Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta – TP gatavojas Loskutova atlaišanai

Otrdien ģenerālprokurors Jānis Maizītis valdībai ziņos par pārbaudes rezultātiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), no kā būs atkarīgs vai biroja vadītājs Aleksejs Loskutovs turpinās vadīt KNAB.

Valdība varētu aicināt biroja vadītāju Alekseju Loskutovu atkāpties no amata, pēc koalīcijas partiju kopsēdes aģentūru LETA informēja kāds valdības pārstāvis. Sēdē arī spriests, ka gadījumā, ja Loskutovs amatu neatstās pats, visticamāk, tiks veidota komisija, kurai saskaņā ar likumu būs jāvērtē KNAB vadītāja darbības atbilstība likumam.

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis Dienai stāstīja, ka frakcijā A.Loskutova jautājums jau ir izskatīts. Viņš norādīja, ka “Loskutovs nevar vadīt šo iestādi, jo viss labs, ko viņš ir darījis, zūd saistībā ar pazudušo naudu”. Turklāt, pēc M.Kučinska vārdiem, šobrīd būtu jānodala KNAB darbība un A.Loskutova atbildība. “Neviens netaisās likvidēt vai reorganizēt KNAB,” apliecināja TP frakcijas vadītājs. M.Kučinskis neapstiprināja, ka jau šo ceturtdien Saeima lems par A.Loskutova atlaišanu.

Arī Vineta Muižniece (TP) A.Loskutova turpmākās iespējas turpināt darbu šai amatā raksturoja kā "ļoti bēdīgas." Viņa paskaidroja, ka kopīgais frakcijas viedoklis būs pēc tam, kad savu ziņojumu sniegs Ģenerālprokuratūra. Pēc V.Muižnieces domām, A.Loskutovam trūkstot paškritikas. "Iebāzt galvu smiltīs un vienlaikus to turēt augsti paceltu nevar, šajā brīdī Loskutovam vajadzētu ar cieņu atkāpties," uzskata V.Muižniece.

TP frakcija uzklausījusi sava partijas biedra - Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāju Jurii Dalbiņu (TP), kurš jau iepriekš paziņojis, ka, viņaprāt, A.Loskutovam amats ir jāatstāj. “Arī tagad uzskatu, ka Loskutova kungam ir jāaiziet, jo viņš nav šī biroja garants,” pirmdien vēlreiz atkartoja J.Dalbiņš. Viņš arī pauda uzskatu, ka “neaizvietojamu cilvēku nav, tepat ap Rīgu ir ļoti daudz kapu. TP nevajadzētu celt dieva vietā, kas regulē visu, kas šeit notiek. Pieiesim lietām profesionāli, mazāk ar emocijām”.

To, ka dokuments par uzticību Loskutovam jau ir sagatavots, pavēstījusi Linda Mūrniece (JL).“Visticamāk, koalīcija mēģinās Loskutovu atlaist jau šo ceturtdien,” sacīja L.Mūrniece pirmdien intervijā Latvijas radio.

“Tas kā Tautas partija līksmo par to, kas notiek KNAB vedina uz domām, ka KNAB var tikt likvidēts vispār vai tur tiks ielikts tik paklausīgs cilvēks, ka iesāktās lietas KNAB’ā tiks izbeigtas, uztrauc tas, kas notiks, kad Loskutova kunga tur vairs nebūs,” pauda L.Mūrniece.

JL Loskutova jautājumu jau pārrunājuši savā frakcijā un, ja balsojums nonāks līdz Saeimai, JL balsos pret. L.Mūrniece uzskata, ka A.Loskutovam ir jāsaņem sods, bet tai nav jābūt atlaišanai. “Zinot, ka Loskutova darbības termiņš beidzas nākamā gada maijā, turklāt Kalvīša kungs un vēl citi politiķi ļoti asi izteikušies, ka Loskutovs ir jāatlaiž, tas nozīmē, ka politiķi jau iepriekš pateikuši priekšā ģenerālprokuroram kādam slēdzienam vajadzētu būt. Motivācija ir tikai un vienīgi politiska,” sacīja Mūrniece. Ģenerālprokurors līdz šim neesot izteicies tik asi, lai A.Loskutovs būtu jāatlaiž, teica L.Mūrniece.


“Tikko Loskutovs būs ārā, arī Juta Strīķe būs padzīta, uzskatu, ka profesionālu cilvēku nebūs iespējams iecelt, jo mēs redzam kā amatos tiek iecelti cilvēki – pazīšanās ar TP, normāls profesionāls cilvēks uz šo amatu nepieteiksies, jo aizies tikai politiski angažēts cilvēks,” ir pārliecināta JL pārstāve.


Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka par L.Mūrnieces teikto viņam ir “pirmā dzirdēšana”. Pēc viņa vārdiem, par A.Loskutova atbildību ZZS frakcijā vēl neesot spriests, tāpēc “viss ir valdības rokās”, kura otrdien noklausīsies Ģenerālprokuratūras ziņojumu par pārbaudes rezultātiem KNAB pazudušās naudas lietā.

Arī apvienības Tēvzemei un brīvībai/LNNK (TB/LNNK) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats sacīja, ka TB/LNNK nav informācijas par plāniem ceturtdien Saeimā lemt par A.Loskutova atlaišanu. Viņš arī piebilda, ka frakcija šo jautājumu vēl nav skatījusi.

Jāpiebilst, ka pirmdien notiks koalīcijas sēde, un A.Brigmanis neizslēdza iespēju, ka šis jautājums var tikt ierosināts.

Pēc Ģenerālprokuratūras ziņojuma uzklausīšanas otrdien valdība var ierosināt speciālās komisijas izveidi, kas ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadībā izvērtē A.Loskutova darbību. Pēc likuma noteikumiem, komisija divu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas iesniedz valdībā atzinumu, vai ir pamats KNAB vadītāja atbrīvošanai no amata.

Ja šāds pamats ir, Ministru prezidents piecu darbdienu laikā valdībā iesniedz ieteikuma projektu par biroja priekšnieka atbrīvošanu no amata. Ja valdība to atbalsta, jautājums tiek nodots balsošanai Saeimā.

Līdz ar to, teorētiski pēc J.Maizīša ziņojuma otrdien līdz ceturtdienai sagatavot projektu par A.Loskutova atbrīvošanu nav iespējams. Taču, cik varēja noprast no L.Mūrnieces vārdiem, Saeimas nobalsošanai varētu tikt nodots vecais komisijas atzinums. 2007.gada rudenī komisija tika izveidota pēc toreizējā premjera A.Kalvīša (TP) ierosinājuma, lai vērtētu operatīvās naudas līdzekļu izlietošanas nepilnības KNAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas