Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

NA rosina noteikt prasību valsts un pašvaldību uzņēmumiem noteiktu apgrozījuma procentu novirzīt zinātnei

Komplicētās un jau gadiem ieilgušās situācijas risināšanai zinātnes un inovāciju finansēšanā varētu iesaistīt valsts un pašvaldību uzņēmumus, nosakot tiem par obligātu prasību noteiktu procentu no apgrozījuma novirzīt pētniecībai, ar šādu nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK frakcijas priekšlikumu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē nāca klajā deputāte Vineta Poriņa.

Viņa minēja, ka attīstīto valstu prakse ir tāda, ka 3% no apgrozījuma tiek novirzīti pētniecībai. Viņa akcentēja, ka šāda prasība būtu jānosaka valsts un pašvaldību uzņēmumiem par obligātu.

Viņa piedāvāja komisijai padomāt par šādu priekšlikumu līdz nākamajai komisijas sēdei, tālāk piedāvājot uzdot Izglītības un zinātnes ministrijai izstrādāt detalizētāku plānu.

Komisijas vadītāja Ina Druviete (V) sacīja, ka šis ir valdības jautājums, jo tajā ir iesaistītas visas ministrijas un arī pašvaldības. Viņa norādīja, ka konceptuāli šāda ideja varētu būt atbalstāma, bet pie tās reālā izpildījuma ļoti daudz jāstrādā un nepieciešamas plašas diskusijas. Līdz ar to komisijas, visticamāk, drīzumā par to nelems.

Jau ziņots, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija kopīgi ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) izstrādās un nosūtīs valdībai un Saeimai vēstuli par papildu finansējuma pieprasījumu zinātnei.

Šā gada valsts budžetā zinātnei ir ieplānoti 17,417 miljoni latu, kas ir mazāk par 0,12% no plānotā IKP apjoma. Komisijas vadītāja nosūtītajā vēstulē izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim rosina papildus nodrošināt finansējumu zinātnes attīstībai 6 251 837,60 latu apmērā.

Tāpat vēstīts, ka LIZDA uzskata, ka valsts atvēlētais kritiski nepietiekamais finansējums zinātnei nopietni apdraud nozares cilvēkresursu saglabāšanu.

LIZDA uzsver, ka patlaban no IZM piešķirtā zinātnes bāzes finansējuma daudzos zinātniskajos institūtos zinātnieku darba samaksa ir vien 60-100 lati mēnesī. Līdzšinējais krīzes gadu finansējuma samazinājums zinātnē ir bijis 62% apmērā, bet 2013.gadā valsts atvēlētais zinātnes bāzes finansējums aizvien ir 21% apmērā no nepieciešamajiem vismaz 36 miljoniem latu. Zinātniskās darbības likuma 33.pants paredzot ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15% no IKP. Savukārt zinātnes grantu finansējumam kopā valsts paredzējusi 3 miljonus latu, bet nepieciešami ir vēl 15 miljoni latu.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāts arī nolēma aicināt IZM šā gada valsts budžeta grozījumu projektā iekļaut 15 miljonus Latvijas zinātnes finansiālās situācijas uzlabošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas