Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pilsētu vadītāji gatavos pārskatu par konsolidācijas pasākumu ietekmi uz pašvaldībām

Pilsētu vadītāji nolēmuši gatavot pārskatu par plānoto valsts budžeta konsolidācijas pasākumu ietekmi uz pilsētu pašvaldībām, portālu Diena.lv informēja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biroja vadītāja Anda Grantiņa.

Trešdien LLPA biedri, lielo pilsētu vadītāji, tikās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP). Tikšanās laikā tika pārrunāti šobrīd aktuālākie jautājumi pašvaldībām - valsts budžeta 2012. gadam konsolidācijas pasākumi un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jautājums.

LLPA trešdien pieņēma lēmumu, ka tiks aprēķināta šo budžeta konsolidācijas pasākumu tiešā un netiešā ietekme uz katras pilsētas budžetu un jau piektdien, 11. novembrī, iesniegti šie aprēķini Latvijas Pašvaldību savienībā ( LPS). LLPA aicinās LPS rīkot ārkārtas sēdi, lai pārrunātu kopējo situāciju par budžeta konsolidācijas pasākumu ietekmi uz pašvaldībām.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jautājumā LLPA iepazīstināja ministru ar šī brīža situāciju. Realizējot administratīvi teritoriālo reformu, tika izveidotas viena līmeņa pašvaldības, tomēr likumā tika saglabāts sadalījums republikas nozīmes pilsētas un novadi un arī finanšu nepieciešamības sadalē saglabāja sadalījumu, kas pēc būtības ir republikas nozīmes pilsētu atbalsts novadu pašvaldībām. Vienlaicīgi LLPA uzsvēra, ka lielākās atšķirības pastāv nevis starp republikas nozīmes pilsētām un novadiem, bet tieši starp novadu pašvaldībām.

"Uzskatām, ka izlīdzināšanai ir jābūt ne tikai pašvaldību starpā, bet arī valstij ir būtiski jāpalielina sava dotācija Pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Valstij ir jāuzņemas atbildība par līdzsvarotu reģionālās politikas izveidi un vienmērīgu valsts attīstību," skaidroja I.Boķis.

LLPA uzsvēra, ka vēlas redzēt likuma "Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu" tālāko virzību atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem virzieniem un aicināja ministru rīkot atsevišķu tikšanos, lai pārrunātu tālāko šī procesa gaitu.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas