Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

precizēta - Latvija piegādās kartupeļus Āfrikas badacietējiem

Kanādas parlamenta pārstāvji ar Priekuļu laukaugu selekcionāriem vienojušies par sadarbību ANO pārtikas programmas ietvaros, apgādājot ar kartupeļiem nabadzīgās pasaules valstis, vēsta Latvijas Avīze. Tādējādi, iespējams, jau šajā pavasarī Latvijas kartupeļu audzētāji tiks pie Kanādas parlamenta pasūtījuma, jo pilotprojekts ANO jau ir iesniegts.

«Patīkami, ka Kanāda izvēlējusies veidot zinātnisko sadarbību ar Priekuļiem,» atzinusi kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule. Viņa pastāstīja, ka šī vizīte bijusi gan pagodinoša, gan cerības sološa: «Kanādieši piedāvā kopīgi ar mums startēt pilotprojektā, lai Apvienoto Nāciju Organizācijas pārtikas programmas ietvaros audzētu un piegādātu kartupeļus pasaules nabadzīgo valstu iedzīvotājiem. Sākumā tā varētu būt Āfrika, pēc tam arī citi reģioni, jo gan Kanāda, gan mēs, latvieši, spējam šos dārzeņus izaudzēt ļoti ievērojamos apjomos. Otrs liels sadarbības virziens varētu būt mūsu un Kanādas zinātniekiem jaunu šķirņu radīšanā, kā arī apmainīšanās ar ģenētisko materiālu, jo mūsu valstis atrodas vienā klimatiskajā joslā.»

Cerības uz papildu ienākumiem un eksportu jau šogad dod arī fakts, ka aiz okeāna formalitāšu kārtošana, kas saistīta ar šāda veida projektiem, norit samērā ātri. Turklāt, ja sadarbība būs veiksmīga, Latvijā spēs izaudzēt kartupeļus labā kvalitātē un pietiekamā apjomā, kanādieši gatavi dot vēl vienu pasūtījumu. Kanādas Ņūbrunsvikas provincē audzē un piegādā kartupeļus arī vienai no Mc Donalds ēdināšanas uzņēmumu ķēdēm pasaulē. Tur tie tiek pieprasīti īpašas šķirnes un formas – izteikti gari. Ja šādi tupeņi iedzīvotos Latvijas augsnēs, tad tirgus nākotnē ir nodrošināts.


(precizēta Kanādas institūcija 1. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas