Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

We Are Scientists

Nākamnedēļ viņi iesildīs REM

Ir divi nemainīgi noteikumi, kurus R.E.M. savās koncertturnejās izmanto attiecībā uz iesildītājgrupām: pirmkārt, viesmāksliniekus izvēlas paši R.E.M. puiši un, otrkārt, vienas turnejas laikā viņi izvēlas vairākus iesildītājus, kuri kopā ar R.E.M. spēlē dažādos pasaules reģionos. Koncertā Arēnā Rīga 12.septembrī R.E.M. iesildītāju godā būs grupa We Are Scientists, kura dibināta 2000.gadā Ņujorkā. 2002.gadā klajā nāca grupas debijas albums Safety, Fun, and Learning (In That Order). Pēc veiksmīgas uzstāšanās mūzikas industrijas pasākumā South By Southwest Teksasā 2005.gadā grupa tika pie ierakstu līguma ar Virgin Records un 2006.gadā iznākušajā albumā With Love and Squalor atrodami grupas hiti, kuri atskaņoti arī Latvijas radiostacijās: Nobody Move, Nobody Get Hurt, The Great Escape un It's a Hit. Šogad martā iznāca trešais We Are Scientsts albums Brain Thrust Mastery, kurš Apvienotās Karalistes visvairāk pārdoto albumu topā debitēja augstajā 11.vietā.

We Are Scientists pieder pie tām amerikāņu grupām, kuru mūzika savu fanu bāzi un atbalstītājus veiksmīgāk ir atradusi nevis dzimtajā Amerikā, bet Lielbritānijā un Eiropā. We Are Scientsts mūzika raksturojama kā melodisks pankroks apvienojumā ar dejojamu ģitārroku. Īpašu uzmanību piesaista grupas humora izjūta, kura izpaužas gan grupas intervijās un dialogos uz skatuves, gan videoklipos, kuri apskatāmi grupas oficiālajā Youtube lapā: www.youtube.com/user/wearescientists.

Gaidot R.E.M. un arī We Are Scientists koncertu, TVIzklaide telefoniski uz sarunu aicināja "zinātnieku" grupas basģitāristu un backing vokālistu Krisu Keinu, kurš sazvanīts tikko kā bija beidzis uzstāšanos Frequency festivālā Austrijas pilsētā Zalcburgā.

G. Sveiks, Kris! Vai esi jau paspējis nobaudīt austriešu tradicionālo šniceli un strūdeli?

K. (Smiekli.) Diemžēl ne, jo mēs tikai pagājušajā naktī ielidojām no Ņujorkas un sešos no rīta ar autobusu no Minhenes devāmies uz festivāla norises vietu Austrijā. Godīgi sakot, visu laiku gulējām autobusā un pamodāmies tikai pusotru stundu pirms kāpšanas uz skatuves. Bet es apsolu — pirms došos prom, apēdīšu gan šniceli, gan strūdeli!

G. Varu padalīties stāstā, kā es pirmo reizi uzzināju par We Are Scientists. Kad strādāju EMI licences kompānijā Latvijā, kādu dienu uz draudzenes galda pamanīju jūsu albumu With Love and Squalor — to, kur uz albuma vāka jūs sejai priekšā turat kaķēnus. Prasīju, vai šī ir laba grupa. Draudzene atbildēja: "Vēl nezinu, bet man patika kaķīši uz vāciņa, paņēmu paklausīties!…" Vai šādu albuma noformējumu izvēlējāties speciāli, lai iekarotu meiteņu sirdis, zinot, ka viņām, visticamāk, patīk mazi kaķēni?

K. Tā ir ļoti laba piezīme, kas norāda uz izcilu albuma noformējumu!!! Bet, ja godīgi, — kaķēni toreiz bija laimīga sagadīšanās. Albuma dizainu vairākus mēnešus veidoja mūsu draugs, un divas dienas pirms iesniegšanas viņš pateica, ka vēl nav gatavs un nepaspēs. Tad nu mēs sazvanījām citu draugu — fotogrāfu; viņš atnāca uz mūsu dzīvokli, kurā pirms kādiem trim mēnešiem bijām paņēmuši kaķeni no ielas, un tā pie mums dzemdēja kaķēnus… Tā nu fotografēšanā iesaistījās arī viņi! Tā kā mums bija tikai viena diena, lai sagatavotu albuma noformējumu, tajā ir izmantotas fotogrāfijas tikai no šīs vienas sesijas, jo mums vienkārši nebija nekā cita, no kā izvēlēties!

G. Kā jau noproti, šīs telefonintervijas iemesls ir jūsu drīzā uzstāšanās Rīgā. Kā jūs nonācāt līdz iespējai būt par iesildošo grupu veselos divpadsmit R.E.M. turnejas koncertos?

K. Mēs esam patiesi priecīgi par šo iespēju! Kā mēs nokļuvām šajā godā? Viņi mūs uzaicināja! Mēs nemaz nezinām, vai R.E.M. zina mūsu grupu un vai mēs viņiem patīkam. Iespējams, R.E.M. patiešām klausās un seko līdzi jaunajām grupām. Piemēram, kad mums ir pašiem savas turnejas, par iesildošajām aicinām grupas, kuras pašiem patīk, kuras esam klausījušies un atklājuši. Bet viss notika tā, ka piezvanīja mūsu aģents un teica, ka ir šāds piedāvājums no R.E.M. Mēs to pieņēmām uzreiz! Līdz šim mēs R.E.M. puišus neesam satikuši, tā ka Baltijas koncerti būs pirmā reize, kad satiksimies, lai gan viņi šodien spēlē Frequency festivālā — varbūt saskriesimies jau šovakar.

G. Vai tevi var saukt par R.E.M. fanu?

K. Jā, patiesi, es esmu R.E.M. fans. Šī principā ir grupa, ar kuru es uzaugu. Varbūt es vairs tik ļoti neesmu sekojis līdzi un klausījies jaunākos grupas albumus, bet pilnīgi nejauši, pāris nedēļas pirms saņēmām uzaicinājumu iesildīt R.E.M., nopirku grupas jaunāko albumu Accelerate, un tas man ļoti patika. Taču īsts fans es biju līdz albumam Automatic For The People.

G. Interneta enciklopēdijā Vikipēdija ir minēti trīs iespējamie varianti, kā radās nosaukums We Are Scientists. Kurš no tiem ir patiess?

K. Tā versija, kurā iesaistīts kravas automašīnu nomas darbinieks. Kad mēs atdevām kompānijai noīrētu auto, viņš mums vispirms paprasīja, vai esam brāļi. Atbildējam, nē, neesam gan. Tad viņš jautāja, varbūt esam zinātnieki, uz ko atkal atbildējām noliedzoši, taču šis jautājums aizķērās atmiņā un galu galā transformējās grupas nosaukumā We Are Scientists.

G. Tagad man skaidrs. Lai gan, godīgi sakot, versija, ka, mēģinot dabūt bankas kredītu, lai dibinātu grupu, sapratāt, ka muzikantiem diez vai ir lielas izredzes dabūt kredītu, un ailītē "kādam mērķim" ierakstījāt, ka esat zinātnieki, man patika labāk!

K. Jā, varbūt tas izklausās amizantāk, bet patiesība ir tāda, kāda tā ir!

G. Redzēju jūs uzstājamies Londonā radio XFM šovā, kurā laikā jūs ar Kītu dialogos starp dziesmām demonstrējāt savu humora izjūtu. Vai pirms koncertiem apspriežat, par kādām tēmām dialogi uz skatuves notiks, vai tas notiek spontāni?

K. Šie teksti parasti mums pašiem atnāk kā pārsteigums un improvizācija. Iespējams, būtu veiksmīgāk, ja pirms tam izveidotu nelielu scenāriju, kā šova sastāvdaļu… bet laikam esam tam par slinku.

G. Kāpēc, tavuprāt, jūs kā amerikāņu grupa lielāku fanu bāzi un piekrišanu esat guvuši Lielbritānijā un Eiropā, nevis dzimtenē?

K. Nu… Es nevaru simtprocentīgi apgalvot, kāpēc tā ir noticis, bet man šķiet, ka panākumus kontinentālajā Eiropā mums nodrošinājuši sasniegumi Lielbritānijā. Man liekas, esam iegājuši Eiropā pa tām pašām durvīm, pa kurām britu grupas ienāk, kad Eiropā cilvēki skatās un novērtē, kas notiek šajā valstī. Es nevaru apgalvot, ka esam atzīti visā Eiropā, jo, piemēram, Francijā mūs nezina un Spānijā pēc pārdoto albumu skaita būtu pārdroši teikt, ka esam populāri.

Vācijā, Šveicē un Austrijā esam iekarojuši savu vietu zem saules. Ja runā Amerikas un Anglijas kontekstā — intensīvi esam koncertējuši Lielbritānijā, kam ir ļoti liela nozīme. Koncertus Apvienotajā Karalistē palīdzēja nodrošināt pozitīvas atsauksmes no galvenajām radiostacijām, kas spēlēja mūsu dziesmas. Tas Amerikā nenotika… Iemesls, manuprāt, ir, ka mūzika, kādu mēs radām un spēlējam, ir vairāk piemērota radiostacijām Lielbritānijā nekā Amerikā.

G. Paldies par sarunu un uz tikšanos Rīgā!

K. Paldies, un kā jau minēji sarunas sākumā — ir vērts nobaudīt vietējo virtuvi, ko arī Rīgā mēģināsim izdarīt! Starp citu, mani vecāki pirms mēneša bija ceļojumā Latvijā, un viņiem pie jums ļoti patika!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja