Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Koalīcija vienojas par Straujumu premjeres amatā un vairākiem ministru posteņiem

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) atbalsta Vienotības piedāvāto premjera amata kandidatūras - pašreizējās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas - virzīšanu šajā amatā, pirmdien nolemts koalīcijas veidošanas sarunās.

Vienotība jaunajā valdībā pretendē uz premjera, finanšu ministra un ārlietu ministra amatiem. Iespējams, Vienotība uzņemsies arī veselības ministra amatu. ZZS pārziņā būtu Zemkopības ministrijas, Labklājības ministrijas un Aizsardzības ministrijas vadība, pavēstīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Pašlaik nav skaidrs, kura pārziņā būtu Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Ekonomikas ministrijas vadība. Tāpat nav zināms, kas uzņemsies izglītības un zinātnes ministra amatu.

Savukārt NA pārstāvis Raivis Dzintars atturējās nosaukt jebkuras jomas, uz ko NA varētu pretendēt. Viņš uzsvēra, ka "turpinās diskusijas gan par koalīcijas sastāvu, gan par atbildības sfērām. Mums ir vienprātība, ka uzticamies Laimdotai Straujumai kā valdības vadītājai un esam pārliecināti, ka nonāksim līdz vajadzīgajam risinājumam," teica Dzintars. Iepriekš jau izskanējis, ka NA vēlas saglabāt kultūras ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra portfeļus.

Vienlaikus frakcijas plāno tikties arī ar citiem Saeimā ievēlētajiem spēkiem. Nacionālā apvienība vēlas tikties ar Latvijas Reģionu apvienības vadību, bet Zaļo un zemnieku savienība - ar No sirds Latvijai (NSL) ievēlētajiem. Brigmanis gan norādīja, ka tas nenozīmējot sadarbības meklējumus ar NSL. "Viņi ir ievēlēti Saeimā, kāpēc gan ar viņiem neaprunāties par kopējo darbu parlamentā? Kāda problēma?"

ZZS atbalsta koalīciju esošajā sastāvā, bet Nacionālā apvienība uzskata, ka vajadzīgs runāt par Latvijas Reģionu alianses piesaistīšanu koalīcijā, pauda partiju pārstāvji.

Savukārt Vienotība uzskata, ka darbs jāturpina esošajai trīs partiju koalīcijai, jo nākamā gada budžeta izstrādē un citos sarežģītos un specifiskos uzdevumos pašlaik nevar iesaistīt jaunievēlētos politiķus, kuriem nav nekāda parlamentārā pieredze, skaidroja Straujuma. Taču Vienotība vēl lemšot, kad tikties ar citu ievēlēto partiju frakciju pārstāvjiem, tostarp Saskaņu.

Līdz šim neesot notikušas sarunas par nākamo Saeimas priekšsēdētāju un citiem locekļiem Saeimas prezidijā. Brigmanis skaidroja, ka šis jautājums ir apstājies, kamēr notiek sarunas ar citiem politiskajiem spēkiem.

Taujāta par kritērijiem nākamās valdības ministru izvēlē, Straujuma pauda, ka tiem būtu jābūt Saeimā ievēlētiem politiķiem, taču galvenais kritērijs būs ministru profesionalitāte un viņa lūgs neizvirzīt ministru amatu kandidātus, kuri nepārzina šo jomu. Svarīgs kritērijs būs arī pielaide valsts noslēpumam. Viņa lūgs Valsts prezidentu prasīt no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) informāciju par pielaides iegūšanu darbam ar valsts noslēpumu.

Koalīcijas veidošanas sarunas turpināsies līdz nākamajai pirmdienai. Nākamnedēļ Valsts prezidents Andris Bērziņš gatavojas pārrunām ar katru no Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. 

Jau vēstīts, ka 12.Saeimas vēlēšanās Saskaņa ieguva 24 deputātu vietas, Vienotība - 23, ZZS - 21, NA - 17. Savukārt Latvijas Reģionu apvienībai ir astoņas vietas, bet NSL - septiņas. Līdz ar to esošajai koalīcijai - Vienotība ar ZZS un NA ir 61 balss - stabils vairākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas