Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Seriālu invāzija

Startējusi jaunā TV «ziepeņu» sezona. Šoreiz uzmanības fokusā ASV tapušie seriāli, kurus dažādos veidos (legālos un nelegālos) skatās arī Latvijā.Septembrī un oktobrī ASV un arī pārējā civilizētajā pasaulē (to valstu televīzijās, kas gatavas maksāt) startēja kārtējā seriālu jeb, ja jums labpatīk nicīgāks apzīmējums, ziepeņu sezona.

Līdz Ziemsvētkiem pirmā jaunumu porcija būs izsmelta, bet janvārī sezona turpināsies – ar citiem jaunumiem.Tomēr viss nebūt nav tik vienkārši, kā izskatās. Neapšaubāms gan ir viens – veiksmīgs TV seriāls burtiski ir kanālu maize – statistika liecina, ka vislielāko peļņu ASV TV ienes sports un seriāli, tikai pēc tam ziņas un realitātes šovu dažādās modifikācijas – no talantu meklēšanas un dejo-dziedi-guli-ej-izlūkos-ar-zvaigzni arsenāla līdz plastiskās ķirurģijas, motorizētu ekskursiju vai ekstrēmu izdzīvošanas treniņu filmējumiem. Tomēr tikpat neapšaubāmi, ka arī seriālu piedāvājums ir teju bezgalīgi dažāds un pēdējos gados pat attīstījies – gan tehniski, gan mākslinieciski, gan ieguldījumu (budžetu), reklāmas un citu mārketinga triku ziņā – tiktāl, ka sāk konkurēt ar Holivudu, proti, tās pamatprodukciju – filmām. Uz televīziju, sevišķi kabeļtelevīziju, kurā nav spēkā drakoniskie ASV cenzūras ierobežojumi (un tādi tiešām ir, sevišķi nacionālajos, daļēji valsts – nodokļu maksātāju – subsidētajos kanālos), dodas strādāt filmindustrijas spēcīgākie profesionāļi, un te paveras plašs eksperimentu lauks pat slaveniem režisoriem (jau par apnicīgu piemēru kļuvis Mārtina Skorsēzes, Stīvena Spīlberga piemērs ar nopietnu vēsturisku filmu un spēcīgu dokumentālo darbu veidošanu TV).Lai turētu roku uz planētas pulsa, Izklaide šoreiz izvēlas un ar zvaigznītēm atzīmē interesantākos seriālu piedāvājumus, ņemot vērā ne tikai augstu vietu skatītāju popularitātes reitingos, bet arī televīzijas filmas vērtējošo Emmy un Golden Globe nominācijas un balvas un kritiķu atsauksmes.Vienīgā problēma – kur šīs televīzijas filmas noskatīties? Atbilde nebūt nav tik bēdīga – iespējas ir, un to kļūst arvien vairāk. Nekliegsim bravo, ka beidzot pat Latvijas sabiedriskā televīzija LTV ir iepirkusi ko svaigu un aktuālu (2011. gada Emmy labākā seriāla nomināciju nopelnījušos Zemes pīlārus/The Pillars of Earth). Vairākus jaunus seriālus no_ Izklaides _saraksta piedāvā Latvijas kabeļ- un abonenttelevīzijas (galvenokārt gan krievu valodā), un, protams, prātam neizdibināmi ir visdāsnākie – virtuālie filmu, seriālu lejuplādes resursi. Starp citu, ne jau tikai nelegālie vai ne gluži legālie – visai drīz jaunās sezonas filmas tiek «izliktas sūknēšanai» TV kanālu mājaslapās. Tā ka čīkstēt, ka televīzijā nav ko skatīties, vairs nav nedz tiesa, nedz stilīgi, nedz aktuāli.*** HAUSE M.D./ Dakteris Hauss8. sezona no 3. oktobraIlgdzīvotājs. Mizantrops un egocentriskais dīvainis dakteris Gregorijs Hauss daudziem kļuvis tikpat kā ģimenes draugs. Arī Latvijā. Sezona sola jaunumus – pazudīs Kadija (aktrise Liza Ēdelšteina, kura filmējas kopš 1. sezonas) un mainīsies klīnika.

*** DESPERATE HOUSEWIVES/ Bīstamās mājsaimnieces
8. sezona no 25. septembra
Uz tenkošanu balstītais kanāla ABC eposs ar intrigām, seksuālām divdomībām un ģimeniskām vai pārīšu attiecību šaušalām – āķis, uz kura turas ārēji labklājīgās, jaukās Visterileinas ielas iemītnieku magnētisms, kas visus šos gadus veiksmīgi balansējis starp pretpoliem «briesmīgi» un «smieklīgi». Diemžēl vai par laimi – astotā Bīstamo mājsaimnieču sezona būs pēdējā. Sola, ka viņas aizstās Good Christian Belles (sk. tālāk).

**
CALIFORNICATION/ Kaliforniseksizācija
5. sezona no 2012. gada 8. janvāra
Seriāla dramaturģijas recepte ir primitīva – (gandrīz) katra sieviete un/vai meitene, kas nonāk kadrā kopā ar Deivida Duhovnija varoni – cik noprotams, draņķīgu rakstnieku un tak jau arī cilvēku Henku Mūdiju –, agrāk vai vēlāk nokļūst arī viņa gultā. Atšķiras vien nianses – kā tas notiek?

**
THE MENTALIST/ Mentālists
4. sezona no 22. septembra
Psiholoģijas studijās, kas bieži maskētas zem «gaišredzības auras» (tāda piemīt Patrikam Džeinam, seriāla galvenajam tēlam), un nenotverama maniaka Asiņainā Džona tvarstīšanas procesā balstīts kriminālseriāls, kas ASV kļuvis ārkārtīgi populārs. Jaunākajās sērijās Patriks sadarbojas ar Kalifornijas policiju un turpina noliegt maģiju, savas spējas pamatojot ar psiholoģiskās manipulēšanas prasmi.

**** SHERLOCK/ Šerloks
1. sezona ASV, Anglijā – 2. sezona 2012. gada janvārī
Ar absolūtu publikas sajūsmu uzņemts miniseriāls (katra sezona tikai ar trim filmiņām), kurā gudri un ticami mūsdienu Londonā iekārtots kompjūtergīks un sociopāts autsaiders – pasaulē slavenākais detektīvs un viņa draugs Afganistānas kara veterāns Votsons. Divi forši mūsdienu džeki. Leģendārie Konana Doila detektīvstāsti – ekranizēti dr. Votsona bloga ieraksti.

**** DEXTER/ Deksters
6. sezona no 2. oktobra
Klasika. Epopeja par augstus morāles standartus ievērojošu maniaku slepkavu Deksteru Morganu, kurš turklāt ir ideāls policists, tikai savdabīgi izprot taisnās tiesas jēdzienu. Ir aizdomas, ka šī sezona būs pēdējā. Tāpēc uzsvars tajā – uz ģimenes lietu sakārtošanu (ar māsu, bērniem un mirušo tēvu).

*** THE BIG BANG THEORY/ Lielā sprādziena teorija

5. sezona no 22. septembra
2011.gada sākumā Teoriju pagarināja līdz trim sezonām, tādējādi apliecinot, ka ņirdzīgai komēdijai par ekscentriskiem dīvaiņiem ar zinātnisku «oderi» ir nākotne. Vairāki seriālam izsniegtie Golden Globe un Emmy arī to pierāda. Manuprāt, specifiski amerikānisks produkts, kuru bez kultūras konteksta nevar īsti novērtēt.

** THE OFICE/ Ofiss

8. sezona no 22. septembra
Senas angļu komēdijas «izstiepts» rimeiks. Kaut arī astotajā sezonā nāksies iztikt bez joku spēles galvenā cementa – superpopulārā amerikāņu komiķa Stīva Kerela (viņu vilina kinokarjera!) –, seriāla scenāristi pierādījuši, ka neaizstājamu cilvēku nemēdz būt principā.

*** THE WALKING DEAD/ Miroņi nāk
2. sezona no 16. oktobra
AMC kanāla lielais pērnās sezonas pārsteigums – uz seriālu teritoriju pārbēgušā lielā kinorežisora Frenka Darabonta izlolots «reālistisks» (jāatzīst, fizioloģiski diezgan pretīgs) sižets par zombijiem mūsdienās – sasniedza necerētus reitingu griestus. Tātad secinājums tikai viens – šovam jāturpinās. Vērot no dzīviem cilvēkiem tukšu Ameriku taču ir feini.

*** THE PLAYBOY CLUB/ Playboy klubs
1. sezona no 19. septembra
Skandālists un amerikāņu morāles grāvējs izdevējs Hjū Hefners un viņa Playboy ausaini ļipainās zaķītes ir kļuvušas par nacionālās identitātes simbolu, bet slēgto klubu atslēgas bieži vien tiešām glabājas buduāros. Laiki mainās – mainās morāle. Tagad par pleiboju meitenēm uzņem retroseriālus. Jau pirms demonstrēšanas seriāls nokļuvis pamatīgās sabiedriskās diskusijas krustugunīs. Seriāla veidotāji zvēr, ka tajā nebūs ne smakas no «vīriešu šovinisma». Gluži otrādi – filmas manifestēs sieviešu tiesības būt seksuālām un brīvām.

** NEW GIRL/ Jauniņā
1. sezona no 20. septembra
Neveikla, taču visnotaļ jauka meitene Džesa nevar izlemt, ar kuru no trim puišiem saistīt dzīvi. Šī seriāla magnēts ir simpātiskā aktrise Zūija Dešanela galvenajā lomā. Vai veiksies stāstam par skuķi, kurš sešreiz dienā skatās Dirty Dancing, – liels jautājums. Produkts sieviešu auditorijai – rakstiski padomi, kā dibināt kontaktus ar jauniem vīriešiem.

*** COMMUNITY/ Sabiedrība
3. sezona no 22. septembra
Kinomāniem, nestandarta domātājiem un visiem, kuri mīl jocīgu humoru par cilvēkiem, kas galīgi nav «radības kroņi», – populārākais alternatīvās kultūras seriāls. Kulta statusu tas iemantojis internetā izglītotu jauniešu vidē, kas interesanti.

*** PERSON OF INTEREST/ Izpētes objekts
1. sezona no 22. septembra
Talantīgā un gudrā režisora Kristofera Nolana (Memento, Inception) brālis Džons Nolans sacerējis šo stāstu – un tas jau vien ir iemesls pievērst seriālam uzmanību. Producents – Dž. Dž. Abramss – cilvēks ar zelta ožu Holivudā. Stāsts ir par miljardieri, kurš prot paredzēt noziegumus, pirms tie pastrādāti. Šis bagātnieks kļūst par CIP mērķi.

*** PARKS AND RECREATION/ Parki un atpūtas zonas
4. sezona no 22. septembra
Seriāls, kurā izdarīts neiespējamais – birokrātija padarīta šausmīgi smieklīga. Visi seriāla personāži ir muļķi un traki. Darbības vieta – province, forma – viltota dokumentālā filma.

** FRINGE/ Robeža
4. sezona no 23. septembra
Aukstā kara paranojas laikmets, slepenās militārās rūpnīcas noslēpumi, saskarsme ar paranormālo – X failu nišas aizstājējs. Centrālais personāžs – zinātnieks ar acīmredzamām psihiskām problēmām, kas padara seriālu simpātisku.

***** BOARDWALK EMPIRE/ Krastmalas impērija
2. sezona no 25. septembra
Seriāls – kritiķu mīlulis, kura veidošanā roku pielicis pats Mārtins Skorsēze. Mārtijs režisēja pilotsēriju, sola vēl vienu arī 2. sezonā. Skorsēze un aktieris Marks Vālbergs ir Impērijas producenti, lomās – vesels zvaigžņu ansamblis (šis ansamblis, ne tikai Stīvs Bušemī, pelna visus Emijus un Globusus), izcili uzburta Lielās depresijas laikmeta Amerikas «bilde» un arī pats stāsts – par drakoniskā «sausā likuma» izraisītu Amerikas mafijas jeb organizētās noziedzības dzimšanu (un saplūšanu ar politisko vidi) un amerikāņu ģimenes kā minimafijas simbolu – ir aizraujošs.

*** PAN AM/ Aviokompānija Pan Am

1. sezona no 25. septembra
Pēc retro seriāla Mad Men galvu reibinošajiem panākumiem kanāls ABC nolēma turpināt nesenā retro – 60. gadu – izpēti un pievērsās savulaik ASV galvenās lidsabiedrības Pan Am vēsturei. Sižets grozās ap stjuartēm – kompānijas simboliem (atcerieties daiļās lidmašīnu saimnieces Spīlberga filmā Noķer mani, ja vari), galvenajā lomā Kristīne Riči.

*** THE SIMPSONS/ Simpsoni
23. sezona no 25. septembra
Seriālu dinozaurs. Nu jau ikoniskā Simpsonu ģimenīte parādījās TV, kad ASV par prezidentu kļuva Džordžs Bušs vecākais, bet Harijs Poters (tas ir, aktieris Daniels Redklifs) pat vēl nebija dzimis. Un tā viņi turpina – smieties par amerikāņiem un citiem.

****  BREAKING BAD/ Darīt vissliktāko
4. sezona beidzās 9. oktobrī, pēdējo, 5. sezonu sola  pavasarī  
Ar vēzi slimais ķīmijas skolotājs turpina darīt neprātīgas lietas – ne tikai vāra un tirgo metamfetamīnu, dzīvojot starp korekto mietpilsoņa un kriminālo narkotirgoņa pasauli. Braiens Krenstons trīs reizes jau saņēmis Emiju par labāko vīriešu lomu. Piektā sezona – noslēdzošā. Brīnumi ar vēzi notiek reti… Meistarīgs drūmas kriminālkomēdijas un sociālās drāmas krustojums.

**** THE RIVER/ Upe
1. sezona no 20. oktobra
Par Upes scenāriju notika milzu batālijas (autors Orens Peli, Paranaormal Activity radītājs). Uzvarēja Stīvens Spīlbergs, kurš seriālu arī producēs. Komentāri, kā saka, lieki. Stāsts ir par filmēšanas grupu, kas Amazones džungļos meklē pazudušu televīzijas žurnālistu.

** MISFITS/ Neveiksminieki
3. sezona no 11. novembra
Par XXI gadsimta «jaunajiem dusmīgajiem» – seriāls divdesmitgadīgajiem, kas dažādu iemeslu dēļ saskārušies ar policiju un uz laiciņu nonākuši cietumā. Turklāt visi galvenie varoņi ir apveltīti ar «pārdabiskām spējām». Un vēl stāsta specifika – šī jautrā idiotu likumpārkāpēju kompānija nejauši nogalina nevainīgus cilvēkus. Ļoti melns humors.

**** THE BORGIAS/ Bordžu dzimta
2. sezona 2012. gada janvārī
Kanāla Showtime lielais vēsturiskais kostīmprojekts, sava veida atbilde populārajam seriālam par britu karalisko Tjūdoru klanu. Bordžu dinastijas milzīgā ietekme renesansē, intrigas katoļu galvenajā perēklī Vatikānā, sekss un citi grēki plus izcils aktieru ansamblis ar Džeremiju Aironsu ģimenes galvas un izlaidīgā pāvesta Rodrigo Bordžas lomā.

*** GOOD CHRISTIAN BELLES/ Jaukās kristiešu daiļavas
1. sezona 2012. gada janvārī
Neganti ironisks seriāls par blondīnēm. Lai novērtētu ieceres mērogu, pietiek zināt, ka pat visai brīvdomīgais ABC kanāls nomainīja oriģinālnosaukumu Good Christian Bitches (Jaukās kristiešu kuces) pret korektāku. Būšot daudz nekaunīgāks par Bīstamajām mājsaimniecēm. Un atkal – sievietes, intrigas, klačas, konkurence un baiss noziegums.

*** SHAMELESS/ Bezgoži  
2. sezona no 2012. gada 8. janvāra
Cilvēcīgākais no amerikāņu seriāliem – stāsts par maznodrošinātu daudzbērnu ģimeni, kurā rūpējas cits par citu, neraugoties uz tēva (Viljams Meisijs) alkoholismu un meitas (Emija Rosuma) pārlieku centīgajiem pūliņiem saglabāt reputāciju. Smieklīgi un skumji reizē. Divu lielisku kinoaktieru pārvilināšana uz TV skaidri uzrāda tendenci – televīzija arvien intensīvāk konkurē ar Holivudu arī «darbaspēka ziņā».

**** JUSTIFIED/ Taisnā tiesa
3. sezona no 2012. gada janvāra
Ļoti veiksmīgs mūsdienu vesterns. Kreftīgs dramatiski krimināls stāsts par ASV federālā maršala Reilena Givensa (brīnišķi cinisks lomā Timotijs Olifants) darbu provinces pilsētiņā. Četras Emmy nominācijas.

**** AWAKE/ Atmoda
1. sezona no 2012. gada februāra
Interesanta iecere – stāsts par cilvēku, kurš pārdzīvojis (izdzīvojis) aviokatastrofu, tomēr atrodas starp divām paralēlām realitātēm – vienā ar viņu kopā ir izdzīvojusī sieva, otrā – izdzīvojis ir tikai dēls. Galvenā varoņa Maikla dilemma – kopā ar TV skatītājiem saprast, kura no abām pasaulēm ir īstā. Un kas vispār ir «īsts»? Abi Maikla psihoterapeiti apgalvo kardināli pretējas lietas…

*** MAD MEN/ Trakie no Medisona avēnijas
5. sezona no 2012. gada marta
Trakajiem uzradušies sīvi konkurenti – filmas Pan Am un Playboy Club, arī retroseriāli par «lieliskajiem sešdesmitajiem». Redzēsim, kā izfantazētā Sterling Cooper reklāmas aģentūra un tās seksīgi nekaunīgais vadītājs Dons Dreipers no Medisona avēnijas Ņujorkā tiks galā, ja nāksies spēkoties ar lidmašīnām un soft-porno.

** GAME OF THRONES/ Varas spēles

2. sezona no 2012. gada 15. aprīļa
Episka vēriena fentezī žanra darbs – Džordža Mārtina grāmatas Ledus un liesmas dziesma ekranizācija. Kanālam HBO seriāla pirmā sezona izmaksāja 60 miljonus, toties atnesa 13 Emmy nominācijas un fanu miljonus planetārā mērogā. Seriāls, kas veiksmīgi koķetē ar skatītāju, iesmērējot viduslaiku vēstures un varas tikumus kā vistiešākās analoģijas ar mūsdienu dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja