Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aicina atkārtoti apsvērt kriminālprocesa sākšanu par Jāņa Daliņa stadiona koku izciršanu

Policijai un prokuratūrai vēlreiz jāvērtē kriminālprocesa sākšanas iespējamība Valmieras Jāņa Daliņa stadiona koku izciršanas lietā, šādu aicinājumu minētajām instancēm nosūtījis tiesībsargs un to vēlas arī iedzīvotāju grupa, kas uzskata, ka notikusi stadiona koku prettiesiska izciršana.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja iedzīvotāju grupas pārstāvis Haralds Bruņinieks, līdz 20.augustam atkārtoti šajā lietā lēmums jāpieņem Valmieras prokuratūrai, kura vienreiz jau atteica kriminālprocesa sākšanu pamatojoties uz policijas secināto, ka notikušajā nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Bruņinieks joprojām uzskata, ka 2010.gada pavasarī stadionā nepamatoti izcirsts vairāk koku, nekā sākotnēji plānots. Turklāt Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa policija, kas septiņus mēnešus veikusi resorisko pārbaudi, un Valmieras rajona prokuratūra nav noskaidrojusi, kura amatpersona, kad, kurā brīdī ir iezīmējusi ciršanai domātos kokus un kam īsti stadionā notiekošie zāģēšanas darbi bija jāuzrauga un par tiem jāatbild.

Bruņinieks uzskata, ka nav noskaidrots, kur palikuši vismaz 60 platlapju sugas koki, kuru diametrs vietām sasniedza 55 centimetrus, un kuru nociršana pēc dokumentiem netika plānota. Pēc provizoriskiem aprēķiniem šādi esot pazudusi platlapju koksne gandrīz 38 kubikmetru daudzumā, par kopējo iespējamo vērtību 1500 lati.

Vidzemes Olimpiskais centrs, kas apsaimnieko Jāņa Daliņa stadionu, un Valmieras pašvaldība policiju informējusi, ka šīm iestādēm zaudējumi līdz ar koku nociršanu nav radīti. Tomēr Bruņinieks uzskata, ka, ja pašvaldībai šķiet, ka tai zaudējumi nav nodarīti, tas nenozīmē, ka zaudējumi nav sabiedrībai. "Uzskatu, ka ir noticis iespējamais noziegums, pierādījumi ir, lai sāktu kriminālprocesu par stadiona koku prettiesisku izciršanu un vainīgos sauktu pie atbildības," teikts Bruņinieka publiski izplatītajā paziņojumā.

2011.gada 14.oktobrī Administratīvā rajona tiesa Valmierā apmierināja Haralda Bruņinieka, Anda Sedlenieka, Daiņa Saulīša, Aigara Zariņa, Gunta Karpa, Artūra Rundēļa, Daces Amonas, Andreja Saukanta un Viktora Danča pieteikumu un atzina par prettiesisku Valmieras pašvaldības domes lēmumu, ar kuru atļauta vairāk nekā 300 koku izciršanu Jāņa Daliņa stadionā, jo par koku izciršanu nav tikusi rīkota sabiedriskā aptauja.

Šo lēmumu pašvaldība pārsūdzēja. Lietu apelācijas kārtībā rakstveida procesā skatīs Administratīvā apgabaltiesa, un lēmums tiks paziņots 2013.gada 23.aprīlī.

Tikmēr pieteicēju grupa ar iesniegumu vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, Iekšlietu ministrijā, Valsts kontrolē un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijā, lai tās, katra savas kompetences ietvaros, izvērtētu veikto koku nociršanu. Atbilde no šīm iestādēm vēl nav saņemta.

LETA jau ziņoja, ka 2010.gada pavasarī pašvaldība stadionā sāka sakārtošanas darbus, bet daļā valmieriešu neizpratni radīja koku izzāģēšanas apmēri un darbiem izvēlētais laiks - Lieldienu brīvdienas.

Nepieciešamību izzāģēt bērzus pašvaldība pamatoja ar vēlmi sakārtot stadiona apkārtni, kā arī atvieglot stadiona kopšanu.

Valmieras pašvaldība jau atvainojusies iedzīvotājiem par, iespējams, radītajām neērtībām saistībā ar koku izciršanu Jāņa Daliņa stadiona teritorijā pavasarī, Lieldienu brīvdienās. Lēmumu par atvainošanos 2010.gada oktobrī pieņēma Valmieras domes deputāti.

Vienlaikus deputāti arī atzina par likumīgu pašvaldības Koku novērtēšanas komisijas 2010.gada 24.februāra lēmumu, kurā dota atļauja izcirst kokus stadiona teritorijā un kuru iepriekš deviņi iedzīvotāji bija apstrīdējuši.

Stadiona apsaimniekotājs un SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" (VOC) direktors Artis Jansons uzskata, ka koki stadiona teritorijā bija pārauguši un apdraudēja apmeklētājus.

Lai saskaņotu veicamos darbus, SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs" vērsās Valmieras pašvaldībā ar iesniegumu. Saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem koku izciršanu iepriekš klātienē izvērtēja Valmieras pašvaldības Koku novērtēšanas komisija, kurā darbojoties ne tikai pašvaldības speciālisti, bet arī Vidzemē atzīti vides un ainavu eksperti.

Saskaņā ar Koku vērtēšanas komisijas lēmumu 2010.gada martā tika sastādīts akts "Par bojātu, augšanā atpalikušu un pāraugušu koku izciršanu", pēc kura izcirsti koki Daliņa stadionā.

Iedzīvotāju grupa, kas iebilst pret Valmieras pašvaldības lēmumu par koku izciršanu Daliņa stadionā, nolēma šo lēmumu apstrīdēt Administratīvajā rajona tiesā.

Viņi uzskatīja, ka Valmieras pašvaldība nav ievērojusi Administratīvā procesa likumdošanas nostiprināto tiesiskuma principu rīkot publisko apspriešanu saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" noteikumiem. Uz iepriekš minētajiem pārkāpumiem norādīja arī Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas