Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

Rīgā pasniegs Eiropas Dizaina balvu 2024

Rīgā pasniegs 2024. gada Eiropas Dizaina balvu, uz kuru pretendē seši izcili Eiropas dizaini, savukārt balvu par mūža ieguldījumu saņems vācu dizainers Dīters Ramss, kurš gadu desmitiem veidojis rūpniecisko dizainu, informēja balvas rīkotāju pārstāvji

Šogad Eiropas Dizaina balvu konkursā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – vairāk nekā 800 pieteikumu un nomināciju no visām kopienas valstīm divās konkursa kategorijās – Uzņēmēju un mazo uzņēmumu balva un Rūpnieciskā dizaina balva.

Seši konkursa finālisti ir no dažādām Eiropas valstīm (Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Rumānijas un Zviedrijas) un aptver plašu nozaru klāstu, tostarp veselības aprūpi, audioierīces, sadzīves tehniku, enerģijas uzglabāšanu, mājokļus un arhitektūru. Dizainus piedāvā pazīstamie zīmoli, piemēram, Bang & Olufsen, Linet un Meze Audio, kā arī tādi jaunpienācēji kā Arsenit, MyGrid un Transparent. Visos produktos liela uzmanība ir pievērsta ilgtspējai, un tie nosaka jaunus standartus dizaina nozarē.

Šogad tiks ieviesta arī jauna kategorija, proti, nākamās paaudzes dizaina balva, lai paustu atzinību jaunajiem dizaineriem vecumā līdz 29 gadiem.

Uzvarētāji tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā, kas notiks Rīgā 25. septembrī.

Turklāt slavenais vācu dizaineris Dīters Ramss (Dieter Rams) saņems 2024. gada balvu par mūža ieguldījumu. Ramss ir gan dizaina, gan ilgtspējas pionieris, viņš ir radījis vairāk nekā 200 plaši atpazīstamu ierīču un gadu desmitiem veidojis patēriņa produktu izskatu un funkcionalitāti. Viņa kabatas radio T3 Braun un 606 universālā plauktu sistēma Vitsœ ir pastāvīgajā ekspozīcijā MoMA.

EUIPO izpilddirektors Žoao Negrao (João Negrão): "Šī gada Eiropas Dizaina balva atkal vienoja daudzus talantīgus Eiropas dizainerus, tostarp ir seši brīnišķīgi finālisti, un Dīters Ramss tika godināts ar balvu par mūža ieguldījumu par viņa ietekmīgajiem un pārlaicīgajiem dizaina priekšmetiem. Mēs godinām dizaina izcilību un inovācijas, kas virza Eiropas dizaina nozares attīstību.”

 

Finālisti kategorijā Uzņēmēji un mazie uzņēmumi 

ModuleOne (Beļģija) viedās mājas akumulatoru sistēma, kuras prioritāte ir pieejamība un ilgtspējība, veicinot enerģētisko neatkarību.
Uzņēmums: MyGrid. Dizaina autors: Jans Vellens (Jan Wellens).

Piil (Igaunija): modulārs, saliekams mājoklis, kas apvieno funkcionalitāti un vides ilgtspēju, piedāvājot risinājumu darba un dzīvojamām telpām.
Uzņēmums: Arsenit. Dizaina autors: Arsēnijs Timofejevs.

Transparent Turntable (Zviedrija): klasiskā vinila skaņuplašu atskaņotāja mūsdienīga pārinterpretācija, pievēršoties tā remontējamībai un ilgtspējīgam dizainam.
Uzņēmums: Transparent. Dizaina autors: Pērs Brikstads (Per Brickstad).

 

Finālisti rūpnieciskā dizaina kategorijā 

Beolab 8 (Dānija): modulārs skaļrunis, kas nodrošina augstas precizitātes skaņu, izvietojuma daudzveidību un izturību.
Uzņēmums: Bang & Olufsen. Dizaina autori: NOTO dizaina komanda.

Empyrean II (Rumānija): austiņas, kas apvieno izcilu skaņas kvalitāti un ergonomisku dizainu.
Uzņēmums: Meze Audio. Dizaina autors: Antonio Meze.

Essenza 300 LT (Čehija): slimnīcas gulta ar tehnoloģiju, kas uzlabo drošību un atvieglo ekspluatāciju, uzlabojot pacientu aprūpi un aprūpētāju darba efektivitāti.
Uzņēmums: LINET. Dizaina autors: LINET dizaina komanda sadarbībā ar ārējo dizaina studiju.

 

Eiropas Dizaina balvas žūriju vadīja tās priekšsēdētājs Lorenco Imbezi (Lorenzo Imbesi), arhitekts, Romas Sapienza Universitātes profesors un Cumulus asociācijas priekšsēdētājs. Žūrijas sastāvā ir dizaineri, akadēmisko aprindu pārstāvji, uzņēmēji, bijušie uzvarētāji un intelektuālā īpašuma eksperti. Viņi izvēlējās finālistus, ņemot vērā viņu dizaina vērtību, ietekmi uz tirgu, sociālos un vides apsvērumus un inovatīvu Kopienas reģistrēto dizainparaugu sistēmas izmantošanu.

 

Šogad balvas pasniegšanas ceremonijā tiks godināts Dīters Ramss no Vācijas, kuram piešķirs balvu par mūža ieguldījumu šajā nozarē.

Vairāk nekā 40 gadus ilgās karjeras laikā Braun uzņēmumā Ramss un viņa komanda ir izstrādājuši daudzus slavenus produktus. SK4 radiofona kombinācija, T2 cilindriskās šķiltavas un T1000 pasaules diapazona uztvērējs ar savu minimālistisko un funkcionālo dizainu, kas izraisīja revolūciju mājsaimniecības ierīču jomā, ievērojami apsteidza savu laiku.

Ramss 1959. gadā sāka sadarboties ar mēbeļu ražotāju Vitsœ, kā rezultātā radās viņa 606 universālā plauktu sistēma, kas joprojām tiek pārdota, kā arī 620 krēslu kolekcija un citi slaveni dizaini.

Ramsa darbos funkcionalitāte ir nevainojami apvienota ar vides izpratni, tādējādi veicinot ilgtspējīgas dizaina prakses attīstību. Pagājušā gadsimta 1970. gadu beigās viņš formulēja savus “Desmit laba dizaina principus”, tostarp savu slaveno teicienu “mazāk, bet labāk”, kas ir ietekmējuši dizaina profesiju, kā arī estētiku un kultūru pēdējās desmitgadēs. Kopš 1994. gada Dītera un Ingeborgas Ramsu fonds (Dieter and Ingeborg Rams Foundation) velta savu darbību atbildīga produktu dizaina atbalstam, pievēršoties nākotnes prasībām rūpnieciskā dizaina jomā.

Iepriekšējo balvas par mūža ieguldījumu ieguvēju vidū ir pasaulē pazīstami dizaineri Hartmuts Eslingers (Hartmut Esslinger), Džoržeto Džudžaro (Giorgetto Giugiaro), Andrē Rikārs (André Ricard) un Marija Benktzone (Maria Benktzon).

 

Eiropas Dizaina balvu konkurss ir kļuvis par nozīmīgu notikumu starptautiskā dizaina kalendārā. Šajā pasākumā tiek godināti izcili dizaineri un nozares pionieri, kuri savas idejas un produktus ir aizsargājuši kā reģistrētus Kopienas dizainparaugus.

Reģistrēts Kopienas dizainparaugs, ko pārvalda EUIPO, ir intelektuālā īpašuma tiesības, kas piešķir ekskluzīvu aizsardzību produkta izskatam visās ES dalībvalstīs. EUIPO katru gadu saņem aptuveni 100 000 dizainparaugu. Daži slaveni reģistrēti dizainparaugi ir Bialetti mokas kanniņa, Lego klucītis un Porsche Turbo.

Eiropas Dizaina balvu konkursa ceremonija notiks Rīgā sadarbībā ar Latvijas Republikas Patentu valdi. No šā gada Eiropas Dizaina balvu konkurss būs ikgadējs pasākums. Iepriekš tas notika ik pēc diviem gadiem. Pirms tam balvas tika pasniegtas Milānā (2016. gadā), Varšavā (2018. gadā), Eindhovenā (2021. gadā) un Berlīnē (2023. gadā).

 

EUIPO (ES Intelektuālā īpašuma birojs) ir viena no lielākajām Eiropas Savienības decentralizētajām aģentūrām, kas atrodas Alikantē, Spānijā. 2024. gadā tas jau piekto reizi tika atzīts par inovatīvāko intelektuālā īpašuma biroju pasaulē. EUIPO, kas 2024. gadā atzīmē savu 30. gadadienu, pārvalda ES preču zīmju reģistrāciju kopš 1994. gada un dizainparaugu reģistrāciju kopš 2003. gada, un abas no tām ir intelektuālā īpašuma tiesības, kas attiecas uz Eiropas Savienības 27 dalībvalstīm. Aģentūrai 2023. gadā tika uzticētas vēl vienas IĪ tiesības – amatniecības un rūpniecības ražojumu ģeogrāfiskās izcelsmes norādes. EUIPO arī īsteno sadarbības pasākumus ES un starptautiskā līmenī, lai radītu vienlīdzīgus konkurences apstākļus intelektuālā īpašuma pasaulē, un uztur Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja