Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pērles nedēļas nogalei

Atšķirībā no saviem laikabiedriem — franču komiķa Luija de Finesa u.c. — britam Pīteram Sellersam Latvijā nav veicies ar plašu popularitāti, viņa komēdijas savulaik te rādītas knapi. Tomēr Sellerss ir vērienīga un komplicēta personība, kura dzīvesstāstam ir veltīta arī lieliska filma (Pītera Sellersa dzīve un nāve, 2004). Tā gan nav Baltijas pērles pro­grammā atšķirībā no filmas Rēcošā pele/The Mouse That Roared (Kongresu namā 12.XI plkst.19.45), kas pirms 50 gadiem tika aizliegta izrādīšanai padomijā potenciālā ideoloģiskā kaitējuma dēļ. Kaut sižets par mazu, ekonomiskās krīzes smagi skartu valsti, kura nolemj pieteikt karu lielvarai, lai momentāni kapitulētu un nokļūtu tās "aprūpē", — šobrīd skan ne tikai amizanti, bet arī traģikomiski aktuāli.

Šajās dienās BP ir lieliska klasikas programma — vērts izmantot iespēju noskatīties savu dīvu — Marlēni Dītrihu — dievinošā režisora Džozefa fon Stērnberga pompozo kostīmfilmu Purpursārtā imperatore/The Scarlet Empress (1934; KN 12.IX plkst.19.15). Pamatīgu dzīvesprieku garantēs mūzikls Dziedot lietū/Singin" in the Rain (1952; KN 12.IX 15.15) — viens no visu laiku labākajiem Holivudas mūzikliem, hrestomātiska klasika ar Džīnu Kelliju galvenajā lomā. Sižetiski filma apspēlē 20.— 30.gadu miju Holivudā, laiku, kad kino ienāca skaņa, radot problēmas ne vienam vien aktierim ar jaunajam "formātam" neatbilstošu balsi. Ja vēlaties noskaidrot, kas tas par zvēru screwball komēdija —, lūk, spilgts žanra paraugs — apburoša, flirta pilna romantiskā komēdija Tas notika kādā naktī/It Happened One Night (1934; KN 12.IX 17.15) ar pieciem Oskariem ķešā. Galvenajā lomās — Klārks Geibls (žurnālists) un Klodete Kolbēra (bēguļojoša miljonāra meita), filmu režisējis viens no Holivudas zelta laikmeta lielajiem vārdiem Frenks Kapra.

Turpinās leģendāro gangsterfilmu skate — programmā F.F.Kopolas Krusttēvs, filmas kopija (35 mm) izcīnīta un atvesta uz seansu no Londonas (KN 12.XI 21.30), Seja ar rētu/ Scarface (KN 12.IX 21.15 ), kā arī filma no pašiem žanra pirmsākumiem Sabiedrības ienaidnieks (KN 13.IX 17.30 ) ar Džeimsu Kegniju. Papilnam arī Odrijas Hepbernas meitenīgā šarma: filmas Romas brīvdienas/Roman Holiday (k/t Rīga 12.IX 15.30), Sabrina (k/t Rīga 13.IX 16.00) un Mana skaistā lēdija/My Fair Lady (KN 13.IX 15.15).

Svaigo kinoprocesu pārstāv filma Seja (KN 12.IX 17.15) — Eiropā slavenā režisora Cai Miņ­ļana Parīzē tapis darbs ar supermodeli Letīciju Kastu, kas, jāsaka, šāgada Kannu konkursa programmā tika izsvilpts: retinātais saturs nepiepildīja manierīgo formu. "Nepalaid garām!" kategorijā ierakstāma britu režisora Džona Meiberija filma Mīlestības robeža/The Edge of Love (KN 13.IX 21.15) — šo neatkarīgo, mazo filmu piemin, rakstot par Holivudas zvaigzni britu aktrisi Keiru Naitliju — filmas pamatā ir viņas mātes rakstīts scenārijs par britu dzejnieka Dilana Tomasa attiecībām ar divām sievietēm. Līdzās Keirai Naitlijai filmā spēlē vēl viena britu zvaigzne — divdesmitgadniece Sjenna Millere. Tie, kuri jūsmoja par francūzietes Džūlijas Delpi filmu Divas dienas Parīzē, var sevi pārsteigt ar šīs aktrises un režisores negaidītajām pārvērtībām — filma Grāfiene/The Countess (k/t Rīga12.IX 21.20) ir kostīmfilmas tradīcijās veidots stāsts par bēdīgi slaveno grāfieni Batoriju, kas mēģinājusi noturēt mūžīgu jaunību, bendējot jaunavas. Savukārt Šona Penna talanta cienītājiem jāredz Hārvijs Milks/Milk (k/t Rīga 13.IX 18.15), par lomu šajā Gasa van Santa uz dokumentāliem materiāliem balstītajā darbā — stāstā par geju kustības aktīvistu H.Milku aktieris šogad saņēma Oskaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja