Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mediķi: pusaudzim iedzimtas kaites; sniegs priekšlikumus svētku rīkotājiem

Slimnīcā pēc svētdienas X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koncerta Daugavas stadionā nokļuvušajam pusaudzim konstatētas iedzimtas veselības problēmas, un karstums bija viens no provocējošajiem faktoriem, kas izraisīja sirdsdarbības problēmas.Otrdien Bogdans no Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas Reanimācijas nodaļas pārvests uz Terapijas nodaļu.

Puisim būs nepieciešams veikt vēl papildu izmeklējumus, tomēr kopumā viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils un jau nedēļas beigās viņš varētu doties mājās, vēsta LETA, atsaucoties uz slimnīcas pārstāvi Ingunu Potetinovu.Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) komunikāciju nodaļas vadītāja Ilze Bukša _Diena.lv_ noliedza iepriekš izskanējušo informāciju, ka Bogdanam apstājusies sirds un ka pielietots elektrošoks. Par to, ka jaunieša sirds apstājusies divas reizes, LNT raidījumā _Degpunktā _teica viņa māte, kurai to savukārt bija teicis kāds cits."Šis gadījums notika jau otrā koncerta laikā svētdien pēc plkst.16. Meitenes bija ienākušas mediķu teltī paprasīt ledu, dežurējošā ārste iznāca līdzi viņām no telts un ieraudzīja sēdošu zēnu. Viņš pats pēc palīdzības nevērsās, bet ārste novērtēja situāciju, piegāja zēnam klāt un pajautāja, vai nepieciešama palīdzība, kā arī palīdzēja ieiet mediķu teltī. Novērtējot veselības stāvokli, tika lemts par zēna nogādāšanu slimnīcā, un pa ceļam tika veikta mākslīgā elpināšana, kā arī monitorēta sirds darbība, ko veic ar to pašu aparātu, ar ko veic elektrošoku, taču tas netika izmantots," stāstīja I.Bukša.Tāpat I.Bukša precizē zēna vecumu – viņš ir 16 gadus, nevis 14 gadus vecs, kā izskanējis iepriekš.

Viņa norādīja, ka šis ir vienīgais tik nopietnais gadījums svētku laikā.

NMPD apņēmies sagatavot un iesniegt svētku rīkotājiem rekomendācijas, kas jāņem vērā, organizējot nākamos svētkus. Piemēram, tiks ieteikts ne vien deju svētkos, bet arī sporta pasākumos un citos gadījumos, kad bērni bez vecākiem ir projām no mājām vairākas dienas, grupas vadītāju nodrošināt ar informāciju par bērnu veselības stāvokli, iespējamām saslimšanām vai hroniskām slimībām.

Komentējot datus, ka svētdien deju svētkos palīdzība sniegta 784 bērniem, I.Bukša izteicās, ka šī informācija nav precīza, jo palīdzība sniegta ne vien bērniem, bet arī skatītājiem. "Lielākā daļa šo gadījumu ir masu pasākumiem tipiskias likstas – nobrāzumi, tulznas, nepieciešamība atvēsināties un asinsspiediena mērīšana," atzina I.Bukša.

Jāpiebilst, ka Deju svētku darba grupas vadītāja Ilze Mažāne iepriekš informēja, ka pēc pirmā koncerta  bija vismaz stundu gara diskusija ar operatīvo dienestu pārstāvjiem, ko darīt. Operatīvie dienesti lēmuši, ka nebūtu lietderīgi koncertu pārcelt, jo bērni bija savās mītnes vietās, skolās, un 50 minūšu laikā viņus apziņot nevarētu – visi tāpat sabrauktu uz Daugavas stadionu un divas stundas nīktu, turklāt sešos vakarā gaisa temperatūra joprojām bija virs 30 grādiem. Pārcelt koncertu bijis nereāli, atcelt nozīmētu atņemt bērniem nozīmīgus svētkus.

Viņa gan arī atzina, ka šādai situācijai rīkotāji nebija gatavi.

Bogdana māte otrdien Degpunktam teica, ka viņa jau ir vērsusies policijā ar iesniegumu par svētku rīkotāju bezatbildību. Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins trešdien intervijā Latvijas Radio teica, ka policija konkrēto gadījumu, kā arī kopumā situāciju izvērtēs, ja saņems iesniegumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: pusaudzis deju svētku laikā nonāk reanimācijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas