Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aleksandra Čaka balvu saņem Andris Caune

Nominācijā par mākslinieciski augstvērtīgu un novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, grāmatniecībā, dizainā, arhitektūrā Aleksandra Čaka balva tika piešķirta Andrim Caunem par grāmatu Rīga laikmetu griežos. 1901-1918, informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Vineta Žilinska.

25. oktobrī izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa notika Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonija - muzikāli literārs sarīkojums Lieluma ābolā kodējs. Šogad Aleksandra Čaka biedrības un Rīgas domes iedibinātajai balvai bija izvirzīti 15 pretendenti, tajā skaitā kultūras darbinieki, mākslinieki, literāti, tulkotāji un literatūrvēstures pētnieki.

Papildus nominācijā par mākslinieciski augstvērtīgu un novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, grāmatniecībā, dizainā, arhitektūrā tika piešķirtas arī četras veicināšanas balvas - Laimai Žurginai par dokumentālo filmu Kaza kāpa debesīs, Ērikai Bērziņai par pasākumu sēriju Pastaiga ar dzejniekiem, Edmundam Jansonam un Elīnai Brasliņai par pilnmetrāžas animācijas filmu Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, Elvīrai Blomai un Ronaldam Briedim par pasākumu ciklu Monta Kroma. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sveica Antru Medni, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa - muzeja direktori, ar atzinības rakstu un balvu par A. Čaka daiļrades izpēti - trīs zinātniski pētnieciskajiem darbiem.

Balvas pasniegšanas ceremoniju veidoja režisors Valdis Lūriņš, tajā piedalījās koris Maska diriģenta Jāņa Ozola vadībā, komponists Valdis Zilveris, Latvijas Nacionālā teātra aktieri Agnese Cīrule un Raimonds Celms, pasākumu vadīja Andra Konste un Valdis Rūmnieks. Jaunie Latvijas dzejnieki - Krista Anna Belševica, Raimonds Ķirķis, Ausma Perons, Edvards Kuks, Marija Luīze Meļķe, Elvīra Bloma, Kaspars Zalāns un Roberts Čehovičs - lasīja savu dzeju.

Aleksandra Čaka balvas pasniegšana aizsākās dzejnieka simtgadē 2001. gadā, un ik pēc diviem gadiem to pasniedz par mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, kā arī A. Čaka radošā mantojuma izpētē, popularizēšanā un tulkošanā. Par balvas laureātiem kļuvuši daudzi ievērojami kultūras darbinieki - dzejnieki Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, aktieri Imants Skrastiņš un Artis Robežnieks, fotogrāfe Māra Brašmane, mākslinieki Aivars Vilipsons, Māris Subačs, Pāvels Šēnhofs, komponists Uldis Stabulnieks, rakstnieki Zigmunds Skujiņš, Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla, literatūras zinātnieces Silvija Radzobe, Andra Konste un Antra Medne, tulkotāji Rauls Čilačava un Aksīnija Mihailova un citi. Aleksandra Čaka balvas pasniegšana ir gadu gaitā ir izveidojusies par pasākumu, kas pulcē daudzus interesentus un piesaista dzejnieka A. Čaka personības un daiļrades izzināšanai arvien jaunus cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja