Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

No šodienas alkohols un benzīns kļūst dārgāks

No šodienas Latvijā tiek palielināts akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam un benzīnam.Akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam tiek palielināta no 890 uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta. Savukārt benzīnam akcīzes nodoklis tiek palielināts no 269 uz 289 latiem par 1000 litriem.Finanšu ministrija norādījusi, ka nodokļa likme alkoholam Latvijā arī turpmāk būs starp Igaunijas līmeni un Lietuvas līmeni - nodokļa līmenis Latvijā arī pēc paaugstināšanas būs zemāks (par 6,4%) nekā nodokļa līmenis Igaunijā, bet nedaudz (par 3,4%) virs Lietuvas nodokļa līmeņa.

Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, 0,5 litru alkoholiskā dzēriena ar absolūtā spirta saturu 40 tilpumprocenti (piemēram, degvīns) cena varētu palielināties par 12,2 santīmiem, ieskaitot PVN, prognozējusi ministrija.Arī akcīzes palielināšana Latviju tuvinās akcīzes nodoklim Lietuvā, kur ir likme 308 lati par 1000 litriem, un Igaunijā - kur ir likme 300 lati par 1000 litriem. Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam par diviem santīmiem par litru, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot PVN.Savukārt no 1.jūlija Latvijā paredzēts samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei, kuru izmanto par kurināmo, no 15,6 uz 12 latiem par 1000 kubikmetriem, lai mazinātu akcīzes nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi, mājsaimniecības un atsevišķas nozares, kas nav iekļautas atbrīvojumu uzskaitījumā. Kā arī paredzēts atcelt akcīzes nodokļa atbrīvojumu dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai.Paredzēta nodokļa likmes cigaretēm paaugstināšana no minimālā līmeņa 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm, akcīzes nodokļa cigaretēm specifiskās likmes paaugstināšana no 22,5 uz 25 latiem par 1000 cigaretēm, akcīzes nodokļa cigaretēm procentuālās likmes samazināšana no 34,5% uz 34%.Līdz ar akcīzes nodokli cigaretēm paredzēts attiecīgi pakāpeniski paaugstināt arī akcīzes nodokli cigāriem un cigarillām, lai arī turpmāk akcīzes nodoklis veidotu pusi (50%) no akcīzes nodokļa minimālā līmeņa cigaretēm. Nodokli cigarillām plānots šā gada 1.jūlijā paaugstināt no 24 uz 26 latiem par 1000 cigāriem vai cigarillām. Paredzēts arī akcīzes pieaugums smēķējamai tabakai no pašreizējiem 29 uz 34 latiem par vienu kilogramu.Tiks precizēta norma par akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanu dīzeļdegvielai, ko izmanto lauksaimniecībā. Lauksaimniecībā vienā saimnieciskajā gadā (no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam) rēķina līdz 100 litriem dīzeļdegvielas uz vienu hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes.Akcīzes nodokļa likumā paredzēts arī deleģējums MK noteikt maksimālo dīzeļdegvielas litru apmēru, kas tiek izmantots lauksaimniecībā un kas tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa saimnieciskajā gadā, lai nepārsniegtu no valsts budžeta paredzētos līdzekļus šī atbrīvojuma piemērošanai. Ja noteiktais maksimālais dīzeļdegvielas daudzums saimnieciskajā gadā tiek pārsniegts, tad proporcionāli ir samazināms dīzeļdegvielas daudzums uz hektāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas