Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pret VID darbinieku sākts kriminālprocess par neizpaužamu ziņu izpaušanu; svarīgs liecinieks atrasts miris

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atklāts kārtējais darbinieks, kurš nopludinājis vērtīgu iekšējo informāciju par kravu kustībām muitā. Ziņas no datu bāzēm ir īpaši noderīgas tiem, kuri ieinteresēti ievest kontrabandas preces, nemaksājot valstij nodokļus; izmeklēšana šai krimināllietā turpinās. Raidījuma Nekā personīga rīcībā esošās ziņas liecina, ka atmaskotais darbinieks bija saistīts ar kādu uzņēmēju, kurš nesen miris.

Februāra beigās regbija kluba Jūrmala mājaslapā ievietota sēru vēsts - 50 gadu vecumā  no dzīves šķīries kluba prezidents un atbalstītājs Pēteris Šņitņikovs. Ar viņa atbalstu Eiropas čempionātos un lielākajos klubu turnīros Spānijā komandas izcīnījušas medaļas. Regbija federācijas prezidents Aivars Pilenieks vērtē, ka Šņitnikova aiziešana kļūs par izaicinājumu visai regbija saimei.

Regbija federācijas prezidenta teikto apliecina arī sociālos tīklos ievietotie piemiņas video no Lietuvas un Kaļiņingradas  komandām. Plāni bijuši lieli arī šai vasarai. Janvāra beigās notikušajā sarunā, kas bijusi pēdējā tikšanās ar Šņitņikovu, apspriesta pludmales regbija Eiropas čempionāta posma organizēšana Latvijā.

Februāra beigās par "pludmales regbija" krusttēvu dēvētais Šņitņikovs atrasts jūras krastā ar cilpu ap kaklu. Policija izmeklē  viņa nāves apstākļus.

Nekā personīga zināms, ka Pēteris Šņitņikovs bijis iesaistīts Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvaldes sāktajā izmeklēšanā. Kriminālprocess ierosināts pēc  uzņēmēja sūdzības. Kāds akcīzes  preču ražotājs iestādei ziņojis, ka pie viņa vairākkārt vērsies Pēteris Šņitņikovs, piedāvājot nelegālus pakalpojumus.

Šņitņikovs devis mājienus, ka viņam ir savi cilvēki VID un uzņēmējs varot būt drošs, ka Šņitņikovs kā starpnieks varot sakārtot visus ar kravu ievešanu un izvešanu saistītos jautājumus.

29.janvārī  Šņitņikova mājās VID iekšējās drošības pārvalde veica kratīšanu. Tika atrasti pieraksti par kukuļiem divu miljonu apmērā un izdrukas no VID datu bāzēm. Raidījuma rīcībā ir neoficiālas ziņas, ka informāciju Šņitņikovam deva pieredzējis VID darbinieks Ivars Arsmenieks. 

Arsmenieks iestādē strādā jau divdesmit gadus. Bijušais muitnieks pēdējos gados bija iecelts Muitas un nodokļu policijas pārvaldes Izlūkošanas analītiskās daļas vecākā inspektora amatā. Viņa uzdevums - kontrolēt sauszemes un jūras kravu pārvadājumus  un analizēt riskus. 

Pret Ivaru Arsmenieku jau vasarā tika sākta disciplinārlieta. Taču dienesta pārbaude analītiķim beidzās labvēlīgi. Šādam lēmumam piekrita arī VID vadība.

Dienesta izmeklēšana pret Arsmenieku bija saistīta ar cigarešu kravu, kas ienāca Rīgas brīvostā. Katrs  konteiners valsts budžetam ir vērtīgs, jo akcīzes nodoklī ienes divus miljonus eiro. Lai gan analītiķa rīcība konkrētās kravas kontrolē bija aizdomīga,  disciplinārlietu pret viņu izbeidza. VID vadība piekrita Arsmenieku nesodīt un ļāva viņam darbu svarīgajā postenī turpināt.

Jaunatklātās lietas apstākļi liecina, ka  Arsmenieks ilgstoši pludināja iestādes iekšējo informāciju par visām kravu kustībām. Vienlaikus ar kratīšanu pie Šņitņikova šī gada 29.janvārī, operatīvie darbinieki pārmeklēja arī Arsmenieka dzīvesvietu. Ilggadējam VID darbiniekam uzlika roku dzelžus, bet Šņitņikovu palaida brīvībā. VID analītiķi tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Tajā pašā dienā viņš uzrakstīja atlūgumu. 

Nekā personīga zināms, ka nu jau bijušais VID darbinieks Arsmenieks brīvdienās pārvietojās dārgās automašīnās, kas nav reģistrētas uz viņa vārda un neatbilst viņa ienākumiem. Ar ko tika pamatota vasarā sāktās disciplinārlietas izbeigšana pret Arsmenieku, nav zināms, jo šos materiālus VID vadība no žurnālistiem slēpj, aizbildinoties ar darbinieku privāto dzīvi. Arī par sākto kriminālizmeklēšanu pret Arsmenieku VID interviju mums atteica.

Šīs lietas uzraudzību veic Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra. Tā savu darbu sākusi tikai šogad. Prokuratūra neatklāj, kāpēc Šņitņikovu pēc kratīšanās atrastajiem būtiskajiem pierādījumiem iespējamiem VID darbinieku noziegumiem palaida brīvībā. "Ņemot vērā, ka konkrētais kriminālprocess atrodas Valsts ieņēmumu dienesta iekšējās drošības pārvaldes lietvedībā, tad tikai procesa virzītājs izlemj par lietas virzības atspoguļošanu un informācijas sniegšanas apjomu sabiedrībai. Jūsu jautājumi ietver informācijas sniegšanu par izmeklēšanas gaitu konkrētā kriminālprocesā, ko uz doto brīdi nekomentējam."

Nekā personīga jau stāstīja, ka februārī KNAB nodeva prokuratūrai lietu kriminālvajāšanas sākšanai pret trim starpniekiem, kuri par atlīdzību solīja uzņēmējiem sakārtot auditu bez soda naudām.

KNAB neizdevās pierādīt, kurām VID amatpersonām kukulis bija paredzēts. Viens no apsūdzētajiem starpniekiem ir bijušais VID darbinieks, kura radinieki strādā Valsts ieņēmumu dienestā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas