Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FOTO: Ģenerālprokuroram nominē Kalnmeieru; viņam nav pielaides valsts noslēpumam

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs šodien nosauca ģenerālprokurora amata kandidātu. Augstajam amatam negaidīti izvirzīts virsprokurors Ēriks Kalnmeiers.

I.Bičkovičs teica, ka viņam ir pieredze, zināšanas un kompetence un pauda, ka Saeimai nebūtu pamata noraidīt šo viņa jau otrreiz virzīto kandidātu ģenerālprokurora amatam. I.Bičkovičs noliedza, ka Ē.Kalnmeiera kandidatūru būtu saskaņojis ar lielākajām Saeimā pārstāvētajām partijām. AT priekšsēdis nevarēja izskaidrot, kāpēc informāciju par to, kas Ē.Kalnmeiers tiks nominēts jau no rīta izskanēja Saeimas kuluāros un kāpēc par Ē.Kalnmeieru jau runāja atsevišķi opozīcijas deputāti. Tāpat I.Bičkovičs noraidīja, ka viņa virzītais kandidāts kaut kādā veidā būtu saskaņots ar Ventpils mēru Aivaru Lembergu. Viņam neesot zināms, kāpēc laikraksta Diena publikācijā jau maija sākumā, kad Saeima noraidīja Jāni Maizīti, tieši Ē.Kalnmeiers tika minēts kā potenciālais ģenerālprokurora amata kandidāts pret kuru iebildumi nebūtu A.Lembergam.

I.Bičkovičs nekonkretizēja laiku, kad Saeimai vajadzētu balsot par Ē.Kalnmeieru. Viņš savu uzdevumu, nominēt kandidātu, esot izpildījis. Tas, kad Saeima par to lems, esot parlamenta kompetencē. Saeima nediktē manu dienas kārtību, es nediktēju Saeimas, sacīja AT priekšsēdis.

Stāstot par E.Kalmeiera kvalitātēm, I.Bičkovičs nepieminēja, ka Ē.Kalnmeieram šobrīd nav pielaides valsts noslēpumam. Likums paredz, ka par ģenerālprokuroru var strādāt persona, kurai ir augstākās kategorijas pielaide valsts noslēpumam. Tas nozīmē, ka faktiski pirms Saeima lemj par Ē.Kalnmeiera apstiprināšanu amatā, viņam vajadzēs saņemt Satversmes Aizsardzības biroja izsniegtu pielaidi.

Ē.Kalnmeiers neslēpa, ka viņš nav parakstījis prokuroru atbalsta vēstuli J.Maizītim, kas tika nosūtīta valsts prezidentam. Viņa ieskatā šādas vēstules parakstīšana ir bijusi politiska darbība, kas neesot savienojama ar prokurora darbu. “Man šī reaģēšanas forma tajā brīdī nebija pieņemama.” Viņš pieļāva, ka J.Maizīša pārvēlēšana bijusi pārāk politizēta.

Ē.Kalnmeiers pats atzina, ka I.Bičkovičs viņu uzrunājis jau maija sākumā. Lēmumu viņš pieņēmis ilgās pārdomās, konsultējoties ar ģimeni. Ē.Kalnmeiera tonis, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, nereti bija uzbrūkošs, it kā aizsargājot savas pozīcijas. Tā, piemēram, Ē,Kalnmeiers aizsvilās jautāts, vai viņam ir kāda saistība ar A.Lembergu vai citiem politiķiem. Ģenerālprokurora kandidāts teica, ka A.Lemberga kungu nepazīstot un esot saticis tikai vienu reizi prokuratūrā uz kāpnēm. A.Lembergu viņš neesot pat pasveicinājis, jo abi neesot pazīstami. Arī Ē.Kalmeiers līdzīgi kā I.Bičkovičs bija neizpratnē, kāpēc jau vairāk nekā pirms mēneša viņš ticis minēts kā Ventspils mēram tīkams kandidāts. Ja žurnālistu rīcībā esot kādi fakti, tad varot viņam to paskaidrot.

Lai arī tieša saikne ar A.Lembergu jaunajam kandidātam nav, Ē.Kalnmeiers vairāk nekā sešus gadus līdz 2000.gadam strādāja advokāta Guntara Antoma birojā, savukārt G.Antoms ir bijis saistīts ar A.Lemberga aizstāvību. Tāpat G.Antoms ir cieši saistīts ar Igoru Ivanovu, bijušo Arēna Rīga līdzīpašnieku. Ē.Kalnmeiers noliedza, ka jebkad ar G.Antomu būtu pārrunājis A.Lemberga vai I.Ivanova lietas. Viņš gan atzina, ka ar G.Antomu ir labi draugi, viņš esot bijis vedējtēvs advokāta kāzās un vēl maijā G.Antoms pie viņa viesojies vārda dienas svinībās.

Ģenerālprokurora amata kandidāts plašāk par prokuratūras nākotnes vīziju pagaidām neizteicās. Viņš gan uzsvēra, ka viņaprāt nav pamata kādām kardinālām izmaiņām. Prokuratūra esot kā “liels tankkuģis” un būtiski grozījumi prokuratūras darbībā šobrīd neesot pamatoti. Tiesa, viņš gan pieļāva, ka nāktos diskutēt par prokuroru darba kvalitāti un tāpat par to, vai prokuratūrai ir jānodarbojas ar izmeklēšanas funkciju. Kopumā prokuratūrā, pēc viņa teiktā, viņš nostrādājis vairāk kā 25 gadus.

Šobrīd Ē. Kalnmeiers vada Krimināltiesiskā departamenta Uzraudzības nodaļu. Viņa darba pienākumos neietilpst noziegumu izmeklēšana, bet gan apsūdzības uzturēšana lietās, kuras nonāk līdz Augstākajai tiesai. “Tie ir ļoti dažādi noziegumi, kurus lielākoties vieno faktors, ka tie ir smagi,” norādīja Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks. Ņemot vērā to, ka Augstākā tiesa lielākoties skata lietas kasācijas instancē jeb izvērtējot iepriekšējo instanču spriedumu procesuālo pareizību, šobrīd Ē. Kalnmeiers vairāk strādā ar kriminālprocesuāliem jautājumiem, lai arī savas karjeras laikā ir bijis atzīts par profesionālu izmeklētāju.

Ē.Kalnmeieram neesot parādu un kredītus viņš nav ņēmis. Ģimenei ir māja Jūrmalā “ne prestižajā rajonā”, kuru no sava tēva mantojusi viņa sieva. Ē.Kalmeiers ir dzimis Ugālē. Brīvajā laikā viņš nodarbojas ar medībām un ir medību kluba “Ugālnieks – 1” biedrs. Ē.Kalnmeiers teica, ka tas neesot tas pats medību klubs, kurā ir Ventspils mērs. A.Lembergam, kurš ir kaislīgs mednieks Ugāles teritorijā pieder medību namiņš.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas