Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aivars Līnis par KM iecerēto algu paaugstinājumu

Dailes teātra direktora Aivara Līņa atbilde portālam Diena.lv. Viņam jautājām, vai viņš apsvērtu iespēju pamest amatu, ja valdība nākamajā nedēļā neatbalstīs Kultūras ministrijas ierosinājumu palielināt algas teātru direktoriem. 

A.Līņa atbilde:

Runa nav par algas palielināšanu, bet gan par samazinājuma lieluma saprātīgumu. Alga pirms dižķibeles bija Ls 1500 mēnesī + Ls 1000 vadības līgums mēnesī (pirms nodokļu nomaksas). Pirmais samazinājums, kamēr citiem tas bija 20%, viņiem vadības līgumus noņēma, tātad darba samaksa samazinājās par 40%. Tad nākamais samazinājums par 20% un nu gaidāms samazinājums vēl par 20%. Tātad darba samaksa samazināta nevis uz pusi bet par 60%.

Meli:

1. Direktori sev prasa algas palielinājumam naudu no budžeta, ko atņems pensionāriem utt.

Mēs iebilstam pret to, ka par valstiski svarīgām kultūras iestādēm atzītos teātrus ar nepārdomātu kritēriju izvēli iekļāva mazo kapitālsabiedrību statusā, kas pazemina šo institūciju sabiedrisko nozīmību, kaut arī mēs veicam virkni no valsts puses deleģēto uzdevumu un funkciju (turklāt Dailes teātris nodarbina 219 darbiniekus štatā un apgrozījums gadā tuvojas trim miljoniem latu). Jā, esot vidējo kapitālsabiedrību statusā arī valdes loceklis (direktors) var saņemt lielāku atlīdzību (šajā gadījumā tā varētu sasniegt Ls 1800 mēnesī pirms nodokļu samaksas, kas tāpat ir par Ls 700 mēnesī mazāka nekā pirms dižķibeles, BET PATS GALVENAIS, šo naudu ir jāatrod teātrim pašam no SAVIEM, līdzekļiem, valsts tāpēc dotāciju nepalielinās!!!!

2. Teātri vispār ir liekēži uz sabiedrības kakla.

Dailes teātris 2008.gadā saņemot apm Ls 1 000000 dotāciju gadā, valstij nodokļos (PVN, sociālais, ienākuma u.t.t) atmaksāja Ls 988 000 gadā atpakaļ, maksāja algas 219 cilvēkiem, vairākus tūkstošus mēnesī par dažādām autortiesībām!!!!

3. Teātros partiju kases slēptai papildināšanai ir izveidotas valdes un padomes, kuru locekļi saņem lielas algas ir nekompetenti, bet atskaita naudu partijām.

Dailes teātrī, tāpat kā Latvijas Nacionālajā teātrī, ir valde viena locekļa sastāvā, respektīvi, tas ir tas pats direktors, tikai ar daudz lielāku atbildības nastu, jo vienpersoniski valsts priekšā esam atbildīgi par sava teātra radošajām, finansiālajām un juridiskajām darbībām, nesot pilnu atbildību, līdz pat atbildībai ar sev piederošu mantu. Padomes teātrī tiek dibinātas uz laiku kāda konkrēta jautājuma risināšanai (piemēram, repertuāra padome, kas atbild par nākamās sezonas repertuāra sastādīšanu), šis padomes veido tikai no attiecīgiem Dailes teātra štata darbiniekiem, kuriem tas ir darba pienākums un kuri par to nesaņem ne ceturdaļsantīma.

Mēs neesam par to, ka samazina pensijas, algas skolotājiem utt., bet tomēr uzskatām, ka nav godīgi, ka mūsu algas tagad pielīdzinās daudzo ministriju, daudzo departamentu vadītāju algām, kuru pakļautībā ir varbūt 5-10 cilvēku, un kas nenes nekādu personīgo atbildību!!!!

Darba apjoms dižķibeles apstākļos ir nevis samazinājies, bet gan  būtiski palielinājies,  jo valsts finansējuma drastiskas samazināšanās apstākļos ir jāaizmirst par 8 stundu darba dienu vai par brīvām nedēļas  nogalēm, šogad nevaru arī paņemt atvaļinājumu, jo nemitīgi jāseko kādus vēl ne līdz galam pārdomātus lēmumus pieņems valdība un kā tos iespējami apiet. Piemēram, strādājošo  pensionāru  pensiju apcirpšanu par 70%. Mums tas nozīmē, ne tikai to, ka tauta vairs var neredzēt rindu sev tik mīļos aktierus, bet arī to, ka man var pajukt trešā daļa repertuāra!!!

Mani par direktoru ievēlēja kolektīvs un apstiprināja ministrija, tāpēc man ir atbildība savu kolēģu priekšā, kas man ir uzticējušies, tāpēc, protams, man nav tiesību, kā histēriskai vecmeitai lēkt augšā, visu pamest un skriet prom, kapteinim vētras laikā jāatrodas uz komandtiltiņa,  tāpēc nekur uzreiz  skriet prom nevaru, bet  tajā pašā laikā apliecinu, ka šādu iespēju, mēs teātra direktori, apsvēruši esam visai nopietni.  Kur bija tie bļāvēji , kur esot gatavi par Ls  500 vadīt jebkuru teātri, kad ilgi meklēja direktoru Nacionālajam teātrim, kamēr Ojārs Rubenis pēc lielām šaubām piekrita???

Ambīcijas jau laikam ir tikai ar varēšanas un kompetences līmeni tā pašvakāk, jo teātris ir absolūti unikāla institūcija, kura funkcionē gan kā mākslas, gan kā ražošanas institūcija.

Ar cieņu,

Aivars Līnis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Dālderis: ar lielāku algu gribam noturēt teātru direktorus

KM iecerējusi būtiski palielināt tās pakļautībā esošo valdes locekļu algas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas