Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Siguldas centrālais parks atdzims Raiņa un Aspazijas darbu motīvā

Par uzvarētāju metu konkursā vienai no centrālajām Siguldas pilsētas atpūtas vietām – Raiņa parkam, atzīts SIA ALPS ainavu darbnīca, SIA Fixman un Elizabetes Melbārzdes piedāvātais mets, kas piedāvā arhitektoniskos un ilgtspējīgus vides risinājumus balstītus Raiņa un Aspazijas daiļrades tēlos un pretmetos.

Metu skices elementus vieno spēcīga ideja ar latviešu literatūras klasiķu iedvesmotiem tēliem un pretmetiem – Saules un Mēness saspēli, gaismas uzvaru pār tumsu un citiem elementiem, kas atspoguļojas parka jaunajā plānojumā, vides objektos un rotaļu laukuma detaļās, daudz intensīvāk un pilnvērtīgāk apdzīvojot vairāk kā 7 hektāru plašo teritoriju pilsētas centrā.

Siguldas Raiņa parka mežoto daļu un aktīvo rotaļu zonu savienos Saules un Mēness ceļš – parka promenādes segumā paredzēts iestrādāt siltā un aukstā metāla joslu un atbilstošu siltās un aukstās gaismas ceļu virs tā, galapunktos aplūkojot Saulcerītes un Mēness meitiņas skulptūras un centrā satiekoties īpašā Mijkrēšļa zonā. Savukārt parka aktīvajā daļā plānots izkārtot vairākas arhitektoniski, funkcionāli un ainaviski nodalītās zonas, kurās pieejami dažādi spēļu elementi, velotrases, kā arī ieplānota vieta publiskai ēkai (mūsdienīgām un ērtām publiskajām tualetēm, iespējams, arī kafejnīcai), “sausā” strūklaka, kurā ar speciālās sprauslās integrētu atmosfērisko apgaismojumu, kam var pievienot ūdens miglu, izgaismo Saulcerītes skulptūru. Iezīmējot dažādu vecuma bērnu atpūtas zonas, mets piedāvā rīku laukumus rotaļām, sportam, aktivitātēm ziemā un vasarā, kā arī pulcēšanās vietas, kur vērot dekoratīvos apstādījumus un baudīt mierīgu atpūtu.

Viens no meta konkursa nosacījumiem bija parka labiekārtošanā izmantot inovatīvus un ilgtspējīgus risinājumus, saglabājot un vienlaikus jēgpilni apdzīvotu gan esošo intensīvo mežotni, gan bērnu rotaļu laukumu, kas savu mūžu jau nokalpojis. Tādējādi SIA “ALPS ainavu darbnīca”, SIA “Fixman” un Elizabetes Melbārzdes izstrādātais mets ar piedāvātajiem parka funkcionāliem, arhitektoniskiem un vizuālajiem risinājumiem atzīts par labāko.

“Šobrīd noslēdzies Siguldas Raiņa parka velo pumpu trases un skeitparka būvniecības darbu iepirkums, lai brīdī, kad tiks iegūts finansējums šiem darbiem tiktu uzsākta 1. kārtas būvniecība. Esam arī uzsākuši sarunas ar sporta aktīvistiem un entuziastiem, kuri sadarbībā ar basketbolista Dāvja Bertāna padomu un līdzfinansējumu plāno atbalstīt mūsdienīga basketbola laukuma izbūvi šajā parkā. Plānojam, ka 1. kārtas būvdarbus noslēgsim un basketbola laukums varētu būt pieejams jau rudenī. Tikmēr kopā ar metu projekta izstrādātājiem noritēs aktīvs projekta izstrādes process, kura laikā pielāgosim un precizēsim atsevišķas detaļas, lai tās labāk iekļautos kopējā Raiņa parka koncepcijā,” tālāko procesu komentē Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Metu konkursā “Teritorijas labiekārtojuma izveide Raiņa parkā Siguldā”, kas norisinājās gada pirmajā ceturksnī, dalību pieteica trīs apjomīgi un arhitektoniski līdzvērtīgi projekti, no kuriem divi tika izvirzīti vērtēšanai. Par uzvarētāju tika pasludināts un 10 tūkstošu eiro pašvaldības godalga piešķirta SIA “ALPS ainavu darbnīca”, SIA “Fixman” un Elizabetei Melbārzdei, kuri izstrādājuši projektu, kas balstīts uz Raiņa un Aspazijas darbu tēliem un pretmetiem. Metu projekts paredz, ka Siguldas Raiņa parka atjaunošanā vairākās kārtās un vairāku gadu garumā nepieciešams investēt vairāk nekā 2 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka, sludinot metu konkursu, pašvaldība vēlējās Siguldas sirdī esošajam Raiņa parkam iedot “otro elpu” un veidot to kā aizraujošu, drošu un ērtu vidi visiem parka izmantotājiem – gan iedzīvotājiem, gan tūristiem, kuri šeit varēs rast iespēju gan aktīvi, gan pasīvi atpūsties, smeļoties spēku dabā pašā pilsētas centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas