Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par pensiju likuma grozījumiem savākti 177 012 paraksti, 6097 nederīgi

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Pēteris
P
Valsts nav abstrakcija. Budžeta ieņēmumu izpratnē valsts ir nodokļu maksātāji. Un viņi var pārdalīt tieši tik, cik paši samaksā. Ja ir doma, ka ministri un deputāti ražo naudu pensijām, tad tā ir maldīšanās.
Pēteris
P
Ir jāaizmirst doma, ka valsts pensijās var izmaksāt no mēness vai zvaigznēm paņemtu naudu. Valsts var tikai veikt tradicionāli dzimtas ietvaros nodrošināto resursu pārdali starp darbspējas vecumā esošajām un citām paaudzēm.
Pēteris
P
Problēmas, kas radīsies mehāniski palielinot minimālo pensiju: 1.Ja nepaceļ visu kaskādi (ceļot minimālo, ar tādu pašu koeficientu neceļ līdzi visas pārējās), nonivelējas (kļūst vienādas) pensijas personām ar mazu (piemēram, 10 gadu) un personām ar lielu (piemēram, 30 un vairāk gadu) stāžu. Līdz ar to gandrīz pielnībā zaudē jēgu jaunā likuma iecerētā filozofija: ilgāk strādāju, maksāju lielāku nodokli, saņemu lielāku pensiju; Ja grib pacelt visu kaskādi, ir jāceļ obligāto maksājumu lielums, ko patiesībā nevar izdarīt vismaz 2 iemeslu dēļ: valsts var zaudēt konkurences spēju starpvalstu darba tirgū; Lafēra efekts var pilnībā sagraut pensiju budžetu; Ja paceļ visu kaskādi, neceļot obligāto maksājumu lielumu, pensiju budžets sabrūk pavisam īsā termiņā un būsim spiesti atgriezties pie 1993.gada pensiju-pabalstu sistēmas; Ja paceļ tikai minimālo pensiju, pensiju budžets sabrūk nedaudz ilgākā termiņā un arī te ir vismaz 2 iemesli: 1.punktā minētais fenomens, ka personas zaudē jēgu vairāk strādāt un maksāt lielāku nodokli; Otrs moments - pēc 2012.gada darba tirgū iemāks 2 reizes mazāk jauno strādājošo, nekā šobrīd, bet pensionēsies tikpat daudz personu.
Pēteris
P
Ir jāaizmirst doma, ka minimālajai pensijai ir jānodrošina personai pilns iztikas minimums. Nevar būt tā, ka personai par 10 gadu no minimālās algas maksātu nodokli valsts (tas ir - citi nodokļu maksātāji) nodrošinās pilnu iztikas minimumu 18 gadus (sagaidāmais pensijas saņemšanas laiks). Tā būtu tik laba krājkasīte, kādas nemēdz būt, jo, ieguldot, piemēram, tūkstoti latu, parasti nesaņem 25 tūkstošus. Ja gadījumā kaut kas tāds notiek, tad tas ir vai nu brīnums, vai notiek uz citu rēķina.
Andža
A
tas nav bizness
irc
i
Redz kā! pat mirušie aukšāmceļas, lai atbalstītu Štokija biznesu...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas