenes Lietām - Amsterdamā, IDFA, arī konkursā... Lidmašīnās jālasa Dienas grāmatu izdevumi :) :) :) :) :) :) Ja Tev pēkšņi nepieciešamība kaut ko uzrakstīt vai precizēt, no mūsu FA Filmas tur bija Ilze Eglīte, Ģimenes lietu izpildproducente. Viņai tad nu arī pasniedza Silver Eye balvu - milzīgu ziepju gabalu ar tajā iekausētu lupu (hmmmmm) un 1500 EUR (ņammmm). ;) Andris."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nenoskaidrotas ciešanas. JRT izrādes Verters recenzija

Jaunā Rīgas teātra izrādes Verters uztveri būtiski apgrūtina apstāklis, ka no plašā impulsu aisberga, kas radoši nodarbinājis režisores Kristīnes Vītolas prātu, līdz ūdens virskārtai, proti...

Rīgas Latviešu biedrībā izskanēs Kokļu meditācija

Rīgas Latviešu biedrība (RLB) sadarbībā ar koklētāju Rozīti Katrīnu Ponni un RLB kopienas Rīgas danči koklētājiem aicina uz Kokļu meditāciju Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē 2024. gada 30. oktobr...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja