Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šons Penns pārsteidz ar kompromisiem

Kannu festivāls noslēdzas ar negaidītiem žūrijas lēmumiem

Šons Penns pārsteidza, tādu balvu sadalījumu, kāds svētdienas vakarā pielika punktu 61.Starptautiskajam Kannu kinofestivālam, negaidīja neviens. ASV aktiera un režisora Šona Penna vadītās žūrijas lēmums — galveno balvu Zelta palmas zaru piešķirt pēdējai no konkursa programmā rādītajām filmām — franču režisora Lorāna Kantē sociāli asajai filmai Klase/The Class/Entre les murs, ir vērtējams arī kā apjukuma zīme, arī izmisuma un kompromisa solis. Jau festivāla norises gaitā prese rakstīja par viena konkrēta un spēcīga laureāta trūkumu 22 konkursa filmu vidū, tālab pēkšņā izvēle par labu pēdējam sacensību dalībniekam — filmai, kas veltīta fanātiska skolotāja un viņa grūti audzināmās, daudznacionālās klases attiecībām, var šķist arī pēdējā brīža kompromiss.

"Mēs vēlējāmies izveidot filmu, kas ir līdzīga Francijas sabiedrībai — tikpat daudzveidīgu, dzīvelīgu un sarežģītu, tikpat konfliktiem un pretrunām piepildītu, kurus mēs nemēģinām ignorēt un nopulēt. Es ceru, ka tāda arī šī filma ir, un mēs neesam kļūdījušies," sacīja režisors Lorāns Kantē, kurš saņēma balvu kopā ar filmas aktieriem — tīņiem.

Amerikāņu režisors Klints Īstvuds, kura filma The Changeling (arī The Change/Maiņa) kuluāros un preses prognozēs tika minēta kā viena no pretendentiem uz uzvaru, saņēma festivāla goda balvu. Cienījami, kā norādot, ka Īstvuds ir ārpus konkurences (pirmkārt, meistars, otrkārt, piederīgs lielbudžeta Holivudai) — taču arī tas ir kompromiss. Šādu pat balvu — cienījamu mierinājuma plāksteri — saņēma arī franču aktrise Katrīna Denēva. Viņas smagi slimas ģimenes mātes tēlojums, kura meklē donoru savu ģimenes locekļu vidū, franču filmā Ziemassvētku pasaka/The Christmas Tale gan festivāla laikā tika vērtēts ļoti pretrunīgi. Arī kā aktrises neveiksme.

Žūrijas Grand Prix tika piešķirts itāļu režisora Mateo Garrones flmai Gomorra – skarbi reālistiskam, dokumentālos avotos respektējošam vēstījumam par Itālijas mafiju.

Beļģu režisori, divkārtējie Zelta palmas zara īpašnieki Žans Pjērs un Liks Dardēni, kuriem daudzi prognozēja arī trešo uzvaru — rekordu, saņēma balvu par labāko scenāriju filmai Lornas klusēšana/The Lorna"s Silence. Filma vēstī par jaunas albāņu sievietes drāmu, iesaistoties kriminālā laulību biznesā Beļģijā.

Balvu par labāko režiju nonāca pie filmas Trīs pērtiķi/Three Monkeys (Turcija) režisora Nuri Bilge Selians. Filma ir ieilgušas ģimenes krīzes manierīgs pētījums, kur "trīs pērtiķi" simbolizē drāmā iesaistīto principus — neredzēt, nedzirdēt un nesarunāties, kas spilgti ilustrē šī starptautiski pazīstamā režisora dekoratīvo un arī egoistisko stilu.

Par labāko aktieri tika atzīts amerikānis Benisio del Toro, ar šādu atzinību tika novērtēts viņa revolucionāra Čegevaras lomas tēlojumu filmā — festivāla garuma rekordistē (4 h 28 min) Če/Che (rež.S.Soderbergs).

Kā labākā aktrise tika apbalvota Sandra Korveloni par vientuļas ģimenes mātes — mājkalpotājas lomu brazīliešu drāmā Aizsardzības līnija/Linha de passe (rež.V.Selless un D.Tompsone). Tā arī ir vienīgā balva, kas nonāca pie šā festivāla iecerētās aktualitātes — Latīņamerikas kino. Kā rakstījām — konkursa programmā bija ieķlautas četras šā reģiona filmas.

Žūrijas balvu saņēma arī itāļu politiskā satīra — filma Il Divo (režisors Paolo Sorentino). Šī balva līdzās Gomorrai liecina par spēcīgas autorības iezīmētām tendencēm ilgu laiku starptautiskajā arēnā ignorētajam Itālijas kinematogrāfam.

Kannu kinofestivālu noslēdza ārpuskonkura filma Kas tikko notika?/What Just Happend?, ko veidojis amerikāņu režisors Barijs Levinsons. Galveno — producenta — lomu šajā darbā par Holivudas kino biznesa aizkulisēm spēlē aktieris Roberts de Niro, kurš arī bija viens no galvenajiem trumpjiem un balvu pasniedzējiem festivāla apbalvošanas ceremonijā. Tajā neiztika arī bez Milas Jovovičas, Fejas Danavejas un citu starptautiski pazīstam aktieru piedalīšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja