Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Grozījumi strauji pacels zemākās pensijas, bet var satricināt sistēmu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Statistiķis
S
Uzticību patreizējai pensiju sistēmai jau tagad grauj inflācija. Ja tā turpināsies, līdz pensijas vecuma sasniegšanai visa manā pensijas kontā uzkrātā nauda būs pārvērtusies bezvērtīgu papīru čupiņā. Runas par to, ka referendums sagraus esošo pensiju sistēmu un tautas ticību tai šoreiz ir tikai demagoģisks paņēmiens piesaistīt uzmanību nelielai problēmai lai maskētu lielu.
ļura
ļ
Toreiz,kad Repsis rāvās pie varas tad arī staigāja pa pensionāru dzīvokļiem.Solīja paradīzi.SAgrābās naudu.Dabūja sev paradīzi ar jaunu čūskiņu,tagad vairs par vecām brūtēm un sievām pat neatminas.Skatieties pensionāri,ka pa jūsu salīkušām mugurām pie siles nepiezogas jaunas bada cūkas ar Kalnieti priekšgalā.
Lienei
L
Pensiju nonivelēšana notiek jau tagad! ES,piemēram,ar savu pensiju drīz būšu jau apdzinis savu draugu,kuram ir daudz lielaks darba stāžs!
Ņemiet vērā!
Ņ
Pašreizējo salāpīto pensiju sistēmu,aizejot pensijā,pilnībā sagraus pašreizējie daudzās padomēs un valdēs sēdošie,2000 latu piemaksas pēc vadības ligumiem saņemošie! Tie vairs nebūs tikai 67(pēc VSAA 2007.gada novembra datiem)pensionāri,kas saņem pensijas virs 1000 latiem,bet daudz,daudz vairāk! Ņemiet to vērā!
Liene
L
Es strādāju un maksāju visus nodokļus, mana kaimiņiene arī strādā, bet nemaksā neko. Šobrīd mana alga ir mazāka par manu kaimiņieni, jo nopelnam apmēram vienādi. Patreiz viņa var atļauties daudz vairāk, jo neko nemaksā. Kāpēc pensijas vecumā mums vajadzētu saņemt vienādas pensijas. Šāds stāvoklis nostādīs mani nevienlidzīgā stāvoklī. Vai tas būtu pareizi?
Saule
S
Man jau pieriebās tas referendums! Braukšu uz Igauniju lētās šmotkas iepirkt, jo tas, kas tagad te darās, nav paciešams! Ir taisnība tiem, kas grib lielākas pensijas, un taisnība ir tiem, kas negrib maksāt lielu penisju slaistiem! Un patiesībā es arī negribu maksāt! Un tāpēc es nebalsošu vispār! Man žēl, ka cilvēki visā vaino valsti nevis sevi. Nu nevar valsts piespiest strādāt! Vai mēs gribam kā padomju laikos - visiem vienādas pensijas, algu izmaksās zeķbiksēs un ziepēs. Varēsim zeķbiksi ieziepēt, pārmest par koku un nokārties!
bezatbildība
b
Vajag palielināt minimālās pensijas, nevis, kā līdz šim, bezatbildīgi - uz pensiju budžeta rēķina palielināt algas mediķiem, skolotājiem un policistiem.
Aita
A
Lasot komentaarus sapratu vienu ka uz referendumu nav jaaiet,labi tad vismaz atljaushos naakoshajaas veeleeshanaas balsot par kaadu no krievu partijaam,kaut vai par pctv,lai muusu latvieshu ruugumpodi seezh kopaa ar savu ELITI.
ihaha
i
Pensiju sisteema ir netaisna ne tikai pret esoshajiem pensionaariem, bet arii pret tiem, kas tikai kaadreiz varbuut buus pensionaari: par pensijas pamata gadiem, nez kaapeec izveeleeti dazhi gadi devinhdesmitajos gados, kad izgliitoti cilveeki,- skolotaaji, zinaatnieki, aarsti, kultuuras darbinieki sanheema nozheelojamus grashus un dziivoja zem nabadziibas liimenha. Tagad shii nozheelojamaa alga tiek ieskaitiita kaa pensijas pamats un paareejos gados var klaat piepelniit gauzhi maz, - lhoti labi izdomaats veids, kaa kaarteejo reizi apkaast tautu. Jo kaa gan citaadi maza, nabadziiga valsts septinhpadsmit gados vareetu lepoties ar vairaakiem simtiem miljonaaru! Arii pensiju otrais liimenis, kuraa valsts aghiteeja iestaaties, cik dzirdams, nesot tikai zaudeejumus: veel viens izcils tautas slaukshanas veids!
iebilde
i
Tieši otrādi. Tavi vecāki pēc notikušā referenduma būtu vinnētāji, jo pēc grozījumu pieņemšanas Tavu vecāku pensija desmir latu vietā atšķirtos par 67 Ls. Jo viņiem tiktu piemērots visaugstākais koeficients -4,5, kas sareizināts ar 45Ls. Toties kaimiņienei, ja viņa strādājusi no 10 līdz divdesmit gadiem, šis koeficients būs tikai 3.
Īriju Latvijā!
Ī
Pensiju sistēmu,vēlēšanu sistēmu,nodokļu sistēmu ir jāmaina! Lai atgrieztu mājās Īrijas latviešus,ieviesīsim Īrijas likumdošanu Latvijā. Sāksim ar Īrijas pensiju likumu,kas tiek uzskatīts par progresīvāko pasaulē! Vai ir kādam iebildumi pret bērnu pabalstiem simtos latu kā Īrijā? Pret bezmaksas veselības aprūpi? Pret bezmaksas augstāko izglītību? Pret bezmaksas autobusiem un vilcieniem visiem pensionāriem? Pret 13.pensiju?
zvirbulēns
z
Nē, vecīt, ja drīkst Tevi tā draudzīgi uzrunat, nē! Mūsu dalījumi ir identiski :))) P.S. Tu, savas domas izsaki kulturāli, precīzi, bet es esmu huļigāns, kas mīl tiem "taisnajiem" sist pa deguniem, bez īpašiem paskaidrojumiem.Ko tu atvertajai mutei, kas grib un māk tik izķīksteto, izdiedelēto, nozagto citiem rīt, ieskaidrosi :)))
Givi>>Iebilde
G
Mani vecāki nostrādāja attiecīgi 46 un 44 gadus smagajos darba apstākļos, pensionējas pirms 1996.gada. Viņu kaiminiene vispaar nekur nestrādāja un šobrid pensiju starpība viņiem mazāk par 10 laatiem. Ar jauniem grozījumiem starpības nebūs vispar.
pmlks
p
Ja godīgi, tad manuprāt tā ir pilnīga fikcija un propoganda! :) Neviena vara nekad nav rūpējusies par cilvēktiesībām, tās ir bijis tikai retorikas paņēmiens kārtējo mērķu sasniegšanai. Tagad daudz runā par iedzimtajām cilvēktiesībām un dažs labs pamuļķis pie tām jau sāk pieskaitīt pat tiesības novietot savu Bentlij da jebkur, kur vien ienāk prātā un draud sūdzēties ES tiesā, ja viņam to neļauj! :)) Vienīgās patiesās tiesības, ko mums garantē māte daba ir tiesības piedzimt, ja esam ieņemti (te es ar katoļiem vienisprātis), elpot un meklēt iztikas avotus (strādāt tik ilgi kamēr vien elpo), ja esam piedzimuši, iemīlēties un piedāvāt (uzsvars uz piedāvāt un nekādā gadījumā radīt) kādam pretējā dzimuma pārstāvim radīt pēcnācējus, un beigu beigās nomirt! Viss pārējais ir labvēlīgu apstākļu sagadīšanās un pašu neatlaidīgu pūliņu visas dzīves garumā rezultāts. No šīm pozīcijām IR PILNĪGI ATBALSTĀMA pensionāru cīņa par lielāku pensiju, jo tā viņi realizē savas tiesības meklēt iztikas avotus. Viss pārējais ir tukša tiršana!
pmlks
p
man ir ļoti pieņemama ideja par bezbērnu nodokli un par esošo atvieglojumu sistēmas vientuļajiem atcelšanu. Katram galu galā jāsaņem atbilstoši tam cik ir ieguldījis. Tā ir universāla paradigma. Tu kļūdies domādams, ka Soross pret to iebilst! Nē! Tas vecis ir īsts kapitālists un gudrs "do neļzja"! Visu cieņu. Problēma tajā, ka tādai kārtībai visvairāk pretojas kādas minoritātes (ne jau nacionālas) pārstāvji un to lobijs. Tie zēni ir pieraduši dzīvot sev neko neliedzot, brīva laika šiem pietiek (nav taču ar sīkajiem jākrāmējas), ir interesanti sarunu biedri, smalkām manierēm utt, utm. - nu vispār visādi forši cilvēki. Taču reti kurš no viņiem ar savu darbošanos spēj sabiedrībai dot tik lielu pievienoto vērtību kā viena vienkāršu ļaužu ģimene, kuri, lai arī ne pārāk izglītoti būdami un vienkāršus darbus visu mūžu daroši ir izskolojuši un uzaudzinājuši nu kaut vai vai vienu (labāk būtu ja 3) pilnvērtīgu sabiedrības locekli! Šie zēni ir lieliski konjunktūristi pie visām varām - gan pie komuņagām, gan tagad. Sorosa naudai viņi piesmērējušies tāpat kā ES fondiem un Latvijas valsts budžetam. Par sevi šie vienmēr parūpēsies un ja paši nespēs, tad pirmie pieprasīs, lai citi par viņiem rūpējas! P.S. Manuprāt tu pārlieku šķiro cilvēkus sorosistos un pārējos! Es cilvēkus šķiroju godīgajos (subjektīvi protams) un negodīgajos un starp manu un tavu dalījumu nepastāv nekādas atbilstības - tie ir pilnīgi dažādi iedalījumi ;)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vai grozījumi ir pareizi?


Ingus Alliks, LM eksperts pensiju jautājumos

Ja referendumam nodotie pensiju likuma grozījumi stāsies spēkā, minimālā pensija būs no 135 latiem līdz 202,50 latiem, kas ir vairāk nekā pašlaik (no 49,50 līdz 76,5 latiem). Valsts finansiāli nākamā gada budžetā to var atļauties, bet tas nav pareizākais veids, kā uzlabot šo pensionāru dzīvi. Cilvēkiem būs pamatots jautājums — cilvēks, kurš būs jaunajā sistēmā nopelnījis 202,50 latu pensiju, būs pretnostatīts cilvēkam, kurš šādu pensiju saņems kā minimālo. Tas nenozīmē, ka nav jādomā par tiem, kam ir mazas pensijas. Nav arī strīda par to, vai pensijas ir lielas vai mazas, bet gan par to, ka ar šiem grozījumiem iejaucas.

Gatis Kokins, Sabiedrība citai politikai

Grozījumi ir ļoti vienkārši. Vienīgais, kas nepieciešams, ir 87 miljoni latu budžetā, un viss var notikt. Cilvēku loks, uz kuriem referendums attiecas, ir ļoti plašs. Ar piemaksām vien tādu rezultātu nevarētu sasniegt — piemaksas cilvēkam ar 10 līdz 20 gadu stāžu dod klāt sešus latus, referendums 86 latus. (..) Ir nepatiesi apgalvot, ka grozījumi nolīdzinās pensijas. Tie paaugstinās pensijas tiem, kuriem ir vismazāk, bet valdības līdz šim veiktie pasākumi uzlabo to pensionāru dzīvi, kuriem jau ir lielākas pensijas. Apgalvojumi, ka nepietiks pārējo sociālo grupu problēmu atrisināšanai, ir spekulatīvi. (..).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas