Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Gandrīz piektais

Kopā ar grupu Prāta vētra jau vairākus gadus uz skatuves kāpj Ingars Viļums

Pagājuši jau vairāk nekā trīs gadi, kopš grupā Prāta Vētra ir četri dalībnieki. Bet ir arī piektais — viņš neparādās reklāmas plakātos, viņš nav redzams grupas izsūtītajās apsveikuma kartītēs un arī nepiedalās intervijās kopā ar Latvijā tik populārās grupas dalībniekiem. Taču viņš pēdējo trīs gadu laikā vienmēr ir uz skatuves kopā ar Prāta Vētru. Viņš — Ingars Viļums, kurš spēlē basģitāru gan grupas koncertos, gan jauno dziesmu ierakstos. Līdz jaunā Prāta Vētras albuma iznākšanai vēl atlicis nedaudz laika — plašākai publikai to prezentēs maija vidū, taču ierakstu sesijā Ingars nav ļoti aizņemts un atliekot laika arī saviem projektiem. Un to nav mazums.

Abižots nejūtas

Ingara sadarbība ar Prāta Vētru sākusies gandrīz vai nejauši. Savulaik Ingars spēlējis Lindas Leen pavadošajā grupā, un dziedātājas izpildmenedžere tolaik bijusi Daiga Bērziņa — tagad viņa strādā Prāta Vētras menedžmentā. Daiga arī ieteikusi grupas puišiem jauno, talantīgo basistu Viļumu. "Pirmo koncertu ar Prāta Vētru atcerēšos vienmēr — tas bija Jekaterinburgā, aiz Urāliem," atceras Ingars. Pēc šī koncerta sadarbība veiksmīgi turpinājusies. Protams, bieži vien mūziķim nākoties dzirdēt jautājumus — kāda gan ir viņa vieta grupā, ja joprojām publicitātes materiālos parādās četri prātnieki, taču Viļums — gandrīz nekad. "Es esmu sapratis savu lomu," skaidro Ingars. "Pasaules praksē ir pieņemts, ka lielās grupas pieaicina viesmūziķus, un esmu viens no tādiem. Esmu gandrīz piektais, taču ne līdz galam piektais," ar skaitļu nosaukumiem spēlējas Ingars. Sarunas gaitā bieži nākas piefiksēt viņa izteicienus, katrs no tiem ir tik noapaļots, ka liec kaut vai virsrakstā. Taču tajā pašā laikā ne miņas no uzspēlētības.

Turpinot sarunu par iejušanos Prāta Vētras draudzīgajā kolektīvā, Ingars gan atzīst, ka "viņiem joprojām ir saglabājies smilšukastes sindroms", taču arī piebilst, ka draudzīgais pulciņš nebūt nav strikti noslēgts — neesot grūti iejusties šo pozitīvo un atvērto cilvēku kompānijā. "Cilvēciski abižots nejūtos," Ingars nosmej.

Par gaidāmo jauno Prāta Vētras albumu, kas tuvāko mēnešu laikā būs vai visiem uz mēles, Ingars saka — tā esot liela uzdrīkstēšanās, gaidāmais muzikālais materiāls pamatīgi atšķiršoties no līdz šim pierastās Prāta Vētras. Taču viņš arī piebilst, ka cilvēkiem pašiem nāksies novērtēt tā kvalitātes.

Skaņu burvis

Lai arī Prāta Vētra ir atpazīstamākais projekts, kurā Ingars piedalījies, tomēr savu meistarību viņš slīpējis jau vairāku gadu garumā. Divas reizes pabeidzis mūzikas skolu — gan kā akordeonists, gan saksofonists, tomēr pievērsies ģitāras spēlei, un arī pats atzīst, ka, lai arī, strādājot studijā, varot pats ierakstīt arī citus instrumentus, basģitāru pārvaldot vislabāk. Uz lielās skatuves pirmo reizi viņš kāpis pirms desmit gadiem kopā ar grupu Time After Time — togad godam nopelnīta uzvara konkursā Liepājas Dzintars, Ingars pats par to joprojām ir pārsteigts, mūzika taču neesot bijusi komerciāla. Pāris gadu spēlējis Mariju Naumovu pavadošajā sastāvā, turklāt laikā, kad dziedātāja piedzīvojusi savu zvaigžņu stundu. Paralēli darbojies citos projektos — kopā ar komponistu Džuliānu rakstītas dziesmas, izveidojis arī mājās skaņu studiju un sadarbojies ar citiem pazīstamiem mūziķiem.

Taču viens no Ingara iemīļotākajiem projektiem ir grupa Smaragda pilsētas burvji — pirms pusotra gada radiostacijās veiksmīgi startējis singls Pearl Tears, un pamazām topot arī jaunas kompozīcijas. Burvji domājot arī par albuma izdošanu, bet tas gan — neprognozējamā nākotnē. Ierakstu biznesā notiekošais — CD sliktie pārdošanas rādītāji gan mūziķi nebaida. Ingars arī nedaudz piebilst: "Mūzika tagad ir palikusi par preci tāpat kā maize, piens un gaļa, līdz ar to jāspēj sagatavot garšīgāku dziesmu, tā arī aizies." Ingaru arī nebaidot doma par mūzikas izplatīšanu digitālā formātā — ar jaunākajām tehnoloģijām viņš ir uz Tu. Tiesa gan, pagaidām prioritāšu sarakstā ir Prāta Vētra, viss pārējais tiekot pakārtots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja