Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (15:44) - Prezidents neliek šķēršļus topošās valdības apstiprināšanai

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir apmierināts ar topošo koalīcijas partneru panākto valdības izveidē, lai to varētu apstiprināt jau 5. novembrī - dienu pēc 12. Saeimas sanākšanas, trešdien pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pauda partiju pārstāvji.

Topošās koalīcijas partneru - Vienotība, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) - pārstāvji trešdien devās pie Valsts prezidenta, lai izklāstītu panākto vienošanos par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Līdz ar to skaidri arī teju visi jaunās valdības ministri.

Valsts prezidenta preses dienests portālu Diena.lv informēja, ka sarunā ar partiju pārstāvjiem prezidents paudis atbalstu partiju virzībai uz valdības apstiprināšanu Saeimā, kas plānota 5.novembrī.

Tikšanās gaitā Valsts prezidents akcentēja nepieciešamību topošajai valdībai strādāt pie vairākiem neatliekami risināmajiem jautājumiem, tai skaitā, elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes kompensācijas mehānismiem, kā arī pie jautājuma par banku kredītu pieejamību pirmā mājokļa iegādei, ko negatīvi ietekmēs pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā.

Valsts prezidents izteica partijām ierosinājumu tikties arī pirmdien, ja būs papildus nepieciešamība saskaņot viedokļus.

Ar prezidentu pārrunāts arī topošās valdības sastāvs un iebildumi nav izteikti par nevienu no ministru amatu kandidātiem, apliecināja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Uz jautājumu par to, kuras jomas nākamajā gadā var rēķināties ar finansējuma pieaugumu, Straujuma uzsvēra, ka konkrēti lēmumi ir pieņemti par tiešmaksājumiem lauksaimniekiem, pensiju indeksāciju un aizsardzības izdevumu palielināšanu. Tāpat budžeta palielināšana nākamgad iespēju robežās paredzēta veselībai un izglītībai. NA pārstāvis Gaidis Bērziņš piebilda, ka nākamā gada budžeta bāzē jau iestrādāts finansējuma pieaugums vairākiem pasākumiem, tostarp demogrāfijas veicināšanai.

Partijas Vienotība valde trešdien nolēmusi virzīt Iespējamās misijas vadītāju Mārīti Seili izglītības un zinātnes ministra amatam, vēsta aģentūra LETA. Līdz ar to zināmi visi ministru amatiem izvirzītie cilvēki.

Seila ieguvusi maģistra grādu matemātikā Latvijas Universitātē, kā arī maģistra grādu Tventes Universitātē Nīderlandē, kur apguva izglītības un apmācības sistēmu veidošanas zinātni. Pirms darba Iespējamā misijā Seile strādāja celtniecības jomas uzņēmumā Primekss, kur dažādos laikos ieņēma dažādas pozīcijas - biznesa procesu direktores amatu, personāla direktores amatu, kā arī valdes locekļa amatu. No 2002. līdz 2008.gadam Seile strādāja uzņēmumā Maxima Latvija, kur bija personāla direktore, bet pirms tam ieņēma mācību daļas vadītāja amatu. Pirms tam, no 1998.gada līdz 2004.gadam, viņa bija Skolu atbalsta centra direktore, savukārt no 1996.gada līdz 1998. gadam bija Sorosa fonda projektu Seile no 1992.gada līdz 1996.gadam strādāja Preiļu 1.vidusskolā par matemātikas skolotāju un direktora vietnieci.

Jau vēstīts, ka Vienotību jaunajā valdībā varētu pārstāvēt premjere Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Tāpat Vienotība varētu uzņemties arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra amatu.

ZZS jaunajā valdībā varētu pārstāvēt ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, kā arī veselības ministrs Guntis Belēvičs. Tāpat ZZS uzņemtos atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra amatu, virzot tajā Edgaru Tavaru.

Savukārt Nacionālajā apvienība jaunajā valdībā varētu būt pārstāvēta ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kultūras ministri Daci Melbārdi. Savukārt Saeimas priekšsēdētājas amatu NA gatava uzticēt deputātei Inārai Mūrniecei.

Pašlaik topošās koalīcijas partneri turpina valdības deklarācijas izstrādi.

Valsts prezidents nominēt Straujumu par jaunās valdības premjerministra amata kandidāti varēs tikai tad, kad pilnvaras būs nolikusi esošā valdība. Tas notiks 12.Saeimas pirmajā dienā - 4.novembrī, un jau 5.novembrī varētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā varētu apstiprināt jauno valdību.

Jāatgādina, ka sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, taču apmēram trīs nedēļas partijām neizdevās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. ZZS uzstāja uz VARAM pārraudzību, kas bija arī viena no NA prioritātēm, tāpat bija jautājumi par to, kurš uzņemsies izglītības un zinātnes ministra un veselības ministra amatus.

Pievienotas 9. un 10.rindkopas par Mārītes Seiles izvirzīšanu izglītības un zinātnes ministra amatam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas