Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Alkohola tūrisma vilinājums pierobežā

Pierobežas pilsēta Valka jau kādu laiku izbauda igauņu un arī somu tūristu interesi par saviem alkohola veikaliem, kuru skaits aug. Iemesls ir būtiskā cenas atšķirība, ko nosaka akcīzes nodokļa pieaugums Igaunijā. Lai gan kaimiņvalsts amatpersonas nosodījušas igauņu uzņēmēju praksi atvērt alkohola veikalus Latvijas pusē, Valkā un pie Iklas robežpunkta, šobrīd bizness zeļ un plaukst, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Alko 1000 veikalu tīkls nesen paziņoja par eksperimentu, norīkojot autobusus no Tallinas ostas uz saviem veikaliem Latvijas pierobežā. Taču Valkā sasparojušies arī Latvijas uzņēmēji, un pilsētas vadība vēlas piedāvāt plašāku tūrisma programmu, kas sevī neietvertu grādīgo dzērienu iegādi vien, bet arī kādus apskates objektus.

Pieci specializēti alkohola veikali pilsētā, kurā ir piecarpus tūkstoši iedzīvotāju, nav maz, ņemot vērā, ka alkohola nodaļas ir arī pārtikas veikalos. Līdz pilsētas mēram nonākušas runas, ka drīz atvēršot vēl sesto alkohola veikalu. Jau uzraksti skatlogos liecina, ka veikali rēķinās ne tikai ar vietējo pircēju, bet arī ar kaimiņiem – nesen bijušās grāmatnīcas telpās ar tautiski apgleznotiem griestiem atvērtais Latvijas balzama veikals aicinošos uzrakstus logā izvietojis arī igauniski, un, ieejot veikalā, pirmais, kas paveras skatienam, ir plašais igauņu degvīna piedāvājums. Tomēr Latvijas balzama veikalu tīkla vadītāja Viktorija Voičenko savā komentārā Dienai igauņus nepiemin ne ar zilbi: "Specializēto alkoholisko dzērienu veikalu Valkā atvērām šī gada 14. oktobrī, un tas bija plānots lēmums par izaugsmi reģionos. Neskatoties uz to, ka Valka ir neliela pilsēta, kā arī iepirkšanās tūrisma sezona ir beigusies, ar darbības rezultātiem līdz šodienai esam ļoti apmierināti. Domājam, esam atraduši savu nišu – mūsu veikals atrodas Valkas centrā vēsturiskā ēkā, un uz konkurentu fona izceļamies arī ar īpaši plašu sortimentu – esam vienīgais veikals Valkā, kas piedāvā preces tieši no ražotāja – a/s Latvijas balzams, kā arī plašu pasaulē populāru alkoholisko dzērienu zīmolu izvēli un preces ar Latvijas simboliku, kas ir plaši pieprasītas."

Kad Diena apmeklēja šo veikalu, tajā ienāca pa retam pircējam, un nevienam no tiem nebija nolūka iepirkties lielā vairumā, lai gan veikala sortiments šādu iespēju piedāvā. Piemēram, Viru Valge degvīna trīs litru iepakojums maksā 30,99 eiro. Cita aina pavērās Alko 1000 veikalā, kas pieder igauņu uzņēmējiem un ierīkots bijušajā robežpārejas punktā.
Ēku kompleksā, kurā atrodas Alko 1000 veikals, atrodas arī bistro un hostelis, kas pieder citiem igauņu komersantiem. Valkas mērs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) Dienai stāsta, ka ēkas pieder pašvaldībai un uz to nomas tiesībām bijusi izsole ar konkrētiem nosacījumiem. Vaicāts, vai hosteļa ierīkošana blakus alkohola veikalam nevairo iereibušu cilvēku skaitu Valkas ielās, Krauklis atbild noliedzoši – hosteli pamatā izmantojot sporta nometņu rīkošanai.

Viens no pircējiem stāsta, ka dzīvojot ap 40 kilometru attālumā un šeit iegriezies tikai tāpēc, ka bijušas darīšanas Valgā, speciāli šurp tikai alkohola dēļ noteikti nebrauktu. Lūgts salīdzināt preču cenas, pircējs min piemēru – 24 bundžiņu (0,33 l) A. Le Coq Premium alus iepakojums Igaunijā maksājot 15 eiro, bet Latvijā – deviņus (ja gribam būt precīzi – 9,25 eiro). Diena novēroja, ka daudzi kaimiņvalsts iedzīvotāji labprāt pērk arī Aldara 1865 iepakojumus, kas ir lētāki – 24 bundžiņu (0,33 l) iepakojums maksā 7,49 eiro.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 22.,novembra avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas