Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dziesmas, dejas un represijas

Rīgā divus vakarus skatāms muzikālais stāsts Cabaret Siberia

Vai ir iespējams par skaudro padomju laika izsūtījumu pieredzi stāstīt kabarē žanrā? Jā, ir, apliecina Latvijas un Igaunijas teātru – Teātra TT un Piip ja Tuut Teater – sadarbībā tapušais muzikālais stāsts Cabaret Siberia jeb Kabarē Sibīrija. To 18. un 19. oktobrī plkst. 19 kā vienu no Latvijas simtgades programmas notikumiem būs iespēja noskatīties Rīgā Dzelzceļa vēstures muzejā.

Izrādes iecere tās dramaturgam un režisoram Laurim Gundaram radās dialogā ar minēto Igaunijas teātri, kurā viņš iepriekš jau iestudējis V. Šekspīra Hamletu. "Viņi vēlējās līdzīgu materiālu, kas saistīts ar nopietnām lietām, bet kur ārējā forma nav tik smagnēja, jo Piip ja Tuut Teater ir klaunu teātris. Šoreiz gan abi izrādē iesaistītie aktieri – Haide Mennamē un Tomass Tross – uz skatuves nav klauni, taču kabarē žanrs ar dziesmām un dejām ir viņu stiprā puse. Komponists Sīms Aimla speciāli izrādei uzrakstījis 10 muzikālus numurus," stāsta L. Gundars. Iestudējumā piedalās arī Paradīzes orķestris S. Aimlas vadībā.

Izrādē divi populāri Tallinas pirmskara kabarē mākslinieki 1941. gadā tiek izsūtīti uz Sibīriju. Viņu ceļojums atklājas kabarē numuros, kuros abi baisajos apstākļos mežizstrādē, zvejā un Tālo Ziemeļu raktuvēs pūlas izdzīvot, saglabājot savus ideālus. Librets veidots, izmantojot arī latviešu režisora Oļģerta Krodera atmiņas par izsūtījuma laiku un apstākļiem, tiesa, abiem iestudējuma varoņiem Igaunijā nav konkrētu prototipu. "Bet viņu dvēseles ir tādas pašas kā mums šeit – kā reaģējam uz lietām, cik naivi dažbrīd esam," L. Gundars salīdzina igauņus un latviešus. Viņaprāt, par izsūtījumu pieredzi vajag runāt un tas aizvien ir darīts par maz, tomēr Cabaret Siberia fokuss nav gluži vēsture. "Galvenais šoreiz ir – kā tas attiecas uz šodienu, ko mums no tā saprast. Kādi bijām toreiz un kādi esam tagad. Šodienas situācijā diemžēl var saskatīt pārāk daudz paralēļu ar toreizējo," secina L. Gundars un formulē būtiskāko izrādes aicinājumu – nebūt naiviem un skatīties uz pasauli, kāda tā tiešām ir, nevis kādu to mums kāds mēģina iestāstīt! "40. gados cilvēki arī nevarēja iedomāties, ka būs izsūtījumi uz Sibīriju. Bet nepatīkami pārsteigumi nāk, kad tos vismazāk gaidām," saka režisors, taču uzsver, ka Cabaret Siberia ir daudz mūzikas un daudz gan stipri traģiskā, gan stipri smieklīgā.

Igaunijā iestudējums kopš pirmizrādes šīgada martā rādīts jau daudzkārt un iemantojis publikas un kritiķu atzinību, tas uzaicināts arī uz prestižo igauņu izrāžu nedēļu Tartu un viesizrādēs uz Helsinkiem, stāsta L. Gundars. Pirmizrāde Tallinā notika dzelzceļa stacijā, un būtiski, ka arī abas izrādes Latvijā notiks Torņakalnā – tā Rīgā ir vieta, no kuras savulaik cilvēki lopu vagonos tika izvesti uz Sibīriju. Cabaret Siberia Dzelzceļa muzejā tiks spēlēts igauņu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs. Represētie tajās var izņemt bezmaksas ielūgumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja