Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zināma Liepājas mākslas foruma programma

No 28. līdz 30. septembrim Liepājas koncertzāle Lielais dzintars notiks ikgadējais mūsdienu mākslas festivāls Liepājas mākslas forums, informēja sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

Mākslas forums šogad piedāvās desmit dažādu žanru notikumus, kas, piedaloties māksliniekiem no Latvijas, Zviedrijas, Beļģijas, Austrālijas, Islandes un Austrijas, atspoguļos mūsdienu mākslas aktualitātes Eiropā un pasaulē.

“Mākslinieki un viņu radītais vienmēr ir sava laika un kultūras produkts, un tā interpretēšana nav viegls uzdevums. Ja vēlamies izprast mūsdienu mākslu, jāraugās, kādi apstākļi to ir veidojuši, jo māksla šodien nav vis tikai dīvains un destruktīvs visa iepriekšējā noliegums, tieši otrādi – mākslinieki nereti ietekmējas no saviem priekšgājējiem, kuri tvērušies pie līdzīgiem izziņas veidiem un kuru radošajās izpausmēs tie sajūt ko radniecīgu,” turpina B. Bartkeviča.

2018. gada Liepājas mākslas foruma programmā apmeklētāji pieredzēs vairāku mākslinieku darbus, kas tapuši inspirējoties no iepriekšējo laikmetu priekšgājējiem. Tā, piemēram, Bens Frosts un Daniels Bjarnasons – divi spilgti mūsdienu komponisti - aizrāvušies ar Andreja Tarkovska zinātniskās fantastikas filmu un radījuši simfonisko svītu Solaris, bet izcilā beļģu horeogrāfe un dejotāja Lizbeta Gruveza ar dejas palīdzību ceļo laikā, satiekot Bobu Dilanu. Savukārt Ictus Ensemble un Eva Reitere aicinās uz renesanses mūzikas renesansi programmā Melnāks par melnu.

Inspirācijas kinematogrāfijā smēlušies džeza trio Nils Berg Cinemascope – koncertprogrammā zviedru mākslinieki caur kinetoskopu satiek Butānu, Teksasu, Osaku vai Indiju. Mākslas foruma otrajā dienā apmeklētājiem trīs seansos būs iespēja skatīt kopumā piecpadsmit 2017. gada labākās īsfilmas, kas izvirzītas Eiropas Kinoakadēmijas balvai, savukārt foruma laikā un pēc tā mākslas telpā skatītājus intriģēs laikmetīgās mākslas izstāde, kurā jaunākās paaudzes Latvijas mākslinieki vilkuši estētiskas un tematiskas paralēles ar čehu režisora Jaromila Jireša kinofilmu Valērija un viņas brīnumu nedēļa.

Līdzās minētajiem notikumiem ģimenes ar bērniem tiks aicinātas uz koncertuzvedumu Meža dziesmas, bet Latvijas Jaunā teātra institūta dejas ateljē aicinās skatītājus ceļojumā pa dažādām ēkas vietām. Apmeklētājiem tiks piedāvāti arī divi deju vakari – Lēnās dejas ar Vladislavu Nastavševu un grupu Ezeri piektdienas vakarā, bet dejas Latvijas mūsdienu elektroniskās mūzikas pavadībā foruma noslēgumā – svētdien, 30. septembrī.

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, foruma ietvaros mākslinieki Ēriks Caune un Dainis Rudens kā dāvanu pilsētai apgleznos kādu no Liepājas ēku sienām. Abi mākslinieki ir autori arī 2015. gadā tapušajam gleznojumam Skaņu vīrs, kas tika atklāts pirmā mākslas foruma laikā.

Kā informē festivāla organizatori, šis ir pirmais gads, kad foruma norisi nolemts pārcelt no augusta mēneša uz mācību periodu, lai turpinātu veicināt sadarbību ar mūzikas un mākslas izglītības iestādēm un attīstītu mākslas forumu kā vietu izziņai, domu apmaiņai un izglītības procesiem. 

Visa foruma programma pieejama mājas lapā www.lielaisdzintars.lv.

Biļetes uz Liepājas mākslas foruma pasākumiem jau pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Izstāde Brīnumu nedēļa un Latvijas Jaunā teātra institūta performance būs apskatāmas bez ieejas maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja