Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Zemnieku saeima: Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka

Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka, aģentūrai LETA pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Organizācijā atzīmē, ka spēcīgā jūlija izskaņas vētra ir ietekmējusi ne tikai rapša, graudaugu un zirņu ražu, bet arī kartupeļu ražu, proti, kamēr daļā Zemgales saimniecību kartupeļi ir izslīkuši un arī pūst, Latgalē ir vērojams sausums. Tādējādi šogad kartupeļu raža un kvalitāte būs sliktāka, vienlaikus pieaugot arī vietējo kartupeļu cenai.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji norāda, ka vētras radītie postījumi visvairāk ir ietekmējuši tieši Zemgali, tostarp atsevišķās vietās Dobelē teju visa kartupeļu raža ir zaudēta. Taču Zemgalē ir arī lauki, kuros pārmērīgs mitrums un puve nav vērojama, jo audzētāji kartupeļus ir iestādījuši smilšainākā un augstākā vietā.

"Diemžēl kartupeļu audzēšana ir kā laimes spēle - ja ir sausa vasara, paveicas tiem audzētājiem, kas kartupeļus iestāda zemākās vietas, kur ir lielāks mitrums. Taču gados, kad ir daudz nokrišņu, labāki kartupeļi izaug augstākos laukos," min biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Tāpat biedrībā atzīmē, ka Vidzemē situācija ir samērā stabila, jo nokrišņi nebija tik spēcīgi, lai nodarītu postījumus. Lai gan vietām  šajā reģionā ir redzamas pūšanas pazīmes kartupeļu lakstos, audzētāji cer, ka kopējais ražas apmērs būs virs vidējā un ievākto ražu varēs glabāt ilgi. To gan būs iespējams konstatēt tikai pēc mēneša, kad tiks novāktas tās kartupeļu šķirnes, kas nogatavojas vēlāk.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji informē, ka šobrīd Rīgas tirgos kartupeļu cena ir aptuveni 0,65 eiro par kilogramu, kamēr pirms gada tā bija 0,55 eiro. 

Lazdiņš prognozē, ka ziemā kartupeļu cena būs vēl lielāka. "Saimniecībām būs jāiegulda papildu darbs, lai kartupeļus vairākkārt pāršķirotu un izlasītu bojātos. Vienlaikus tās ir arī papildu izmaksas par darbaspēka piesaisti, elektroenerģiju," viņš norāda.

Organizācijā arī atzīmē, ka šobrīd kartupeļu laukus ir iespējams apdrošināt tikai pret krusas radītajiem postījumiem. Lai pasargātu kartupeļu audzētājus no būtiskiem zaudējumiem nākotnē, apdrošinātājiem būtu jāizstrādā piedāvājums kartupeļu lauku apdrošināšanai pret lietus un sausuma riskiem, kas palīdzētu atvieglot finansiālos zaudējumus, ja daļa ražas laika apstākļu dēļ gājusi bojā.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas