Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

papildināts (15:54) - Reirs aicinās paplašināt valdības koalīciju ar ZZS; Vienotība konsultēsies ar partijām

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) piedāvās paplašināt valdības koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). To Reirs pavēstīja portālam Diena.lv.

Aicinājumu paplašināt koalīciju, uzņemot tajā arī ZZS, Reirs pamato ar to, ka koalīcija ir jāstabilizē.

Pēc Vienotības frakcijas sēdes premjers žurnālistiem ceturtdien teica, ka Vienotība, ņemot vērā šo situāciju, pirmdien, 7.oktobrī, rīta pusē sāks divpusējas politiskās konsultācijas ar koalīcijas partneriem un "arī tām partijām, kas ir atbalstījušas budžeta nodošanu komisijām", ar to domājot opozīcijā esošo ZZS. Savukārt Solvita Āboltiņa piebilda, ka jautājums par ZZS iespējamu iesaisti koalīcijā "nav Vienotības jautājums, joprojām spēkā ir koalīcijas līgums".

Paredzēts, ka partiju sarunas notiks nākamnedēļ, bet pašlaik par koalīcijas izmaiņām vēl runāt esot pāragri un "optimālais risinājums" vēl taps meklēts, pauda premjers.

"Redzot precīzāku partiju motivāciju un redzējumu, kā mēs tālāk virzīsimies ar sadarbību koalīcijā un ar budžetu, varēsim lemt par tālākiem iespējamiem soļiem," teica Dombrovskis. Viņš atturējās runāt par vēl kādu konkrētu prasību, ko partijas varētu izvirzīt, izpildīšanu, lai budžets tiktu pieņemts. Pašlaik zināms, ka ZZS budžeta likumprojektā plāno iesniegt priekšlikumu par pašvaldību daļas palielināšanu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem.

Dombrovskis, komentējot Nacionālās apvienības (NA) rīcību, nebalsojot par budžetu termiņuzturēšanās atļauju ierobežošanas jautājuma dēļ, par ko diskusijas vēl turpinās, teica, ka tas neapšaubāmi ir koalīcijas līguma pārkāpums, jo balsojums par budžetu ir valdības stabilitātes pamats. NA "viena relatīvi maznozīmīga jautājuma dēļ pakļauj riskam visu nākošā gada budžetu", kurā iekļautas daudzas sabiedrībai svarīgas lietas kā pensiju indeksācija, sabiedriskā sektora, pedagogu un mediķu algu palielināšana.

"Pārsimts [termiņuzturēšanās] atļauju dēļ radīt šāda mēroga problēmu - tas tiešām ir nepatīkams pārsteigums," teica premjers.

Opozīcijā esošās ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem stāstīja, ka ZZS frakciju balsot par budžeta likumprojekta nodošanu komisijām lūdzis Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. ZZS par to nekas neesot solīts un koalīcijai pašai jātiek galā ar "uzturēšanās atļauju tirgu".

Savukārt NA viens no līderiem Raivis Dzintars ceturtdienas rītā Saeimas sēdes laikā tikās ar premjeru, lai runātu par NA pausto prasību limitēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu nekustamā īpašuma iegādei. Tieši ar šo tikšanos arī skaidrojams NA deputātu lūgums Saeimas sēdē izsludināt pārtraukumu un budžeta skatīšanu pēc visu pārējo darba kārtības jautājumu izskatīšanas, ko pārējie deputāti gan neatbalstīja.

Dzintars žurnālistiem teica, ka vienošanās ar premjeru šajā jautājumā vēl nav rasta un kompromisi vēl tiks meklēti.

"Sarunas laikā ar Dombrovska kungu ir sajūta, ka varam atrast kompromisu, bet vienprātība pagaidām vēl nav atrasta. NA tas ir principiāls jautājums," teica Dzintars un piebilda, ka cer šo jautājumu atrisināt jau tuvākajā laikā.

Savukārt Reformu partija (RP) saistībā ar ceturtdienas notikumiem ieņem vērojošu un nogaidošu lomu un uzskata, ka esošā koalīcija ir darboties spējīga pašreizējā sastāvā. RP vadītājs Edmunds Demiters sarunā ar portālu Diena.lv pastāstīja, ka jau paguvis izrunāties ar NA vadību saistībā ar tās nebalsošanu par budžeta projekta nodošanu komisijām un tās iemesliem. RP vadītājs pēc šīs sarunas ir pārliecināts, ka koalīcijas partneriem ir iespējams vienoties par termiņuzturēšanās atļauju kvotu skaitu nekustamā īpašuma iegādei. Laika tam esot gana - līdz 17.oktobrim, kad Saeima 1.lasījumā skatīs budžetu un tā pavadošos likumprojektus.

Savukārt par ZZS iespējamu iesaisti koalīcijā Demiters teica īsi - "To atbalsta daži "Vienotības" deputāti, bet es tā nedomāju". To viņš uzsvēršot arī drīzumā paredzētajā sarunā ar premjeru.

Brigmanis žurnālistiem ceturtdien norādīja, ka frakcija ir gatava palīdzēt koalīcijai, bet ieiet valdībā tā var tikai tad, ja vienojas par būtiskiem sadarbības principiem. ZZS vissvarīgākais jautājums ir pašvaldību interešu atspoguļošana valsts budžetā.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Nacionālās apvienības (NA) deputāti nenobalsoja par valsts budžeta nodošanu komisijām. Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti to atbalstīja. Bez ZZS balsīm budžets skatīšanai komisijās būtu nodots, taču tikai kā caur adatas aci - vien ar divu balsu pārsvaru.  

Papildināts ar Reformu partijas vadītāja teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Naktī vietām gaidāms pērkona negaiss

Tuvākajā diennaktī Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas naktī uz sestdienu daudzviet atnesīs īslaicīgu lietu, prognozē sinoptiķi.

Jēkabpilī pārspēts jūnija karstuma rekords

Piektdien Zīlānu novērojumu stacijā, Jēkabpilī, gaisa temperatūra sasniedza +32,9 grādus, pārspējot ne tikai 28.jūnija, bet arī visa mēneša karstuma rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas