Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Politologi: Vienotībai vēsturiska iespēja

Politologs Valts Kalniņš grūtības "Vienotībai" veidot koalīciju ar "Saskaņas centru" redz tajā, ka tie būtu divi lieli spēki ar tik pat lielām ambīcijām, kas varētu radīt nestabilitāti. «Ticamākais modelis patlaban izskatās līdzšinējās koalīcijas modelis,» saka politologs. «Izskatās, ka pašlaik šī koalīcija ir guvusi tādu kā vēlētāju akceptu.

Premjera un ZZS pēdējo dienu attiecības liecina, ka viņi orientējas uz koalīcijas turpināšanos. Pārsteigumi nav izslēdzami, ja ZZS no kāda cita saņem kādus pievilcīgākus piedāvājumus un risinājumus. To pilnīgi izslēgt nevar, lai gan "Vienotībai" noteikti būs iniciatīva. Grūti iedomāties, ka prezidents pašreizējios apstākļos kā pirmo premjera kandidātu varētu aicināt kādu citu, nevis Dombrovski.»


Ja neskaita nākamā gada budžetu, V. Kalniņš kā jaunās valdības prioritāti, kam pievērsties, redz veselības aprūpi, jo par to vislielākās bažas redzamas iedzīvotāju aptauju rezultātos. «No visām nozarēm visvairāk iedzīvotājus uztrauc veselības aprūpe. Tās sistēma krīzes situācijā ir saņēmusi tik stiprus triecienus, ka blakus budžeta savākšanai valdībai veselības aprūpes stabilizācija noteikti būs prioritāra – lai tā nepārvērstos par nežēlīgu, 100% maksas pasākumu.»

«Bišu» atkrišana – risks saskaņiešiem


Politologs Ivars Ijabs kā blakni PCTVL nepārprotamajai palikšanai ārpus Saeimas redz risku SC, «jo nu viņi būs tie malējie». "Vienotības" izrāvienu politologs savukārt vērtē kā drastisku – «tā kā Latvijas ceļam 5. Saeimā. Bet tas vēl pats par sevi neko neliecina. Notikt var viss kaut kas.»

Par iespējamo "Vienotības" koalīciju ar SC Ijabs saka, ka "Vienotībā" «ir cilvēki, kas par šādu scenāriju domā. Bet atkarīgs tas būs no tā, kādi cilvēki Saeimā iekļūs. Ja vairums būs no "Pilsoniskās savienības", tad šādas koalīcijas visdrīzāk nebūs. Kuluāros esot dzirdēts par Solvitas Āboltiņas draudzīgajām sarunām ar Andreju Klementjevu, bet vai tas daudz ko nozīmē, to mēs nezinām.»

Vienotībai – vēsturiska iespēja

Vairāku iemeslu dēļ politologs un RSU Politikas zinātnes katedras lektors Veiko Spolītis vēlamo jaunās valdības koalīciju saskata starp "Vienotību" un SC. Pēc politologa domām šī pirmām kārtām ir vēsturiska izdevība lauzt iepriekšējo 20 gadu pretnostatījumu, lai neteiktu, ka pat naida kurināšanu no abām pusēm – latviešiem un krieviem, un pierādīt, ka Latvijas politiķi kopā var darboties Latvijas labā. Tas atņemtu svarīgu retorisko ieroci arī Krievijai. Valsts pārvaldei tas nāktu par labu tādā ziņā, ka pārtrauktu līdzšinējo varas sadalījumu un sekmētu politiskās dzīves normalizāciju. "Vienotībai" kopā ar SC būtu vieglāk nekā ar citiem iespējamajiem koalīcijas partneriem īstenot, piemēram, līdz ar partiju publisko finansējumu tik nepieciešamo priekšvēlēšanu tēriņu «griestu» daudz zemāku noteikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas