Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Nacionāļi veido jaunas komandas

Tiem, kuri atceras vienu no Liepājas radošo cilvēku pulcēšanās vietām – kafejnīcu Kursas putni –, varētu rasties interese arī par Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) piedāvājumu nākamajās pašvaldību vēlēšanās Liepājā. Kursas putnu saimnieka Artūra Butāna bizness joprojām ir saistīts ar sabiedrisko ēdināšanu, taču viņa jaunais izaicinājums ir izveidot spēcīgu komandu startam pašvaldību vēlēšanās un iegūt vismaz trīs vietas Liepājas domē, kur tagad Nacionālā apvienība nav pārstāvēta. Šī nebūs vienīgā pašvaldība, kur NA plāno piedāvāt kaut ko jaunu. 

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK nekad nav iesaistījusies sacensībā par ietekmi pašvaldībās, bet pakāpeniski ar katru sasaukumu to tomēr nedaudz palielinājusi. Partijas pastāvēšanai nav tik izšķirīgs rezultāts vietējās vēlēšanās, jo NA vēlētājs savu izvēli nesaista ar partijas sarūpēto finansiālo ieguldījumu pašvaldību attīstībā, bet gan ar tās ideoloģiju. Tieši ar nacionāli konservatīvajām vērtībām savu politisko izšķiršanos par labu NA pamatoja arī Talsu novada deputāte Sandra Pētersone, kura domē ievēlēta no jau likvidētās Reformu partijas. Viņas piesliešanās NA nozīmē, ka arī Talsu novadā partijai būs atjaunota komanda. Neoficiāli zināms, ka Talsos partijas vadība ir noskatījusi arī vienu no iespējamajiem kandidātiem Rīgas mēra amatam, par ko vēl galīgais lēmums nav pieņemts. 

Ar 151 deputātu Nacionālā apvienība ir pārstāvēta 51 pašvaldībā, ieskaitot Rīgas domi. Tai ir tik maz vietējo līderu, ka viņus nav grūti nosaukt, – Bauskas novada priekšsēdis Raitis Ābelnieks, Engures novada vadītājs Gundars Važa, Saulkrastu novada mērs Ervīns Grāvītis, Kocēnu novada priekšsēdis Jānis Olmanis, Priekules novada vadītāja Vija Jablonska, kā arī Smiltenes novada priekšsēdis Gints Kukainis. Viņam savu vietu pēc ievēlēšanas Saeimā atdeva Ainārs Mežulis no Zaļo un Zemnieku savienības. Ir iespaids, ka liela loma ne vien partijā, bet arī pašvaldībā ir Ogres novada priekšsēža vietniekam, NA valdes loceklim Egilam Helmanim. Politiķis pašlaik atrodas ārpus valsts, bet iepriekš viņš Dienai apgalvoja, ka nebūt neesot faktiskais pašvaldības vadītājs, – pretēji tam, ko Dienai pieļāva citu partiju pārstāvji.  

Saeimas deputāts Imants Parādnieks, kurš koordinē vēlēšanu kampaņu Zemgalē, par NA cilvēku uzskata arī Rundāles novada vadītāju Aivaru Okmani, kurš startējis no vēlēšanu apvienības un arī nākamgad nolēmis rīkoties tāpat. Okmanis Dienai apstiprināja, ka ir Nacionālās apvienības atbalstītājs, bet partijā nav iestājies un arī neplāno veidot sarakstu ar tās nosaukumu, jo nelielajos novados var kandidēt no apvienībām. "Mums jau arī negribas atbildēt par visām darbībām, kuras veic partija," piebilda  Okmanis. Viņam kaimiņos ir lielais Bauskas novads, kura vadībā arī ir Nacionālā apvienība. Domes priekšsēdis Ābelnieks cer pozīcijas vēlēšanās uzlabot, ko vispirms skaidro ar izpildītājiem pirmsvēlēšanu solījumiem, kas esot izdevies teju par 90%. NA labvēlīga varētu izrādīties arī dažu konkurējošo partiju komandu vājināšanās Bauskā. 

Ar jaunu piedāvājumu NA startēs arī Saldus novadā. Domē no NA ievēlētais Uģis Feldmanis tagad ir Vienotības biedrs, jo šī politiskā spēka vietējā nodaļā viņam esot vairāk domubiedru nekā Nacionālajā apvienībā, ar kuras biedriem ir notikusi arī publiska savstarpējo apvainojumu apmaiņa. Viens no NA vietējiem līderiem Roberts Sipenieks, kurš turklāt ir Feldmaņa skolnieks, Dienai apstiprināja, ka abu starpā notikusi saķeršanās. Kā varēja secināt no Feldmaņa teiktā, to izraisījusi izglītības un kultūras iestāžu reorganizācija.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet otrdienas, 11. oktobra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas