Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nedēļas nogalē notiks Katanas ieceļotāju čempionāts

Nav svarīgi, kas esi ikdienā — kad sapulcējas bariņš draugu un apsēžas ap spēli Katanas ieceļotāji, tu kļūsti par jaunas zemes apguvēju, kam par vietu zem saules jācīnās, tirgojot mežus vai aitas. Pamazām kļūst arvien vairāk cilvēku, kuri atklājuši sev galda spēļu burvību, un nedēļas nogalē daudzus no viņiem Rīgas Skolēnu pilī pulcēs jau ceturtais Katanas ieceļotāju čempionāts, turklāt paralēli tam savas spēlētāja prasmes varēs pārbaudīt arī citas pasaulē populāras spēles — Carcassonne — čempionātā.

Pāvels Jurjāns, viens no čempionāta organizētājiem, atzīst, ka lielākoties jau pieaugušie, kas aizraujas ar galda spēlēm, "no malas šķiet bišķiņ jocīgi". Taču, viņaprāt, tā ir lieliska izklaide un relaksācija draugu lokā.

Hobijs kā ikdiena

Pats Pāvels aizrauties ar galda spēlēm sācis jau bērnībā, tolaik gan bijušas pieejamas vien pašas vienkāršākās spēles — Cirks, Ričuračs, Monopols… Lai dzīve kļūtu interesantāka, dažas arī izgudrojis pats, tiesa gan, vienīgais, kurš tajās varēja uzvarēt, bija jaunais spēļu radītājs. Bērnība beidzās, tur arī palika aizrautība ar spēlēm. Līdz deviņdesmito gadu sākumā Pāvels tika pie pāris spēlēm no ASV — Scrabble un Pictionary, ar to arī pavērusies jauna pasaule, taču vien hobija līmenī. 2003. gadā Pāvels iepazinies ar Katanas ieceļotājiem. "Biju kā ar bomi pa galvu dabūjis — sapratu, ka tik daudz kas spēļu jomā palaists garām…" atceras Pāvels, kā viņam, sākot pētīt, kas šajā jomā īsti notiek pasaulē, gandrīz vai iestājies šoks. "Vesela pasaule ar brīnišķīgiem ļaudīm, kas nebūt nav frīki, bet gan interesanti cilvēki," Pāvels Jurjāns atklāj, ka spēļu radītāju vidū ir gan loģistikas speciālists, gan Eiropas kosmosa aģentūras inženieris!

Tā pamazām hobijs kļuvis par ikdienas nodarbi — kopā ar vēl diviem draugiem nolēmuši, ka Katanas ieceļotājus jālatvisko. Tā kā sadarbības partnerus atrast bijis grūti, puiši nolēmuši, ka paši spēli gan izdos, gan izplatīs. Sākuši ar vienu spēli, pamazām iekarojuši arī pārējo Baltijas valstu tirgu, parādījušies Katanas ieceļotāju "paplašinājumi", Carcassonne… Četros gados sākotnējais hobijs pārvērties plašā izplatīšanas tīklā, atvērts spēļu veikals Ludo Kr.Barona ielā, pavisam drīz durvis vērs līdzīgs veikaliņš Tallinā, notikuši vairāki čempionāti, nākamgad ir doma rīkot galda spēļu festivālu…

Nepārtraukts pārdzīvojums

Taču kas ir tas īpašais, kas arī pieaugušajiem liek atgriezties bērnības spēļu pasaulē? "Spēle ir neparasts piedzīvojums," apgalvo Pāvels Jurjāns, kurš tic, ka viņa uzsāktā galda spēļu popularizēšana palīdz cilvēkiem atvērt durvis uz citu pasauli. "Latvijā, tāpat arī citur pasaulē, cilvēki ir izslāpuši viens pēc otra sabiedrības, taču ir grūti to pateikt ar vārdiem. Un galda spēles ir kā līme — iemesls satikties, būt kopā, nerunājot par ikdienas problēmām," domā Pāvels Jurjāns, uzsverot, ka galda spēles no citām kopīgām izklaidēm atšķiras ar nepārtrauktu līdzpārdzīvojumu — ja kompānija aiziet noskatīties filmu, pēc tam jau var parunāties par redzēto, taču skatīšanās laikā valda klusums. Ar spēlēm ir savādāk. Spēlējot "sporta režīmā", viena spēle aizņem apmēram pusotru stundu, taču, ja Katanas ieceļotājus spēlē mājas ballītē, pa starpu cepot maizītes un apmainoties ar jaunumiem, tā var izstiepties pat trīs stundu garumā.

Pagaidām Katanas ieceļotāju čempionātam pieteikušies 120 cilvēku, taču pieteikšanās vēl turpināsies līdz 28.augustam. Visi cīnīsies par galveno balvu — iespēju piedalīties Katansa ieceļotāju pasaules čempionātā. Tiesa gan, tas notiks vien 2010.gadā, tādēļ organizatori īpaši nepacietīgam uzvarētājam piedāvās alternatīvu — doties uz spēļu Meku — Eseni jau šogad, tur notiks lielākā galda spēļu izstāde pasaulē.

***

Čempionāts

30.un 31.augustā Rīgas Skolēnu pilī. Dalības maksa — Ls 10, pieteikties var www.prataspeles.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja