Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta - Vietējie ražotāji centīsies nepaaugstināt maizes cenu

Pārtikas cenas Latvijā pieaugs no 10 līdz 15%, prognozē Hipotēku bankas vecākais finanšu analītiķis Jānis Hermanis. Viņš norāda, ka jau patlaban ir vērojams pārtikas cenu kāpuma sākums.

Vidējais patēriņa cenu līmenis oktobrī, salīdzinot ar septembri, pieaudzis par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.

Vidējo cenu pieaugumu pārtikas precēm visvairāk ietekmēja maizes un graudaugu izstrādājumu cenu kāpums par 5,8%.

"Hanzas maiznīcā šoruden ir notikušas straujas cenu izmaiņas, jo pieaugušas izejmateriālu cenas – gan gatavošanai, gan iepakošanai, gan energoresursiem," informē Hanzas Maiznīcas tirdzniecības un mārketinga vadītājs Edijs Vegners. Viņš norāda, ka izmaiņas tomēr ir jāskata plašākā laika periodā, ne vien šā gada ietvaros. Pērn maizes izstrādājumiem bija vērojams kritums no 10 līdz 15% apjomā, taču šā gada septembrī un oktobrī cenas pieaugušas un atgriezušās līdzšinējā līmenī.

E. Vegners norāda, ka par iespējamo cenu pieaugumu šobrīd nebūtu korekti spriest. "Joprojām pircējs izjūt izejmateriālu, tostarp graudu un miltu, sadārdzinājumu, kas ietekmējis cenu pieaugumu šoruden," saka E. Vegners. Viņš uzsver, ka šis ir ļoti jutīgs jautājums, ar kuru nevajadzētu spekulēt.

Maizes ceptuves Lāči mārketinga vadītājs Atis Blinds informē, ka cenas šajā gadā visu laiku esot bijušas vienādā līmenī. "Lāči tās palielināja tikai pirms pāris nedēļām un par salīdzinoši nelielu summu, proti, no 4 līdz 9% apjomā," stāsta A. Blinds.

"Cenas paaugstinājām, lai nosegtu izejvielu izmaksas," saka A. Blinds. Viņš stāsta, ka malkas izmaksas šā gada laikā ir pieaugušas pat par 80%, savukārt miltu – par 20%.

"Darīsim visu, lai maizes cenas vairs nepalielinātu," saka Maizes ceptuves Lāči pārstāvis, komentējot analītiķa J. Hermaņa izteikto prognozi par gaidāmo pārtikas produktu cenu pieaugumu.

"Grūti prognozēt vai un kā maizes cenas mainīsies 2011. gadā, jo mums pašreiz nav precīzas informācijas par izejvielām un citu izmaksu pozīcijām," stāsta uzņēmuma Fazer maiznīca tirdzniecības direktors Dinārs Ozols.

Cenas līdz rudenim bija aptuveni par 10% zemākas nekā 2009. gadā. "Cenas bijām spiesti paaugstināt pēc ievērojamā miltu un citu izejvielu cenu kāpuma, kas nāca papildus gada laikā pieaugušajām dabasgāzes un degvielas cenām. Taču gribētu atzīmēt, ka maizes cenas joprojām ir zemākas nekā 2009. gadā," informē Fazer maiznīcas tirdzniecības direktors.

(papildināta ar Fazer maiznīcas tirdzniecības direktora Dināra Ozola viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas