Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ašeradens norāda, ka arī ministrijai jāuzņemas atbildība par situāciju OIK jautājumā

Par situāciju, kas patlaban izveidojusies saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmu, atbildība jāuzņemas arī Ekonomikas ministrijai (EM), trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība). Viņš deputātiem norādīja, ka ministrija ir sākusi padziļinātu situācijas analīzi, kuru plānots pabeigt pusgada laikā.

Pēc EM sākotnējiem secinājumiem, AS Sadales tīkls nav ievērojusi prasības elektroenerģijas ražotāju pieslēgšanai sadales sistēmai, vienlaikus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jāpārskata uzraudzības pieeja. EM arī secinājusi, ka uzņēmēji mēģinājuši apiet normatīvo regulējumu, kā arī ministrija ir pieļāvusi, ka tiek maldināta par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā.

Tāpēc, pēc Ašeradena uzsvērtā, atbildība par radošos situāciju ir jāuzņemas arī ministrijai.

Jau ziņots, ka Valsts policija pēc EM iesnieguma sākusi kriminālprocesu par Sadales tīkla un Rīgas enerģijas rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Kriminālprocess sākts par krāpšanas mēģinājumu lielos apmēros.

Atbilstoši izsniegtajai atļaujai, Rīgas enerģijai līdz šā gada 5.oktobrim bija jāsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Tomēr TV3 raidījums Nekā personīga iepriekš vēstīja, ka raidījuma filmēšanas laikā uzņēmuma Rīgas enerģija teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana. EM lūdza Valsts policiju pārbaudīt iespējamās krāpnieciskās darbības.

Nekā personīga arī atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, Sadales tīkla testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumos nākamajos desmit gados.

Rīgas enerģija jau iepriekš paziņojusi, ka kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamo krāpniecību saistībā ar elektroenerģijas ražošanu obligātajā iepirkumā.

Savukārt Sadales tīklā tika izveidota iekšējā izmeklēšanas komisija, kura tostarp pārbaudīja atbildīgo darbinieku rīcību saistībā ar koģenerācijas staciju darbību. Saistībā ar šo skandālu no Sadales tīkla valdes jau atkāpies valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis un valdes loceklis Rolands Lūsveris.

Top komentāri

Vienotība slēpj nozieguma pēdas
V
Laikā, kad Kampars bija ekonomikas ministrs, nežēlīgā skaitā tika dalītas obligātā iepirkuma komponentes atļaujas. Nezinu, cik daudz naudas viņš, partija Jaunais laiks un vēlāk arī Vienotība par to sagrābās, bet Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem ar to palīdzību katru gadu nozog 300 miljonus euro. Vienotībai tagad jāsaglabā ekonomikas ministra portfelis, lai slēptu savu noziegumu pēdas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas