Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Braže: Starptautiskā situācija ārlietu jomā ir sarežģīta, bet Saeimas frakcijas to apzinās un ir vienotas

Starptautiskā situācija ārpolitikas jomā ir sarežģīta, bet tas, ka visas Saeimas frakcijas to apzinās un ir vienotas, ir būtiskākais, aģentūrai LETA pauda ārlietu ministres amata kandidāte, diplomāte Baiba Braže.

Bražei vakar un šodien bija tikšanās ar visām Saeimas frakcijām, izņemot "Stabilitātei", jo, pēc topošās ārlietu ministres vārdiem, "viņi negribēja". Braže uzsvēra, ka visu pārējo frakciju redzējums par Latvijas drošību, aizsardzību un ārpolitiku ir ļoti vienots.

Bražes vērtējumā frakciju apmeklējumi bija "racionāli", jo lielākoties intereses ir kopīgas - drošība, ārpolitikas jautājumi, ekonomiskā attīstība.

Ārlietu ministres amata kandidātei sarunas bija par trīs tematu blokiem. Braže norādīja, ka tikšanās laikā tika runāts par drošību, kas saistās ne tikai ar militārām spējām, bet arī sabiedrības noturību, ar informatīvo telpu, ar sankciju īstenošanu, kas būtu jādara nacionālā un Eiropas līmenī.

Tāpat sarunās iezīmējās ekonomikas izaugsmes jautājumi. Pēc topošās ministres vārdiem, ja mēs veltām aizsardzībai tik lielu budžeta daļu, tad jābūt arī "atdevei" industrijas, tehnoloģiju inovācijas jomā. Ar Saeimas frakcijām tika pārrunāts, kā veicināt ārējo tirdzniecību un eksportu. Braže atzīmēja, ka tuvojas nākamais Eiropas daudzgadu budžeta plānošanas periods, un ir jāizsver, kādas būs Latvijas prioritātes un kā varam atbalstīt savus uzņēmējus. Tāpat tika pārrunāti diasporas jautājumi.

Braže solīja, ka, ja rīt saņems Saeimas vairākuma atbalstu, tad "praktiski rīkosies".

Kā ziņots, Saeima par diplomātes Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā plāno lemt piektdien.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) pēc vairāku nedēļu politiskajām konsultācijām JV iekšienē ārlietu ministra amatam ir nolēma virzīt diplomāti Braži.

Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Braže ārlietu dienestā ieņēmusi dažādus amatus, tostarp bijusi Latvijas vēstniece vairākās valstīs. Pirms kļūšanas par īpašo uzdevumu vēstnieci 2023.gada vasarā, viņa kopš 2020.gada maija bija NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos.

Braže neoficiāli tika minēta kā ticamākā kandidāte šim amatam jau uzreiz pēc tam, kad par atkāpšanos no amata paziņoja līdzšinējais ministrs Krišjānis Kariņš (JV). Ārlietu ministra amats kļuvis vakants pēc tam, kad to pēc privāto lidojumu skandāla atstāja bijušais premjers Kariņš.

Koalīcijas partijas konceptuāli ir izteikušas atbalstu diplomātes Bražes kandidatūrai ārlietu ministra amatam.

Braže pašlaik ir bezpartejiska, bet "Vienotība" ir uzaicinājusi viņu iestāties partijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas