Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Dombrovska valdības apstiprināšana

Saeima ar 67 deputātu balstīm "par", bet 21 "pret" ceturtdien apstiprināja Valda Dombrovska (JL) izveidoto valdību. Balsojumā neviens no tautas kalpiem neatturējās. Valdību atbalstīja arī seši deputāti no LPP/LC, kā arī Aigars Štokenbergs no Sabiedrības citai politikai. Pret balsoja 21 deputāts no Saskaņas centra un PCTVL.

No LPP/LC nebalsoja Inta Feldmane, jo valdības deklarācijā netiek runāts par sadarbību ar kristīgo baznīcu un Uldis Grava no Jaunā laika (JL).

JL preses sekretāre Ieva Zīberga informēja, ka U.Grava ir balsojis par valdību un ir informējis Saeimas prezidiju, ka notikusi kļūda balsošanas sistēmā.

Premjera kandidāts Valdis Dombrovskis (JL), uzrunājot parlamentāriešus pirms balsojuma par viņa izveidotā Ministru kabineta apstiprināšanu, norādīja, ka no valdības mantoti gan neizdarīti darbi, gan arī vairākas labas iestrādes. Viņš ir pārliecināts, ka jaunās valdības uzdevums būs pieņemt nepopulārus lēmumus un pārliecināt sabiedrību par to nepieciešamību, kā arī sniegt godīgas atbildes par situāciju valstī.

V. Dombrovskis uzsvēra, ka pie Latvijas ekonomikas pārkaršanas vainīga gan koalīcija gan opozīcija un tā ir visas Saeimas atbildība savu vēlētāju priekšā. "Fiskālās stabilizācijas pasākumi starptautiskā aizdevuma ietvaros ir ļoti sāpīgi. Tomēr atšķirībā no citām valstīm, kurām šajos globālās nenoteiktības apstākļos nav skaidrības par papildu finanšu resursu piesaisti, Latvijai šis aizdevums dod iespēju plānot valsts attīstību vairākus gadus uz priekšu," no Saeimas tribīnes teica V. Dombrovskis, piebilstot, ka bažas par valsts faktisko finanšu neatkarību var kliedēt tikai ar aizdevuma līdzekļu koordinētu un prasmīgu izmantošanu, turpinot budžeta izdevumu ierobežošanu.

Kā labu Ivara Godmaņa valdības iestrādni, ko turpinās, viņš minēja uzņēmējdarbības atbalsta programmu. Viņš pauda, ka valsts atbalsts jānodrošina trim blokiem vienlaicīgi - sociālo jautājumu risināšanai garantējot valsts atbalstu maznodrošinātajiem; finanšu krīzes pārvarēšanai, kas prasa atbalstu banku sistēmai; uzņēmējdarbības atbalstam ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai.

Premjera kandidāts informēja, ka būtisks papildinājums valdības komandai būs ekspertu konsultatīvā padome, kuras uzdevums būs palīdzēt valdībai atrast labākos risinājumus ekonomikas atveseļošanai.

"Diemžēl jaunā valdība ir mantojusi arī lielu sabiedrības neuzticību pret valsts varu. Tas būtiski apgrūtina valdības rīcības spēju ekonomiskās krīzes apstākļos. Sabiedrības uzticību var atgūt tikai ar smagu un godīgu darbu," norādīja V. Dombrovskis. Taču viņš ir optimists un redz, ka Latvijas ekonomikai ir iespēja atveseļoties, "taču tam nepieciešams gan pilsoniskās sabiedrības un uzņēmēju, gan visu iedzīvotāju atbalsts, padoms un solidāra iesaistīšanās".

Saskaņas centra deputāts Nils Ušakovs norādīja, ka JL bija iespēja izveidot nacionālā izlīguma valdību, bet izveidoja kārtējo koalīcijas valdību. "Ir lielas šaubas, ka šī valdība būs rīcībspējīga, ka šī valdība būs spējīga iegūt sabiedrības uzticību," izteicās N. Ušakovs. Tāpēc SC nevarēs atbalstīt šo valdību.

LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš paziņoja, ka frakcija balsos “par”, jo jaunā valdība ir atvasinājums no Ivara Godmaņa valdības un jaunajai valdībai jātop ātri valsts stabilitātes dēļ. “Tas, ka šodien atbalstīsim valdību, nenozīmē, ka mēs visu laiku to slavēsim. Mēs būsim konstruktīvā opozīcijā un visos jautājumos, kad mums būs kaut kas ko teikt un pienest, mēs to arī darīsim. Ja šī valdība tiks apstiprināta, tad Ministru prezidents visos svarīgos jautājumos droši varēs rēķināties ar desmit mūsu balsīm, arī gadījumos, ja jūsu partneri līdzīgi kā tas bija mūsu gadījumā, kad varas un atbildības gurdināti vairs nespēs pieņem valstiski atbildīgus lēmumus.”

“Man par lielu prieku valdības ministros netiks modināti zvēri, tagad tas tiek saukts par radoša gara izpausmi. Novēlu kreativitāti un iepriekš izteikto solījumu pildīšanu. Jaunā iekšlietu ministre aicināja atjaunot nāvessodu, tādēļ aicinu valdībā esošās ministres atrast sievišķīgu vīrišķību un ar savu rīcību pierādīt, ka neesat populisti,” sacīja Oskars Kastēns no LPP/LC.

"Pašreiz, kad nav viegli laiki, ir jābūt vienotiem lai atbalstītu pašu svarīgāko - atbalstīt savu ģimeni, savu valsti," valdību atbalstīt aicināja demisionējušās valdības bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC).

"Es novēlu, lai tie, kas ir jūsu komandā, būtu vairāk palīgi nevis iekšējā opozīcija, bet esiet gatavs arī tam," teica Pilsoniskās savienības līdere Sandra Kalniete. Viņa pateicās, ka V.Dombrovskis piekritis uzņemties šo “smago nastu” un novēlēja, lai viņš prastu atšķirt viltvāržus no goda vīriem un sievām, tos, kas mēģinās pārdot lētas idejas, lai tās varētu iztirgot sabiedrībai un gūt savu labumu pat šajā kritiskajā laikā. Viņa izteica pārliecību, ka cilvēki šobrīd jūtas pazemoti par savu valsti un ir gatavi pieciest grūtības, taču vēlas to visu pieciest kopā, jo “zinām, ka Latvijas sabiedrība ir sadalīta, tajos, kam ir un tajos, kam nav”.

Šodien ir svētku diena, jo jaunas valdības apstiprināšana saistās ar cerību, ka kaut kas būs labāk, teica Sabiedrība citai politikai līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs. Taču jāatceras arī tas, ka rīt sāksies parasta darba diena, viņš turpināja. “Novēlu Jaunajam laikam neaizmirst, ka svarīgāki par kompromisiem ir principi.” Īpaši tas neesot jāaizmirst brīdī, kad būs jāpieņem lēmumi par negodīgām, nekompetentām vai pat zaglīgām amatpersonām, lai tajā brīdī neupurētu principus koalīcijas stabilitātes vārdā.

Tautas partijas (TP) deputāts Dzintars Ābiķis aicināja atmest ideju par Saeimas ārkārtas vēlēšanām, par kurām iestājās TP, kā arī izvairīties no populisma un tā vietā būt vienotiem.

Pēdējā gada laikā publiskajā telpā sētas tikai bailes, nedrošība un stress, un, ja tas nebūtu darīts, Latvija nebūtu nonākusi tik dziļā krīzē, debatēs norādīja TB/LNNK deputāts Pēteris Tabūns. "Ko mēs sējām pēdējā gada laikā, jo īpaši pusgada laikā, - tās bija bailes, nedrošība, stress un nekas vairāk. Un mēs nopļāvām krīzi.. Ja nebūtu sētas bailes ne jau politiķu, bet tautas vidū, mēs nebūtu nonākuši tik drausmīgā krīzē," par Tabūna teikto vēsta BNS. 

V. Dombrovska valdībā ir pieci ministri bez iepriekšējas pieredzes ministra amatā - aizsardzības ministrs Imants Lieģis (nav partijā, deleģē PS), ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kultūras ministrs Ints Dālderis (uzrakstījis iesniegumu par stāšanos Tautas partijā), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (nav partijā, deleģē ZZS) ir bez iepriekšējās valdības darba pieredzes. Finanšu ministrs Einars Repše (JL) un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kā arī premjers V.Dombrovskis agrāk jau strādājuši valdībā.

No I.Godmaņa (LPP/LC) valdības ministriem darbu jaunajā Ministru kabinetā turpinās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), kā arī vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš vienīgais bez pārtraukuma būs valdībā kopš 2002.gada novembra. Līdzšinējais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) tagad ieņem satiksmes ministra amatu, bet iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) — uz tieslietu ministra posteni.

(papildināta ar 3.rindkopu - par Ulda Gravas balsojumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI UN SKATIES VĒL

LPP/LC maina lēmumu un balsos par Dombrovska valdību

FOTO: Godmanis uz atvadām iesit naglu karoga kātā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas