Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

MK atbalsta pretkorupcijas pasākumu ieviešanu valsts un pašvaldību institūcijās

Valdība otrdien Ministru kabineta sēdē atbalstīja koncepciju par korupcijas risku samazināšanu valsts pārvaldes iestādēs un pašvaldībās, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piedāvātos risinājumus, portālu Diena.lv informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Paredzēts, ka institūcijās tiks izveidota pretkorupcijas kontroles vide un obligātie korupcijas risku novēršanas pasākumi nodrošinās vienveidīgu praksi korupcijas novēršanā visās valsts un pašvaldību institūcijās.

Ministru kabineta atbalstītais risinājuma variants paredz izstrādāt tiesisko regulējumu, kā identificēt korupcijas riskiem pakļautos amatos strādājošo amatpersonu loku, kā arī izvērtēt iespēju samērīgi palielināt tām atalgojumu, ja tas ir kritiski zems un nepietiekošs mājsaimniecības pamatvajadzību nodrošināšanā.

Paredzēts arī izstrādāt tiesību aktu par iekšējās kontroles prasībām korupcijas novēršanas jomā, lai novērstu visus koncepcijā identificētos neefektīvas institūciju organizatoriskās pārvaldes un iekšējās kontroles trūkumus, kā arī metodiku par korupcijas riskiem pakļautos amatos strādājošo personu iekļaušanu riska grupā.

Koncepcijā plānots par darba vērtēšanas kritērijiem noteikt ne tikai kompetenci, bet arī tiesiskuma, godprātības un ētikas jautājumus.

Tāpat koncepcija paredz informācijas publiskošanu par visām vakancēm visās valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī izstrādāt un ieviest atklātu personāla atlases procedūru pēc vienotiem kandidātu izvērtēšanas un darbā pieņemšanas principiem.

Plānots pašvaldībās stiprināt izpilddirektoru atbildību par iekšējās kontroles sistēmas izveidi un tās īstenošanu pašvaldības administrācijā.

Kopumā KNAB vadītās darba grupas izstrādātajā koncepcijā ir piedāvāti trīs risinājuma varianti un veicamie pasākumi korupcijas risku mazināšanai valsts pārvaldes iestādēs un pašvaldībās.

A.Vitenburgs skaidroja, ka pirmais risinājuma variants vērsts uz iekšējās un ārējās kontroles stiprināšanu ar mērķi izslēgt iespēju veikt koruptīvas darbības, t.sk. uz institūciju vadītāju atbildības palielināšanu. Otrā varianta mērķis ir radīt priekšnoteikumus, lai nodrošinātu godprātīgu un kompetentu darbinieku sastāvu ar augstu paškontroles līmeni, mazinot vai pārtraucot kontroles veikšanu. Trešais variants paredz institūcijām īstenot optimālu korupcijas kontroles pasākumu kopumu, bet attiecībā uz pārējiem izvēlēties, kurš korupcijas kontroles pasākumu virziens tām būs prioritārs, ņemot vērā darba specifiku, personāla apsvērumus un līdzšinējo pieredzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas