Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gleznu tapšana ir kā performance

Alekseja Naumova personālizstāde Nebeidzamā ainava

Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova gleznu izstāde Pasaules pilsētas, kas iesāka mākslas galerijas Insignia (koncertzālē Cēsis) šīgada izstāžu sezonu, bija gluži kā ģenerālmēģinājums izstādei Nebeidzamā ainava, kas no sestdienas, 24. februāra, līdz 8. aprīlim būs skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Lielajā zālē. Mākslinieks pats tam piekrīt, piebilzdams, ka izstāde LNMM būs vērienīgāka gan ģeogrāfiski (ar to domājot darbus, kas tapuši, ne tikai gleznojot Latvijas ainavas, bet arī Eiropas pilsētās un Amerikā), gan laika ziņā. Ar LNMM un Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapusī izstāde Nebeidzamā ainava ir apjomīgākā Alekseja Naumova retrospekcija. Izstādē aplūkojami audekli, kas parāda dažādus mākslinieka daiļrades posmus un nozīmīgākos darbības virzienus.

"Man pašam bija interesanti ieraudzīt darbus, kurus neesmu redzējis vairāk nekā 30 gadu. Daži ir muzeja īpašums, citi – privātkolekcijās," saka Aleksejs Naumovs. Viņš ir gandarīts par paveikto lielisko darbu, iekārtojot izstādi. Tās radošajā komandā ir mākslinieks un scenogrāfs Kristians Brekte, grafiskā dizainere Maija Rozenfelde, izstādes kuratore Antra Priede-Krievkalne, LNMM izstāžu kuratore Ieva Kalnača. "Man prieks, kā izvietoti darbi. Izstāžu zāle sākumā likās liela, bet tad – izrādījās par mazu! Būs jauni stendi, kādi nekad  nav bijuši. Viena siena ir rozā, cita – tirkīza," aizrautīgi stāsta Aleksejs Naumovs. Ar mākslas mecenātu Jāņa un Dinas Zūzānu atbalstu izdevniecībā Neputns nupat kā tapis arī viņa albums. "Spilgts! Ar tirkīzzilu vāku!"

Vērtējot Alekseja Naumova pēdējā divdesmitgadē radītās daudzveidīgās Latvijas un teju vai visas pasaules ainavas, nereti meistars tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu plenēristu. "Ainava ir populāra te, Eiropā, Amerikā. Mana ainava top plenērā, dabā. Neizmantoju ne skices, ne foto, dažreiz pat nav zīmējuma. Darbs top trijās četrās stundās, lai gan ir 2 x 3 m liels. Pēc tam neko neuzlaboju. Process tiek filmēts, un fiksēju dienu, mēnesi, gadu un arī laiku," par radošo procesu stāsta Aleksejs Naumovs.

Vai plenērā garāmgājēji netraucē? "Ja esi vidē, dabā, nav par to jāuztraucas. Situācija ir jāpieņem tāda, kāda tā ir. Tas netraucē, bet palīdz – sals, putni, cilvēki, kuri grib parunāties. Tā ir kā performance. Ja esmu kopā ar studentiem, gleznoju pats un skraidu pie viņiem pamācot un palīdzot." Laikam tāpēc liekas, ka mākslinieks spēj notvert arī skaņu, jo liekas, ka gleznās var saklausīt bērnu smieklus parkā un kaimiņu sasaukšanos. Arī izstādes laikā A. Naumovs būs kopā ar tās apmeklētājiem – meistardarbnīcās gan pieaugušajiem, gan bērniem. Notiks arī ekskursijas – sarunas, ko vadīs projekta kuratore Antra Priede-Krievkalne un pats mākslinieks.

Top komentāri

Perfokarte
P
Gleznu tapšana mūsdienās ir triepienu izdarīšana ar pindzeli, reizēm pozējot spindzelei.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja