Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Viss par sievieti

Šīs Baltijas pērles vispopulārākā filma ir Koko pirms Šaneles — franču melodrāma ar kādreizējo "Amēliju" — Odriju Totū modes leģendas lomā. Režisore Anna Fontēna biogrāfiski korekto stāstu par Šaneles jaunību, vīriešiem, pazemojumiem un arī "biznesa izrāvienu" veidojusi pedantiski, taču bez tā pieskāriena, kas izcilu mākslas darbu atšķir no viduvēja. Koko pirms Šaneles ir viduvēja filma (par spīti labajai aktierspēlei), kaut par šo faktu var neuztraukties, jo biļetes — izpārdotas (19.15 Kongresu nams).

Tuvojas arī citas "sieviešu filmas" pirmizrāde — tā ir melodrāma Mīļumiņš ar Holivudas 80.—90.gadu zvaigzni Mišelu Feiferi galvenajā lomā. Mīļumiņa sižets vēstī par labi situētu kurtizāni XIX un XX gadsimta mijā Parīzē, kura bauda neatkarību un bagātību, samierinoties ar neizbēgamo novecošanu. Leas dzīves rimto gaitu iztraucē kādreizējās kolēģes (Ketija Beitsa) lūgums — atmodināt vīrišķību viņas dēlā — mulsā jauneklī. Filmu pēc franču rakstnieces Koletes romāna ir veidojis brits Stīvens Frīrss — pārliecinošs profesionālis, kurš filmē daudz un dažādi (viņa skaļākais pēdējā laika darbs ir filma Karaliene). "Jūs nevarat iedomāties, cik bagātas bija šīs sievietes — profesionālās kurtizānes," Berlīnes festivālā sajūsminājās Frīrss, kurš ne tikai pedantiski izpētījis kurtizāņu biznesu, bet arī pret Leas drāmu attiecies ar vislielāko pietāti. Filmu vērts skatīties ne tikai dekorāciju un tērpu dēļ, bet arī tās asprātīgo, atsperīgo, indīgo dialogu dēļ. S.Frīrsa filmu, protams, var nodēvēt par aušīgu firtu ar jūgendstilu, tomēr aiz "pikantā" sižeta par pērkamu mīlestību un novecošanu luksusa vidē slēpjas cilvēcisks dramatisms, ko lieliski nospēlē Mišela Feifere. Holivudas zvaigzne, kas nosvinējusi 50.dzimšanas dienu, filmu Mīļumiņš var uzskatīt kā laba režisora skaistu dāvanu. Līdzīgu — filmu Teātris — savulaik Jānis Streičs pasniedza Vijai Artmanei viņas 50. dzimšanas dienā. Mīļumiņš tiks rādīts rīt (17.IX, 20.15 KN).

Savukārt šodien vēl viens izsmalcināts veltījums skaistumam un modes industrijai — klasiska filma ar Odriju Hepbernu un Fredu Astēru Jocīgā seja (17.30 Rīga), kurā loma ir arī leģendārā Ričarda Avedona modes fotogrāfijām. Ja gribat, nesenās Sātans Pradas brunčos saknes var meklēt tieši šajā filmā. Ironiski eksperimentāls veltījums modes pasaulei ir arī šāgada Berlīnes festivālā rādītā Sallijas Poteres filma Niknums (21.20 Rīga). Šodien vēl var redzēt: klasiku/ironisko britu komēdiju Rēcošā pele (17.15 KN), britu drāmu Mīlestības robeža (21.20 KN), gangsteržanra šedevru Vētrainie divdesmitie (21.30 KN), drāmu ar tikko Venēcijā apbalvoto britu aktieri Kolinu Fērtu Dženova (19.30 Rīga), kā arī Kanādas režisora Atoma Egojana Dievināšanu (17.30 KN) no pērnā Kannu festivāla konkursa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja