Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Filmas Uzbrukums Baltajam namam recenzija. Prieks demolēt Balto namu

Iespējams, alkas iznīcināt visu Ameriku vai vismaz tās simbolus vācietī Rolandā Emerihā, kā teiktu Zīgmunds Freids, nāk no bezapziņas tumšajiem nostūriem

Holivudas ofisu planktons nudien ir drusku īpatnējs. Šogad jau otro reizi amerikāņu sapņu fabrikas producenti atrod par amizantu līdz ar zemi iznīcināt, uzspridzināt, sašķaidīt lupatu lēveros vienu no galvenajiem ASV oficiālajiem simboliem – prezidenta rezidenci un darbavietu Balto namu. Sajūta, ka 2001. gada 11. septembra terora akts ar visām šausmām un traumējošajām atmiņām par Pasaules tirdzniecības centra uzspridzināšanu, teju 3000 bojāgājušajiem un to tuvo cilvēku un radinieku ciešanām jau pieder pagātnei, – smadzenes izskalotas, cik ilgi tad sērosim, laiks jauniem izaicinājumiem pasaules galvenajai demokrātijai! Tā tagad lemj Holivudā un šķaida uz nebēdu Ņujorku (Pacific Rim un citi vasaras grāvēji), gatavojas šturmēt Balto namu, kas arī veiksmīgi izdodas.

Tie, kas realitāti nejauc ar kino, – laipni lūgtum virtuālajā 9/11 piemiņas memoriālā Dvīņu torņu vietā – internetmuzejā www.911memorial.org, kur savas atmiņas varat pakairināt, cik kārojas.

Tieksme uz destrukciju

Amerikāņu masu kultūras tieksme uz destrukciju un graušanu ir vispārzināma. Nepratīšu skaidrot, kādā veidā fanātiskā vēlme skatīties uz ekrāna, kā tiek iznīcināti ASV nacionālie svētumi, korelē ar patriotisma jūtu audzināšanu, nevar taču būt, ka jeņķu pusaudži, Holivudasprāt, ir tik truli, ka, redzot ļaunos, vienalga – citplanētiešus, godzillas, ienaidnieku robotus, arābu teroristus džihādistus vai, jaunākais trends, viltīgos Z vai D korejiešu militāristus, ārdāmies Baltā nama apkārtnē, tiem uzreiz nesas prāts ķerties pie sarkanzilbalti zvaigžņotā standarta un skriet glābt fāterlandi. Te acīmredzami darbojas kādi citi, smalkāki psihes uztveres mehānismi (joks).

Taču viens gan – nesen kinoskatītāji varēja vērot, kā ar Džerārda Batlera vīrišķajām rokām tiek glābts Ārons Ekhārts Amerikas prezidenta lomā (Antona Fukā filma Olympus Has Fallen, kurā trakoja tieši Ziemeļkorejas teroristi), tagad trillerī Uzbrukums Baltajam namam/White House Down pie prezidenta (melnādainais aktieris Džeimijs Fokss, lasi – à la Baraks Obama) steidzas Afganistānas kara veterāns ar iespaidīgo Čeninga Teitema striptīzdejotāja praksē uztrenēto torsu. Šoreiz ļaunie jāmeklē nevis starp Allāha fanātiķiem vai ziemeļkorejiešiem, bet gan savējo vidū, vārdu sakot – jūsu uzmanībai sazvērestības action filma. Tās scenārists gan nav kāds puskoka lēcējs, bet pieklājīgs profesionālis Džeimss Vanderbilts (Deivida Finčera Zodiaks, jaunā Zirnekļcilvēka sērija). Taču stāsta par (ne) veiksmīgu valsts apvērsumu autors un arī abi foršie aktieri ir tikai odziņas desertā, kuru sagatavojis galvenais Holivudas demolētājs Rolands Emerihs. Iespējams, alkas iznīcināt visu Ameriku vai vismaz tās simbolus vācietī Emerihā, kā teiktu Zīgmunds Freids, nāk no bezapziņas tumšajiem nostūriem.

Tiešām katastrofa

Rolands Emerihs savām alkām atradis ideālu augsni – kinematogrāfu. Pietiek atcerēties kaut vai šī sirmā džeka grāvējus (šoreiz – tiešā nozīmē) Neatkarības diena un 2012: pirmajā Balto namu jeb prezidenta mitekli sagrāva citplanētieši, otrajā – māte daba, uztriekdama leģendārajam namam virsū lidmašīnu Dž. F. Kenedijs, lai tendence iezīmētos visai maniakāla. Par jauno filmu neko iepriecinošu gan vēstīt nevar – 150 miljonu izmaksājušais grāvējgabals pirmajā vīkendā ASV ieņēma knapo 4. vietu peļņas mērogos (priekšā joņoja Monstru universitāte, The Heat/Karstais pārītis. Apbruņotas un apburošas un WWZ jeb Pasaules karš Z), kas patiesībā ir katastrofa gan Emeriham, gan studijai Sony.

Atliek cerēt, ka situāciju glābs ārzemju izplatīšana – iespējams, citur pasaulē to vien gaida, kā redzēt Balto namu uzlidojam gaisā dažādos efektīgos veidos. Arī Čeninga Teitema faktors nostrādās – meitenēm un zēniem šis jauneklis patīk. Taču Rolandam Emeriham atliks vien paraudāt par skaistajām atmiņām – 70 miljonu, kas tika ieguldīti viņa Neatkarības dienā, sapelnīja rekordražu šim režisoram – 820 miljonu.

Uzbrukums Baltajam namam

White House Down

Trilleris. ASV. 2013. Režisors Rolands Emerihs

Lomās Džeimijs Fokss, Čenings Teitems, Megija Gilenhola u.c. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja